Treci la conținutul principal

Petele pigmentare

Poate că ați observat pe piele pete mici, puțin mai închise decât culoarea pielii. Este vorba, cel mai probabil, de hiper-pigmentare, adică pete pigmentare, de bătrânețe sau pete de soare. Știți de ce apar? Și cum eliminăm petele pigmentare?

Cum apar petele pigmentare?

Cauza principală a apariției petelor pigmentare este nivelul ridicat de melanină - un pigment natural care colorează părul, ochii și pielea. Excesul de melanină poate fi cauzat de influențele următorilor factori:

 • Expunerea exagerată la radiațiile solare, fără folosirea produselor cu SPF.
 • Modificările hormonale: petele apar adesea la femei care folosesc contraceptive hormonale, în timpul sarcinii sau la menopauză.
 • Vârsta: odată cu vârsta, numărul de melanocite scade, dar volumul lor crește, iar activitatea lor se intensifică.
 • Inflamații și răniri cutanate care au ca efect eliberarea de melanină.
 • Anumite medicamente (de ex. antibioticele) și plante (de ex. sunătoarea).

În funcție de cauze, deosebim câteva tipuri principale de pete pigmentare.

întregul text ascundeți textul

Tipuri de pete pigmentare

Melasma

Un tip de hiper-pigmentare aparte și, în același timp, inofensiv este melasma (chloasma). Apare cel mai frecvent pe obraji, pe nas și pe buza superioară. Afectează cu precădere femeile, fiindcă acest tip de pete este influențat de hormoni, respectiv de schimbarea nivelului lor, care afectează cantitatea de melanină.

Melasma se manifestă la 15 % dintre gravide, de unde și denumirea de „masca gravidei“ aplicată acestui tip de hiper-pigmentare. Melasma afectează și femeile care folosesc contraceptive hormonale orale. Vestea bună este că melasma poate dispărea spontan, după naștere sau după reducerea dozelor de estrogen.

Petele de bătrânețe sau petele de la soare

Apar cu precădere datorită radiațiilor solare, de aceea le întâlniți pe zonele expuse la soare. Petele pigmentare apar pe față, pe gât, pe decolteu sau pe mâini. Este vorba însă de un tip inofensiv de hiper-pigmentare.

Apariția acestor pete este cauzată de vârstă și de culoarea pielii. Oamenii cu pielea de culoare mai închisă suferă de pete pigmentare mai mult decât oamenii cu piele de culoare deschisă, care conține mai puțină melanină.

întregul text ascundeți textul

Petele pigmentare post-inflamatorii

După cum arată și numele, hiper-pigmentarea post-inflamatorie, PIH pe scurt, apare după o inflamație sau o vătămare. PIH se manifestă adesea după acnee.

Când pielea se inflamează, melanina este eliberată și excesul de pigment determină hiper-pigmentarea. Pe piele rămân pete roz, roșii sau maro. Chiar dacă radiațiile solare nu declanșează hiper-pigmentarea post-inflamatorie, ele pot agrava simptomele existente. Prin urmare, evitați lumina solară directă și urmați celelalte reguli pentru a nu agrava starea petelor inflamatorii. Pe lângă evitarea luminii solare, încercați și alte modalități de a scăpa de petele pigmentare de pe față.

Cum evităm hiper-pigmentarea

Radiațiile solare influențează intensitatea petelor pigmentare. Prin urmare, o protecție solară adecvată reduce probabilitatea apariției acestora.

 • Folosiți creme de protecție solară de calitate și limitați expunerea directă la soare.
 • Nu uitați, că lumina soarelui vă afectează, chiar și când nu vă bronzați intenționat. De aceea, folosiți în mod regulat creme faciale cu SPF și fond de ten cu SPF, care împiedică apariția petelor pigmentare pe față.

întregul text ascundeți textul

Cum scăpăm de petele pigmentare

Înlăturarea petelor pigmentare depinde de mărimea acestora și de intensitatea colorației. Puteți încerca cosmetice pentru petele pigmentare, tratamente profesionale, dar și „sfaturi băbești” despre cum să scăpați de petele pigmentare.

Cosmetice pentru petele pigmentare

 • Dacă petele pigmentare sunt mai deschise la culoare, puteți încerca un ser intensiv sau o cremă împotriva petelor pigmentare, cu efect de albire.
 • De ajutor vă poate fi și un exfoliant chimic, care regenerează pielea în profunzime și îndepărtează celulele moarte. Puteți vizita un dermatolog sau puteți încerca un exfoliant chimic, formulat pentru utilizarea la domiciliu.

Tratamentul petelor pigmentare

Când produsele pentru combaterea petelor pigmentare nu mai sunt suficiente, este cazul să apelăm la un tratament de specialitate.

 • Terapia cu laser are un efect similar unui exfoliant chimic, dar este mai precisă. Dermatologii se concentrează pe o anumită zonă cu pete pigmentare, pe care o tratează cu lumină cu înaltă încărcătură energetică, pentru a înlătura petele pigmentare.
 • Hidrochinona este un medicament care împiedică formarea petelor pigmentare. Poate însă irita pielea și, în cazuri extreme, provoacă detestata hiper-pigmentare post-inflamatorie. Folosiți-o doar pe termen scurt.

Cum combatem petele pigmentare: „sfaturi băbești“

Uneori, tratamentul petelor pigmentare nu este necesar, dar, dacă petele solare vă afectează frumusețea, încercați să le eliminați prin aplicarea câtorva sugestii simple:

 • Sucul de lămâie (1 linguriță) se amestecă cu o linguriță de miere și iaurt simplu. Aplicați masca rezultată pe față, timp de 15 minute, și apoi clătiți bine fața cu apă.
 • Curcuma (1/2 linguriță) se amestecă într-un pahar mic de smântână proaspătă și se aplică pe petele pigmentare. Se spală fața după 15 minute.
 • Uleiul de migdale se amestecă cu miere și cu migdale măcinate, se lasă să acționeze pe față o oră și se spală. Alternativ, se masează uleiul de migdale pe față și se lasă să acționeze peste noapte.

întregul text ascundeți textul

Cum acoperim petele pigmentare

Nu reușiți să înlăturați petele pigmentare de pe față? Ați început să folosiți o cremă de albire pentru petele pigmentare, dar rezultatele nu sunt încă vizibile? Acoperiți-le cu un corector sau cu un fond de ten cu acoperire mare, care uniformizează nuanța tenului și vă redă siguranța de sine!