Treci la conținutul principal

Acneea

Acneea este o afecțiune inflamatorie, care apare cel mai des în adolescență, când organismul suferă o serie de modificări, mai ales hormonale. Nu înseamnă însă că acneea nu poate apărea și la vârsta adultă. Sau, din contră, la cei mai tineri – sugari și copii mici.

Care sunt cauzele acneei

Una dintre cauzele principale ale acneei este un folicul de păr astupat (comedon), în care poate apărea inflamația. Comedonul se formează natural și evoluează treptat, pe măsura înmulțirii celulelor cutanate. Acneea nu apare întotdeauna; în pielea sănătoasă, comedonul se dizolvă singur. Însă, atunci când sistemul imunitar reacționează la bacterii, la lipide sau la androgeni (hormoni sexuali masculini), sub piele poate apărea o micro-inflamație, inițial invizibilă cu ochiul liber. Datorită producției excesive de sebum, inflamația progresează spre stadiul în care manifestările acneei devin vizibile pe piele.

întregul text ascundeți textul

Influențele hormonilor asupra apariției acneei

Între apariția acneei și modificările hormonale există o legătură strânsă. De aceea, adeseori, femeile nu scapă complet de problemele acneei nici la maturitate, spre deosebire de bărbați, la care apariția acneei se stabilizează după pubertate. Cu toate acestea, incidența acneei la femei este afectată și de fluctuațiile hormonale cauzate de menstruație, de sarcină sau de menopauză.

Pe lângă hormoni și ereditate, formarea acneei este afectată și de îngrijirea pielii și de produsele cosmetice utilizate, de gradul de stres, de stilul de viață, de bacteriile din pori, de utilizarea steroizilor anabolizanți sau a medicamentelor care conțin litiu, barbiturice sau androgeni.

Care sunt manifestările și tipurile de acnee?

 • Glandele sebacee produc sebum în mod natural; dacă glandele sunt închise, pot apărea puncte negre sau albe sau coșurile.

  • Punctele negre sau comedoanele deschise sunt mici zone întunecate, care apar deasupra unei glande sebacee închise.
  • Punctele albe sunt un fel de coșuri, sub forma unei leziuni rotunde, reliefate, cu un capac alb în vârf.
  • Coșurile sunt, de obicei, leziuni dureroase, înroșite și reliefate, pline cu puroi.

întregul text ascundeți textul

Cum scăpăm de acnee

Acneea este, într-o anumită măsură, influențată de factori genetici și nu există nicio metodă garantată de a o vindeca total. Îi puteți însă atenua considerabil simptomele și îi puteți minimiza urmările, mai precis cele sub formă de cicatrici. Ce ajută în caz de acnee?

Îngrijirea tenului problematic

Un aliat în combaterea acneei este respectarea unei rutine corecte de îngrijire a tenului:

 • Baza este un ten bine curățat, care nu lasă loc bacteriilor cauzatoare de inflamații. Efectuați curățarea de două ori pe zi – dimineața și seara. Alegeți o apă micelară contra acneei, de bună calitate sau un gel de curățare contra acneei. Folosiți produse de curățare fără alcool și demachiante care nu irită și nu usucă pielea. Pielea uscată are tendința să producă și mai mult sebum.
 • Tenul curățat are nevoie de o doză de hidratare. Apelați la un unguent sau la o cremă pentru acnee, care accelerează vindecarea coșurilor și, în plus, combate apariția altora noi.
 • Peste noapte, aplicați întotdeauna direct pe coșuri un tratament pentru acnee, care le accelerează vindecarea.
 • O dată pe săptămână, folosiți un exfoliant pentru ten problematic, care eliberează tenul de celulele moarte, sau o mască pentru acnee, care curăță și matifiază tenul.

întregul text ascundeți textul

Cosmetice contra acneei

Tenul problematic are nevoie de îngrijire specială, întrucât cosmeticele obișnuite pot agrava simptomele acneei. De aceea, alegeți produse specializate contra acneei, dezvoltate în colaborare cu dermatologi de la mărci recunoscute, ca Vichy, La Roche Posay, Avène, Eucerin, Bioderma sau A-Derma.

Puteți încerca și remedii naturale pentru coșuri, care sunt foarte delicate nu doar cu tenul dvs., ci și cu natura.

Tratamentul acneei

Dacă aveți constant probleme cu acneea, consultați dermatologul. La recomandarea sa, puteți combate coșurile inestetice și cu medicamente, ca tratament pentru acnee. Femeilor li se prescrie adesea contracepție hormonală. Dar trebuie să așteptați câteva săptămâni, pentru ca rezultatele să fie vizibile. Uneori, starea acneei se agravează pe termen scurt, până când corpul se obișnuiește cu medicamentul.

Alte sfaturi pentru a scăpa de acnee

Acneea poate fi influențată și de igiena personală, de dietă sau de stres. Încercați și următoarele recomandări:

 • Nu atingeți fața cu mâinile în timpul zilei. Impuritățile de pe mâini agravează inflamația.
 • Nu stoarceți și nu zgândăriți coșurile. Puteți agrava acneea și, în plus, s-ar putea să rămâneți cu cicatrici permanente.
 • Curățați ecranul telefonului și spălați des lenjeria de pat, mai ales fața de pernă. Eliminați astfel impuritățile și bacteriile care favorizează apariția acneei.
 • Încercați să fiți calm și fără stres. Stresul influențează negativ funcția glandelor sebacee.

întregul text ascundeți textul

 • Mențineți o dietă echilibrată și nu uitați de mișcare. Un stil de viață adecvat poate influența apariția coșurilor. Printre alimentele cauzatoare de acnee se numără lactatele și alimentele cu indice glicemic ridicat, ca și dulciurile și preparatele cu făină albă. De aceea, consumați cu măsură aceste tipuri de mâncare.
 • Evitați lumina puternică a soarelui și protejați-vă întotdeauna tenul cu o cremă solară cu factor de protecție ridicat.

Cum acoperim acneea

Trebuie să arătați excelent, dar nu aveți timp să așteptați până dispare acneea? Camuflați-vă coșurile cu fondul de ten potrivit. Alegeți un fond de ten pentru ten problematic, cu ingrediente active care ameliorează starea acneei. De asemenea, căutați produse non-comedogenice. Nu astupă porii și, astfel, nu dau acneei șanse să se extindă.

Corector sau fond de ten pentru acnee

 • Aveți doar câteva coșuri pe toată fața? Apelați la un corector pentru acnee, care acoperă cele câteva imperfecțiuni ce vă împiedică să arătați perfect.
 • Trebuie să uniformizați nuanța întregii fețe? Alegeți un fond de ten cu acoperire pentru acnee, care camuflează toate coșurile și cicatricile post-acneice.

întregul text ascundeți textul

Cum scăpăm de cicatricile post-acneice

Pentru cicatricile post-acneice, folosiți ulei de măceșe, ulei de luminița nopții sau gel de aloe vera, care regenerează frumos pielea. Puteți încerca și un exfoliant chimic sau un tratament cu lumină intens pulsată, IPL. Baza combaterii eficiente a cicatricilor post-acneice este însă prevenirea apariției acestora. De aceea, nu strângeți și nu scărpinați niciodată coșurile. Utilizați în schimb un tratament SOS local anti acnee, care ajută la vindecarea coșurilor.