Cicatrice post-acneice
Acneea nu este doar o problemă a adolescenților, ci putem suferi de aceasta la orice vârstă. Totuși, coșurile creează o problemă estetică și mai severă în cazul în care rămân cicatrice sau pete roșii sau întunecate pe piele (așa numita hiperpigmentație post-acneică). Citiți cum să scăpați de cicatricile post-acneice și cum să le preveniți, deoarece cu toții știm că prevenția este cea mai eficientă soluție.
De ce apar cicatricile și petele post-acneice?
Cicatrice post-acneice – Cicatricile care apar din cauza deteriorării stratului superior al pielii, cu afectarea straturilor profunde ale acesteia, deseori cauzate de îndepărtarea incorectă a coșurilor sau din cauza altor perturbări ale acneei. Deseori, această piele deteriorată nu reușește să se regenereze, pentru a avea aspectul de dinainte de apariția acneei, astfel încât, la locul de deteriorării, se formează un țesut de rezervă din fibre de colagen (țesut de granulație), al cărui misiune este să fortifice rana și să faciliteze regenerarea pielii. Însă, după regenerare, noul țesut poate avea un alt aspect față de restul pielii.
Hiperpigmentație post-acneică – după deteriorarea straturilor epiteliale, pot apărea în zona unde se afla coșul nu doar cicatrici, ci și pete întunecate sau roșii.
- Petele roșii post-acneice sunt cauzate de intensificarea circulației în zona acneei, iar aceste pete pot persista și după dispariția acesteia.
- Petele întunecate post-acneice apar după inflamația pielii, deoarece în piele se acumulează o cantitate mare de pigment, adică de melanină, astfel încât apar petele pigmentare neatractive. Aspectul acestor pete poate fi agravat și de radiațiile UV nocive.
Care este diferența între țesuturile cicatrizate ale pielii, comparativ cu cele sănătoase?
- Glandele sebacee sau cele ecrine nu se regenerează în zona cicatrizată.
- Fibrele elastice ale pielii sunt reduse și, prin urmare, structura pielii devine mai rigidă.
- Circulația și hidratarea în zona cicatrizată sunt limitate, astfel încât pielea se deshidratează mai ușor.
- În zona cicatrizată nu crește părul facial sau părul în general.
Tipuri de cicatrici post-acneice
Pentru a îndepărta eficient cicatricile post-acneice, este important să cunoaștem tipul, forma, mărimea și caracteristicile acestora. Pentru cicatricile profunde și extinse, este necesară părerea unui medic, care va recomanda cea mai bună metodă pentru netezirea acestora. Însă, cicatricile moderate și petele post-acneice se pot trata din confortul casei. Care sunt principalele tipuri de cicatrici?
- Cicatricile atrofice sunt cicatrici profunde, cu aspectul unor mici depresiuni, care apar în cazul în care rana, după acnee, nu se vindecă corect sau în cazul în care cantitatea de țesuturi este prea mică. Acest tip de acnee seamănă cu înțepătura de la un ac gros, de aceea li se mai spune și cicatrici „ice pick” și sunt dificil de tratat.
- Cicatricile hipertrofice se caracterizează prin ieșirea în relief a pielii în locul țesutului cicatrizat, cauzată de apariția unui țesut de calitate inferioară în zonă, după acnee. Acest țesut are o structură diferită și arată mai rigid decât pielea din jur.
- Cicatricile cheloide apar în momentul în care cicatricile hipertrofice se măresc și se extind spre alte zone ale pielii. La început, aceste cicatrici reliefate au o culoare roșie spre mov, însă, în timp, pot deveni mai deschise la culoare. Cicatricile cheloide pot apărea și în timpul procesului de vindecare a pielii cu arsuri.
Cum putem preveni cicatricile post-acneice?
- În timpul zilei, încercați să nu vă atingeți fața cu degetele, pentru a nu transporta bacterii în zonele sensibile și iritate.
- Cicatricile de pe pielea corpului și a feței pot apărea în cazul în care intervenim cu degetele sau cu accesorii cosmetice în comedoane, în puncte albe sau în coșuri, deoarece se pot deteriora vasele sanguine, glandele și țesuturile din jurul coșului. De aceea este important să nu rupeți sau să stoarceți coșurile de pe față sau de pe corp.
- Folosiți doar produse blânde pentru curățarea pielii și, în cazul acneei severe, înlocuiți săpunurile pentru față și peeling-urile cu produse spumante pentru curățarea pielii sau cu ape micelare.
- Alegeți doar produse cosmetice non-comedogenice, potrivite pentru pielea problematică și, pentru îngrijirea pe timpul zilei, pentru a preveni apariția petelor întunecate după acnee, purtați mereu o cremă cu protecție SPF.
- Pentru tratamentul de acasă, nu folosiți produse cu concentrații mari de acizi AHA, deoarece pot irita pielea.
Cum putem elimina cicatricile de pe față și de pe corp?
Cel mai bine este să ne consultăm cu medicul nostru dermatolog referitor la tratamentul cicatricilor. Acesta va propune cea mai bună soluție personalizată pentru tenul dvs. Luați aminte că unele cicatrici nu pot fi îndepărtate complet, însă aspectul lor poate fi ameliorat cu o îngrijire corectă. În schimb, cicatricile moderate nu trebuie să mai fie deloc vizibile în timp și le puteți trata deseori din confortul casei. Regula generală este că, tratamentul pentru eliminarea cicatricilor poate să înceapă de abia după tratarea acneei.
Seruri, uleiuri și creme pentru cicatricile post-acneice
La Roche-PosayEffaclar DUO (+)corector regenerator anti-recidivă pentru imperfecțiunile pielii și urmele de acnee 40 ml
87 RON218 RON / 100 ml
MuradAcne Control InvisiScarser pentru regenerarea pielii care sufera de cicatrici 15 ml
223 RON1.487 RON / 100 ml
VichyNormaderm Phytosolutionîngrijire pentru corectare cu efect dublu impotriva imperfectiunilor pielii cauzate de acnee 50 ml
97 RON194 RON / 100 ml
A-DermaEpitheliale A.H. Ultracrema reparatorie pentru piele iritata 40 ml
53 RON133 RON / 100 ml
EucerinDermoPureemulsie protectoare de zi SPF 30 50 ml
82 RON164 RON / 100 ml
PromoțieBiodermaSébium Night Peelser exfoliant de netezire impotriva imperfectiunilor pielii 40 ml
85 RON213 RON / 100 ml
La Roche-PosayEffaclar Hcremă hidratantă impotriva imperfectiunilor pielii cauzate de acnee 40 ml
87 RON218 RON / 100 ml
EucerinDermoPureser pentru regenerarea tenului gras și problematic 40 ml
71 RON178 RON / 100 ml
TopicremCICA Soothing Creamcrema intensiv regeneratoare pentru piele iritata 40 ml
36 RON90 RON / 100 ml
La Roche-PosayNiacinamideser iluminator pentru corectia petelor de pigment 30 ml
187 RON623 RON / 100 ml
A-DermaEpitheliale A.H.gel-ulei de masaj pentru cicatrici și vergeturi 40 ml
61 RON153 RON / 100 ml
SesdermaSodysesgel reparator, pentru cicatrice hipertrofice și cheloide 30 ml
107 RON357 RON / 100 ml
Cum să scăpăm de cicatrici, din confortul casei
- Masajele regulate sunt un mod perfect pentru a elimina, în propria casă, cicatricile de pe față sau de pe corp. Această metodă poate fi deosebit de eficientă mai ales în cazul cicatricilor moderate sau a petelor post-acneice, deoarece ameliorează microcirculația în piele, măresc elasticitatea în zona cicatrizată, iar pielea devine, în general, mai hidratată. Există o mulțime de accesorii și de dispozitive pe care le puteți folosi pentru masaj – cum ar fi rulourile pentru față sau piatra gua sha.
- Ser pentru reducerea cicatricilor după acnee – Serul nutritiv, care va reduce cicatricile după acnee, trebuie să conțină substanțe eficiente, pentru uniformizarea tenului, pentru albirea petelor pigmentare și pentru regenerarea pielii după procesul inflamator. Foarte eficiente sunt, de exemplu, vitamina C, niacinamida, acidul salicilic sau retinol-ul.
- Cremă pentru cicatricile post-acneice – Alegeți o cremă non-comedogenică care nu astupă porii, pentru a nu risca apariția repetată a acneei. În cazul în care încă mai suferiți câteodată de coșuri, folosiți produse speciale pentru acnee, care vor susține vindecarea acesteia, vor hidrata intens pielea, fără a lăsa o peliculă grasă și vor acționa preventiv împotriva pigmentației post-acneice.
- Exfoliant pentru cicatricile post-acneice – Evitați peeling-urile mecanice cu microparticule, deoarece acestea vă pot irita pielea și mai mult. Bazați-vă mai degrabă pe peeling-uri enzimatice blânde, care vor uniformiza nuanța pielii. Totodată, există și exfoliante chimice eficiente pentru utilizarea proprie. Totuși, înainte de a folosi acest exfoliant, este recomandat să solicitați părerea unui medic dermatolog. După exfoliere, nu uitați niciodată să folosiți o cremă cu factor de protecție înalt, altfel riscați ca aspectul petelor post-acneice să se înrăutățească.
- În cazul în care suferiți de pete pigmentare după acnee, încercați produsele cu efect de albire a petelor pigmentare.
Dermato-estetica – tratamentul cicatricilor și al hiperpigmentației post-acneice
Dacă suferiți de cicatrici post-acneice severe, vă recomandăm să discutați această problemă cu medicul dermatolog, care va alege tratamentul ideal. Unele metode dermato-estetice, cum ar fi tratamentul cu lumini LED, cu spatula cu ultrasunete sau cu dermaroller, le puteți efectua chiar din confortul casei. Cele mai frecvente metode de îndepărtare a cicatricilor post-acneice la dermatolog sunt:
- Exfoliantele chimice pentru cicatricile post-acneice sunt o metodă neinvazivă de a ameliora aspectul cicatricilor și al porilor dilatați, totodată atenuând aspectul petelor roșii post-acneice. Substanța activă a exfoliantelor chimice este, de obicei, acidul glicolic.
- Microdermabraziunea ajută la netezirea ridurilor și a altor denivelări ale pielii; totodată înmoaie pielea și înlătură țesuturile post-acneice, prin răzuirea stratului superior al pielii, cu ajutorul unui dispozitiv electric de viteză mare.
- Crioterapia este un tratament pentru cicatricile cheloide, pe principiul bazat pe „înghețarea” pielii și injectarea sa cu cortizon.
- Masca cu lumini LED, altfel numită și terapia cu fotoni, pătrunde neinvaziv și fără nicio durere în interiorul celulelor, unde stimulează regenerarea pielii și atenuează vizibilitatea petelor pigmentare de pe piele, datorită luminii sale de diferite lungimi de undă și de diferite culori.
- Lumina intens pulsată (IPL) distruge bacteriile care cauzează acneea și se folosește mai ales pentru a trata acneea de pe față, de pe umeri umeri și de pe spate.
- Aplicatorul cu micro-ace, altfel numit și dermaroller, este un accesoriu cu o mulțime de ace minuscule, cu o lungime între 0,2 mm până la 2 mm. Acestea împung stratul superior al pielii, pentru a stimula procesul natural de vindecare și de regenerare, datorită creșterii producției de colagen, de elastină și de acid hialuronic.
- Îndepărtarea cicatricilor post-acneice cu laser este potrivită mai ales în cazul reapariției acneei, deoarece previne astuparea porilor prin reglarea producției de sebum, astfel încât previne acneea. Totodată, laserul pentru cicatrici post-acneice activează procesul spontan de vindecare a pielii.
- Spatula cu ultrasunete uniformizează ridurile și minimizează aspectul acestora.
Dispozitive și accesorii pentru ameliorarea aspectului cicatricilor post-acneice
BEPERP302VIS003spatulă multifuncțională cu ultrasunete
197 RON197 RON / 1 bucata
Livrare gratuităRIOUltrasonic Facial Pinkdispozitiv de curatare a fetei
568 RON568 RON / 1 bucata
Zoë AylaMicro-Needling Derma Rolleraplicator cu micro-ace facial
54 RON54 RON / 1 bucata
Livrare gratuităNotinoBeauty Electro Collection Ultrasonic face scrubberdispozitiv de curățare cu ultrasunete pentru față
486 RON486 RON / 1 bucata
Livrare gratuităSilk'nLEDMască de înfrumusețare facial
931 RON931 RON / 1 bucata
Livrare gratuităRECLARPeeler Golddispozitiv de curatare a fetei
900 RON900 RON / 1 bucata
Zoë AylaMicro-Needling Derma Rolleraplicator cu micro-ace facial
54 RON54 RON / 1 bucata
Livrare gratuităConceptPerfect Skin PO2050spatulă multifuncțională cu ultrasunete
483 RON483 RON / 1 bucata
Cicatrici post-acneice – sfaturi pentru acasă
Vă gândiți cum să albiți petele post-acneice, cu ajutorul ingredientelor naturale? Puteți încerca unele remedii de casă, însă este necesar să aplicați ingredientele doar pe zonele deja vindecate, niciodată pe răni deschise. De exemplu, mierea înmoaie și hidratează pielea cu cicatrici. În schimb, gelul din aloe vera hidratează pielea și o poate albi lejer, uleiul din tea tree calmează pielea și decolorează cicatricile, iar uleiul de nucă de cocos este perfect pentru masajul și hidratarea pielii.