Treci la conținutul principal

Alergie la soare

Nici nu v-ați expus bine la soare și, deja, v-au apărut coșuri pruriginoase sau pielea s-a înroșit? Așa se manifestă alergia la soare, de care suferă aproximativ o cincime din populație. La unii, erupția polimorfă la lumină apare des și în repetate rânduri, la alții doar de câteva ori pe parcursul vieții. După prima manifestare a alergiei la soare, îi veți putea recunoaște manifestările și pe viitor.

Care sunt cauzele alergiilor solare?

Reacțiile alergice la soare apar datorită expunerii excesive la radiațiile ultraviolete UVA, dar și la cele UVB, care pătrund în piele și afectează celulele epidermei. Pielea se apără de radiațiile solare cu o reacție imunitară. Se înroșește și se inflamează.

Apariția urticariei solare poate fi cauzată de cosmeticele cu anumite ingrediente, dar și de medicamentele cu acțiune fotosensibilă. Dintre acestea, enumerăm anumite antibiotice, chemoterapeutice, sunătoarea, medicamentele care scad tensiunea arterială, medicamentele hormonale contraceptive. Citiți cu atenție informațiile de pe ambalajele medicamentelor.

Cum arată alergia la soare?

Alergia la soare se manifestă prin simptome ca înroșirea pielii, erupția cutanată pruriginoasă de la soare sau vezicule supurânde pe spate, pe umeri, pe brațe și pe tălpi. Cel mai des o întâlnim la femeile cu vârsta între 20-40 ani și cu pielea deschisă la culoare, dar poate afecta orice persoană, fără deosebire de sex și de vârstă.

Reacțiile cutanate pot diferi, în funcție de intensitatea radiațiilor solare și de alți factori. Dintre cele mai comune tipuri de alergii solare, enumerăm erupția poliformă la lumină, urticaria solară și dermatita actinică.

întregul text ascundeți textul

Cele mai frecvente tipuri de reacții cutanate la soare

Erupția polimorfă la lumină (EPL)

Este tipul de alergie la soare cel mai des întâlnită. De obicei, o întâlnim sub numele de alergie la soare sau fotosensibilitate. Apare de obicei primăvara, când pielea nu este pregătită pentru acțiunea razelor solare. Prin urmare, veți întâlni erupții solare mai des primăvara, decât la sfârșitul verii, când, datorită fenomenului de hardening, pielea se deprinde cu soarele și devine rezistentă.

Cele mai frecvente simptome EPL includ înroșirea pielii, coșurile pruriginoase sau flictenele supurânde. Acestea pot apărea în câteva ore sau chiar în câteva zile. Manifestările diferă de la o persoană la alta, dar se repetă în aceeași formă la aceeași persoană, astfel că pot fi ușor recunoscute și tratate.

Urticaria solară

Seamănă cu acneea clasică sau cu EPL, datorită coșurilor inflamate. Apariția acestui tip de reacție este cauzată atât de intensitarea radiațiilor solare, cât și de emulgatorii și conservanții din produsele cosmetice folosite.

Dermatita actinică și reacțiile foto-toxice

Sunt influențate de intensitatea radiațiilor UV și, posibil, de efectele unor medicamente, ca antibioticele, antidepresivele care conțin sunătoare, precum și de diverse alimente (citrice, țelină, smochine). Se manifestă ca zone inflamate și pruriginoase pe piele.

întregul text ascundeți textul

Ce ajută în caz de alergii solare? Prevenția!

Radiațiile solare nu pot fi evitate niciodată complet și, în plus, sunt importante pentru sinteza vitaminei D. Pentru ca soarele puternic al primăverii să nu vă ia prin surprindere, protejați-vă. Există numeroase modalități eficiente de a o face:

 • Folosiți creme de protecție solară cu factor înalt de protecție anti UVA și UVB. Optați pentru creme de protecție solară specializate în combaterea alergiilor solare, de la branduri verificate, ca La Roche-Posay, Eucerin, Avène sau Bioderma, testate și aprobate de dermatologi.
 • Aplicați crema de protecție solară anti-alergie la soare, la fiecare două sau trei ore. Și, nu uitați că apa poate afecta funcția de protecție a cremei.

Nu uitați nici de cremele după bronzare, cu efect de hidratare a pielii. Cea mai bună alegere o constituie cremele bogate în aloe vera sau în pantenol.

 • Includeți în dietă alimente sau suplimente alimentare care conțin calciu, seleniu, zinc și beta-caroten.
 • Nu uitați de hidratare! Ideal, aceasta se va face prin intermediul produselor hidratante cu aloe vera, dar și printr-un regim hidric adecvat.
 • Reduceți deplasarea la soare și bronzarea între orele 11 și 16.
 • Prelungiți treptat expunerea la soare. Pielea se adaptează astfel mai ușor. Este același principiu ca și în cazul călirii organismului.
 • Purtați îmbrăcăminte care vă protejează de soare: mai închisă la culoare și nu prea subțire.
 • Pentru un bronz mai frumos, folosiți preparate cu beta caroten, vitamina E sau C.

întregul text ascundeți textul

Ce este de făcut, atunci când alergia la soare și-a făcut apariția?

V-au apărut deja coșuri sau flictene sau vi s-a înroșit pielea? Epiderma iritată poate suferi de mâncărimi neplăcute și, bineînțeles, nu arată prea frumos. Doriți să aflați cum să scăpați de alergia la soare? Încercați câteva dintre sfaturile noastre despre cum puteți lupta eficient cu simptomele alergiei:

 • Aplicați comprese reci pe zonele arse.
 • Presărați pudră de talc pentru copii pe flictenele supurânde.
 • Purtați haine care să acopere zonele afectate.
 • Faceți un duș cu apă dulce, după fiecare baie în mare.

Pentru combaterea alergiei la soare, dar și ca prevenție, puteți apela la medicamente antialergice de la farmacie. Printre cele disponibile fără rețetă menționăm Claritine, Zodak, Zyrtek sau Analergin.

întregul text ascundeți textul

Produse pentru calmarea pielii