Noi, cei de la notino, ne specializăm în parfumuri. Alege din vasta noastră ofertă cel mai bun parfum, adică acela care te completează perfect!
Parfumuri: tot ce vreți să știți
Trăim înconjurați de parfumuri toată viața. Ne redau buna dispoziție, evocă amintiri plăcute și stimulează simțurile. Cel mai bun parfum ne dă încredere și ne înconjoară cu o aură invizibilă, care ne însoțește la fiecare pas. Noi vă ajutăm să vă alegeți parfumul potrivit.
Cum alegem un parfum?
A venit momentul unui nou parfum? Indiferent dacă îl alegeți pentru dvs. sau pentru altcineva, am selectat câteva informații de bază, pentru a vă putea orienta mai bine în lumea parfumurilor.
Intensitatea parfumului: apă de toaletă vs. apă de parfum
Parfum, apă de parfum sau apă de toaletă? Diferența pornește de la concentrația de uleiuri aromatice. Regula generală este: cu cât mai mare este concentrația, cu atât parfumul este mai intens și mai persistent. Rețineți însă că intensitatea și persistența sunt influențate și de alți factori, cum ar fi, de exemplu, calitatea ingredientelor. Un parfum bun, de la un brand cu renume, chiar dacă are o concentrație scăzută, persistă mai mult timp decât un parfum ieftin, mai concentrat. Care este concentrația fiecărui tip de parfum?
- Parfum (Extrait de Parfum - P) este cea mai intensă formă a unui parfum, concentrația fiind de 15-30 % uleiuri aromatice. Sunt suficiente câteva picături, pentru a crea în jur o aură intens parfumată, care poate persista și zeci de ore.
- Apă de parfum (Eau de Parfum - EdP) conține între 8-15 % uleiuri aromatice, în aproximativ 85 % alcool. Împreună cu apa de toaletă, sunt cele mai vândute forme de parfum. Aroma lor persistă pe piele timp de 4-8 ore.
- Apă de toaletă (Eau de Toilette - EdT), cu o concentrație de 4-8 % uleiuri aromatice, în aproximativ 80 % alcool. Acesta este tipul de parfum cel mai potrivit pentru zi. Persistența sa este de 3-4 ore, după care trebuie reaplicat.
- Apă de colonie (Eau de Cologne - EdC) conține 3-5 % uleiuri aromatice, dizolvate în aproximativ 70 % alcool. Persistența sa este în jur de 2 ore, necesitând reaplicări frecvente. A fost întotdeauna asociată cu parfumurile bărbătești, dar există o mare varietate de ape de colonie și pentru femei.
Parfumuri, în funcție de destinație
Parfumurile sunt împărțite, după modelul clasic, în feminine, masculine, pentru copii și unisex. Fiecare categorie este caracterizată de un alt tip de parfum:
- Parfumurile pentru femei se disting prin arome mai ales florale, cum ar fi iasomia, trandafirii, florile de portocal sau lăcrămioarele. Alte arome tipic feminine sunt cele de fructe, notele catifelate, vanilia sau mirodeniile.
- Parfumurile pentru bărbați se disting printr-o dominantă lemnoasă, acompaniată de citrice și de mirodenii. Alte acorduri tipice parfumurilor bărbătești sunt cele de lavandă, notele orientale, de piele sau de tutun.
- Parfumurile unisex sunt universale, atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Parfumurile unisex se disting printr-o dominantă citrică, secondată de o componentă lemnoasă și de tonuri verzi sau acvatice.
- Parfumurile pentru copii sunt, de obicei, dulci, cu aromă de bomboane, de gumă de mestecat, de cola, de caramel sau de fructe zemoase. La această dominantă dulce se adaugă note delicate de flori sau de nucă de cocos.
Compoziția parfumului
Notele de vârf, notele din inimă și notele de bază
Ați observat cum majoritatea parfumurilor se schimbă în timp? Compozițiile parfumate evoluează, de obicei, în trei etape consecutive, care formează așa-numita piramidă olfactivă:
- Capul parfumului (notele de vârf) reprezintă ceea ce simțiți imediat după aplicare. De obicei, este format din tonuri ușoare, ierboase sau citrice, al căror scop este de a vă atrage atenția. Capul dispare în câteva secunde, cel târziu în câteva minute, lăsând loc inimii parfumului.
- Inima parfumului (notele medii) începe să se dezvolte după aproximativ 15 minute și persistă 2-3 ore. În inimă găsim adesea note florale, note de fructe, de mirodenii sau tonuri verzi.
- Baza parfumului (notele joase) este perceptibilă cam după o jumătate de oră, și, adesea, persistă câteva ore. În baza unui parfum descoperim adesea arome lemnoase, mosc, ambră, dar și acorduri orientale, cum ar fi tămâia sau vanilia.
Majoritatea parfumurilor sunt construite conform principiului piramidei olfactive, dar există și parfumuri cu structură liniară, care miros tot timpul la fel.
Tipuri de parfumuri
În funcție de nota dominantă, parfumurile se împart în aldehidice, aromatice, citrice, lemnoase, chypre, picante, pieloase, florale, orientale, fructate, acvatice și verzi. Aceste grupe primare ale parfumurilor se pot diviza în continuare, astfel încât avem parfumuri de flori și fructe, chypre lemnoase, oriental picante etc. Dacă faceți clic pe grupa preferată din filtrul nostru, puteți alege cel mai bun parfum după tipul de aromă.
Aromele preferate în parfumerie
Chiar dacă pe lista de note a unui parfum vedem, de obicei, doar câteva ingrediente, majoritatea parfumurilor conțin câteva zeci sau chiar câteva sute de arome. Unele dintre ele sunt mai intense, pe când altele sunt greu de recunoscut de către un om obișnuit. Printre cele mai populare arome se numără, fără îndoială, cele de iasomie, de trandafir, de iris, de oud, de vanilie sau de violetă. Aveți o aromă preferată, pe care doriți să o regăsiți în noul dvs. parfum? Vizitați pagina noastră Aroma parfumului și alegeți-vă parfumul după aromă.
Parfumuri de nișă, cu amprenta unicității
Doriți să vă distingeți de restul lumii și printr-un parfum care vă accentuează unicitatea? Vizitați secția noastră de parfumuri de nișă! Aceste parfumuri de lux sunt excepționale, nu numai prin calitatea aromelor, ci și prin compozițiile neobișnuite, care lasă o impresie marcantă.
Cum se testează un parfum?
Indiferent dacă testați o mostră de parfum acasă sau vizitați o parfumerie, vă recomandăm să respectați câteva reguli de bază:
- Testați parfumul pe propria piele. Parfumul interacționează cu ph-ul pielii dvs., deci va mirosi altfel pe hârtie sau pe pielea altcuiva. Folosiți benzile de hârtie din parfumerie doar pentru a vă forma o primă impresie, după care aplicați cel mai bun parfum direct pe piele.
- Nu vă bazați doar pe prima impresie. Lăsați parfumul să-și dezvolte aroma. Tonurile de vârf persistă doar câteva minute, dar parfumul trebuie să vă placă pe toată durata evoluției sale.
- Testați maximum 3 parfumuri succesiv. Nasul nu este capabil să deosebească mai multe.
Cum se folosește un parfum?
Ați ales deja cel mai bun parfum? Haideți să vedem cum trebuie folosit un parfum, pentru ca aroma sa să se dezvolte cât mai frumos, și cum să îl depozităm, pentru a-i păstra minunata aromă cât mai multă vreme.
Cum se folosește parfumul? Regulile de bază ale aplicării
- Pentru ca aroma să se dezvolte cât mai bine, pulverizați parfumul pe punctele de puls, cum ar fi gâtul, încheieturile, pliul cotului și al genunchiului sau zona din spatele lobilor urechii. Dacă aplicați parfumul pe încheieturi, evitați frecarea lor, deoarece încălzirea excesivă suprimă aroma și aceasta va dispărea mai repede.
- Recomandăm ungerea prealabilă a locului de aplicare cu vaselină, cremă sau ulei. Astfel, parfumul nu este absorbit în pori și aroma sa persistă considerabil mai mult timp.
- Dacă doriți să accentuați și mai mult aroma parfumului, folosiți împreună cu acesta și alte cosmetice parfumate, din aceeași gamă - lapte de corp parfumat, gel de duș sau deodorant. Cumpărați un set de parfum cadou, care conține toate produsele la un loc.
- Punctele de puls favorizează dezvoltarea intensă a parfumului, dar acesta nu rezistă mult. De aceea, aplicați-l și pe câteva locuri mai reci de pe corp, cum ar fi lobul urechii sau genunchii. Acolo va persista mult mai mult timp.
- Pentru a prelungi persistența parfumului, aplicați-l și în păr, unde trebuie pulverizat de la o distanță de cel puțin 15 cm. Aplicarea frecventă a parfumului în păr poate avea ca rezultat uscarea părului, de aceea este de preferat să folosiți parfumuri pentru păr special formulate.
- Dacă nu doriți să aplicați parfumul direct pe piele sau dacă nu doriți să mirosiți prea intens, puteți pulveriza parfumul înaintea dvs., în sus, după care traversați norul de parfum astfel format.
- Dacă știți că apa dvs. de parfum sau de toaletă nu persistă întreaga zi, este bine să aveți în poșetă o miniatură de parfum, un mic pulverizator de parfum sau o mostră, pentru a reaplica parfumul dacă doriți sau în caz de nevoie.
Parfumurile, în funcție de ocazii și de anotimp
Arta de a te da cu un parfum nu se bazează doar pe aplicarea sa corectă, ci și pe alegerea parfumului potrivit ocaziei sau anotimpului. Alegerea parfumului în funcție de perioada zilei decurge în modul următor:
- Parfumul de zi este, de preferință, lejer și proaspăt. Un parfum citric sau floral reprezintă alegerea ideală. Din punct de vedere al intensității, este potrivită o apă de toaletă sau de colonie.
- Parfumul de seară poate fi puțin mai greu, mai intens și mai senzual. Alegerea corectă este o apă de parfum, care își păstrează intensitatea întreaga seară.
Aceeași regulă, conform căreia ne dăm ziua cu parfumuri mai ușoare, iar seara cu parfumuri mai grele, este valabilă și pentru anotimpuri, care își au fiecare tipul lor de parfum ideal. În general, cu cât este mai frig, cu atât mai intens, mai dulce și mai picant este parfumul și invers:
- Parfumurile de primăvară tipice sunt și ele ca o primăvară - lejere, fresh și pline de flori de primăvară, cum ar fi lăcrămioara sau iasomia.
- Cele mai bune parfumuri de vară vă înviorează și vă răcoresc în arșița verii. Ideale sunt parfumurile citrice, fresh, dar și cele acvatice și verzi.
- Odată cu toamna, vine rândul parfumurilor mai picante, mai grele și mai dulci. În compoziția celor mai bune parfumuri de toamnă domnesc mirodeniile, ca vanilia și cardamonul, dar și lemnul prețios, precum santalul și cedrul.
- Parfumurile de iarnă sunt cele mai grele și mai senzuale. Combină elegant arome orientale, fructe dulci și note gurmande.
Indiferent de reguli, cel mai bun parfum pentru orice ocazie este acela care se potrivește gustului și dispoziției dvs. de moment. Cel mai important este să vă simțiți bine cu alegerea făcută.
Cum păstrăm parfumul, pentru a rezista cât mai bine?
Expuneți cu mândrie parfumul preferat pe policioara din baie sau la fereastră? Eroare. Parfumului nu-i fac bine căldura, umezeala sau radiațiile solare. Cel mai bine rezistă într-un loc uscat, întunecat și răcoros. De exemplu, în cutia originală, într-o încăpere cu temperatura sub 20°C.
Cele mai vândute parfumuri la notino.ro: