Acidul azelaic este o substanță solubilă în apă care apare în mod natural la suprafața tenului nostru și care se găsește de regulă în fructe, legume și cereale. În industria cosmetică, însă, este considerat un mic miracol multifuncțional: rezolvă eficient problemele cutanate, precum acneea, producția excesivă de sebum, hiperpigmentarea sau ridurile.
Caracteristicile acidului azelaic
Acidul azelaic are efecte foarte similare cu cele ale acizilor AHA, PHA și BHA. Acesta acționează ca un antioxidant care protejează tenul împotriva îmbătrânirii premature și este potrivit pentru tratarea acneei ușoare sau moderate și a rozaceei. Acidul azelaic acționează la nivelul tenului precum un exfoliant delicat, care nu irită pielea și o lasă catifelată și perfect netedă.
Acidul azelaic – efecte asupra tenului
Reglează producția de sebum.
Ajută la reducerea simptomelor inflamatorii și suprimă formarea de bacterii pe piele.
Împiedică apariția de noi coșuri, previne colmatarea porilor și formarea de puncte negre.
Reglează procesul de exfoliere și previne cornificarea pielii.
Reduce ridurile fine și elimină efectele negative ale radicalilor liberi.
Acidul azelaic este un ingredient foarte apreciat în medicină și dermatologie, iar utilizarea sa este foarte vastă. Este în totalitate sigur, potrivit pentru aplicarea pe termen lung, pentru toate tipurile de ten, se elimină ușor din organism și, în ciuda originii sale, nu conține gluten.
În produsele cosmetice frecvent întâlnite pentru tenul problematic și tenul gras, acidul azelaic benefic este conținut în concentrații mai mici. Îl puteți achiziționa sub formă de cremă cu acid azelaic, ser cu acid azelaic sau produse de curățare a tenului, atât pentru zi, cât și pentru noapte.
Alte ingrediente cosmetice, precum acizii AHA și BHA, retinolul și alte substanțe sunt foarte bine tolerate de acidul azelaic și pot fi combinate pentru a spori efectul final în tratarea acneei și a altor probleme cutanate. Singurul dezavantaj este că acidul azelaic nu are efect asupra acneei hormonale, caz în care vă recomandăm să consultați medicul dermatolog.
După utilizarea acidului azelaic în seruri, creme și alte produse, este întotdeauna necesar să vă protejați tenul de razele soarelui, de aceea, nu uitați să aplicați dimineața o cremă de protecție solară cu SPF. Primele efecte ale acidului azelaic apar după câteva săptămâni, de aceea, înarmați-vă cu răbdare, pe care tenul dvs. o va răsplăti.