Buze uscate și crăpate
Se usucă, crapă și se decojesc – este vorba despre buzele uscate și crăpate, cu care, fiecare din noi, ne luptăm din când în când. Nici nu este de mirare, deoarece pielea sensibilă și subțire a buzelor este supusă la o mulțime de provocări în timpul zilei. În plus, această piele nu are glande sebacee, pentru a o menține hidratată, de aceea este deosebit de important să ne îngrijim buzele în mod regulat. Citiți mai jos cum să vindecăm eficient buzele crăpate până la sânge și cum să scăpăm de buze uscate, o dată pentru totdeauna!
Care este cauza buzelor uscate
Crăparea și uscarea buzelor este cel mai des cauzată de vremea friguroasă sau deosebit de caldă, însă, dacă vă luptați cu buze uscate pe tot parcursul anului, atunci este posibil să vă lipsească vitamine și minerale importante din organism sau să suferiți de o boală. Iată cele mai frecvente cauze ale buzelor uscate:
- Consumul insuficient de apă – Lipsa de hidratare din corp cauzează deshidratarea buzelor din interior.
- Frigul și vântul – Buzele extrem de uscate iarna sunt cauzate de scăderea elasticității pielii și de capacitatea insuficientă de protecție a pielii sensibile față de influențele externe.
- Mediul uscat – Aerul uscat din mediul înconjurător, produs de funcționarea caloriferelor sau a aerului condiționat, elimină hidratarea din pielea noastră.
- Lipsa de vitamine și de minerale – Vitamina B, zincul și fierul sunt importante pentru nutriția corpului din interior, iar lipsa acestora poate cauza buze uscate sau crăpate până la sânge.
- Lipsa de colagen – Lipsa de colagen, care este cauzată mai ales de înaintarea în vârstă, poate influența hidratarea buzelor.
- Îngrijirea incorectă a buzelor – Produsele de machiaj clasice sau cu persistență îndelungată, cum ar fi rujurile cu rezistență de lungă durată, ne pot deshidrata buzele, dacă acestea nu sunt îngrijite corect înainte de aplicarea rujului sau dacă nu le îndepărtăm corect de pe buze.
- Razele solare – Buzele nu conțin aceeași cantitate de melanină ca pielea și, din această cauză, pot suferi mai ușor de arsuri solare.
- Apa sărată și clorul – Buzele au o tendință mai mare de a se usca atunci când facem baie în mare sau în bazin.
- Umezirea frecventă a buzelor – În momentul în care ne umezim buzele, le hidratăm doar pentru un moment, însă saliva are tendința de a le usca și mai mult.
- Alcoolul – Consumul de alcool cauzează consumul excesiv de vitamina B din organismul nostru, motiv pentru care și pielea buzelor ni se poate usca, din cauza lipsei acestei vitamine.
- Starea generală a corpului nostru – Aspectul pielii noastre, inclusiv al buzelor, este influențat, în mare parte, de starea organismului nostru. Buzele crăpate pot apărea în timpul unei infecții sau al unei alte boli.
Cele mai bune balsamuri pentru buzele crăpate
WeledaSkin Foodbalsam pentru buze uscate, crapate 8 ml
39 RON488 RON / 100 ml
PromoțieBiodermaAtoderm Lip Stickbalsam de buze 4 g
28 RON700 RON / 100 g
La Roche-PosayCicaplast Levresbalsam protector si regenerator de buze 7.5 ml
32 RON43 RON / 100 ml
TopicremUH FACE Ultra-Moisturizing Lip BalmBalsam de buze hidratant pentru buze uscate 5 g
17 RON340 RON / 100 g
UriageEau Thermale Moisturizing Lipstickbalsam pentru buze cu efect hidratant 4 g
38 RON950 RON / 100 g
AvèneCicalfatebalsam regenerator de buze 10 ml
51 RON510 RON / 100 ml
NuxeRêve de Mielbalsam de buze stick 4 g
23 RON575 RON / 100 g
Cum să prevenim buzele crăpate?
Secretul unor buze catifelate stă în hidratarea din interior și din exterior. Îngrijirea regulată a buzelor și a zonei din jurul acestora previne deshidratarea și poate chiar să amâne apariția primelor riduri din jurul gurii. Deci, ce funcționează pentru buzele uscate?
- Respectarea regimului de apă recomandat, mai ales iarna și în lunile calde, de vară, deoarece, astfel, ne hidratăm buzele din interior.
- Nutriția echilibrată, bogată în vitamine și în minerale, care au o mulțime de beneficii pentru sănătatea pielii, a părului și a unghiilor.
- Aplicarea regulată a unui balsam pentru buze. Țineți-vă balsamul de buze mereu la îndemână, deoarece aplicarea regulată a acestuia vă va ajuta să nu vă umeziți mereu buzele.
- Încercați balsamuri de buze de înaltă calitate, care conțin o mulțime de ingrediente nutritive, cum ar fi untul de shea sau ceară de albine, creând astfel o peliculă protectoare pe buze și hidratându-le.
- Vara, folosiți mereu un balsam pentru buze cu factor de protecție.
- Un mare ajutor iarna sunt balsamurile pentru buze deosebit de grase, care nu conțin apă. Încercați, de exemplu, uleiurile de buze regeneratoare, care pătrund mai adânc în pielea buzelor decât balsamurile clasice.
- Exfoliantele pentru buze, care se aplică minim o dată pe săptămână, previn crăparea și descuamarea buzelor, deoarece îndepărtează celulele epiteliale moarte, împreună cu pielea de pe suprafață. Totodată, măresc microcirculația, pentru ca buzele să folosească mai eficient substanțele nutritive din balsamurile și din măștile pentru buze. Totuși, este important să efectuați exfolierea cu cea mai mare atenție și să evitați complet exfoliantele, în cazul în care aveți buze crăpate până la sânge.
- Rujurile clasice și de lungă durată se aplică doar pe buzele perfect hidratate și fără zone uscate. Nu uitați apoi să demachiați bine aceste rujuri și să vă hidratați apoi buzele din nou. Câteodată, este mai indicat să folosiți mai degrabă rujuri hidratante și lip gloss-uri.
Sfatul nostru: Chiar și buzele delicate ale copiilor merită cea mai bună îngrijire; dăruiți atunci micuței sau micuțului dvs. un balsam de buze pentru copii, concepute special pentru pielea sensibilă a copiilor.
Primul ajutor pentru buzele extrem de uscate
Cum să îngrijim buzele uscate și crăpate până la sânge? Buzele cu o astfel de afecțiune necesită o îngrijire intensă, care le va vindeca în câteva zile. Acestea trebuie tratate repede, deoarece buzele crăpate sunt nu doar dureroase, ci pot permite infecțiilor bacteriene să pătrundă în organism și să cauzeze diverse probleme.
- Serurile și măștile regeneratoare pentru buze asigură pielii instantaneu o doză mare de hidratare și de substanțe nutritive, totodată calmând senzațiile de arsură și mâncărimile. În cazul în care buzele dvs. sunt foarte uscate, recomandăm folosirea produselor regeneratoare pentru buze chiar și de două ori pe zi.
- Ingredientele naturale, cum ar fi mierea, uleiul de măsline și de nucă de cocos sau CBD-ul conțin un spectru larg de vitamine, de minerale și de aminoacizi, care regenerează rapid pielea și, astfel, reprezintă ingredientele ideale pentru o mască pentru buze făcută acasă. Este simplu: aplicați uleiul sau mierea pe buze, lăsați să acționeze timp de câteva minute și apoi ștergeți restul cu un șervețel.
- Încercați să adăugați mai multă vitamină B în nutriție sau un complex de vitamine pentru ten.
- Însă, dacă suferiți de buze uscate și de colțuri crăpate chiar și după îngrijirea corectă, consultați-vă cu medicul dvs. Câteodată, buzele uscate pot semnaliza o problemă mai serioasă.
Mai multe sfaturi despre cum să scăpați de buze uscate, o dată pentru totdeauna
- Baza pentru ruj va hidrata instantaneu buzele și le va menține hidratate chiar și în timpul zilei, când purtați rujuri persistente.
- Buzele uscate la bărbați pot fi tratate cu un balsam fără culoare și fără arome, care este complet invizibil după aplicare, dar, totuși, eficient.
- Băuturile îndulcite cresc riscul de candidoză, așa că, dacă aveți buze uscate sau crăpate, este bine să evitați, pentru un timp, băuturile îndulcite, pentru a nu vă infecta buzele.
- În timpul bronzatului, chiar și la munte, este important să vă protejați mereu buzele, cu balsamuri cu factor de protecție.
- Mușcatul buzelor din cauza stresului sau a concentrării este ceva ce, deseori, nu sesizăm. O idee bună este să aplicați balsamuri cu arome interesante, pentru a realiza că aveți acest obicei prost.
- Balsamurile pentru buzele crăpate, care se află într-un recipient, nu trebuie aplicate niciodată cu degetele. Cel mai bine este să îl aplicați cu o spatulă mică din oțel inoxidabil sau din plastic, care va preveni ca bacteriile de pe degete să intre în balsam.
- În cazul în care suferiți de afte sau de herpes, încercați să aplicați rujurile preferate și gloss-urile cu ajutorul unei pensule pentru machiaj, pe care trebuie să o spălați temeinic după fiecare utilizare, astfel încât să nu intre bacterii în produs.
Țineți cont de data de expirare a produselor pentru buze – produsul poate fi nu doar ineficient după data expirării, ci poate conține și o cantitate mare de bacterii.