Transpirația poate provoca un disconfort accentuat, dar este o funcție absolut normală și sănătoasă a corpului uman. Nu e însă prea plăcută.
Transpirație normală și transpirație excesivă
Transpirația, inițial inodoră, este compusă din 99 % apă și 1 % sare, fiind excretată de glandele sudoripare ecrine. Are funcția de a răci corpul, în condiții de căldură sau de activitate fizică. Transpirația emoțională poate fi întâlnită în situații stresante, caz în care, în procesul secreției acesteia, sunt active și glandele apocrine.
Transpirația puternică poate apărea însă și în situații absolut normale și la temperaturi ideale, deci fără un motiv aparent. În acest caz vorbim de o transpirație excesivă sau hiperhidroză.
Cauzele transpirației excesive
Transpirația excesivă poate fi pusă pe seama activității mai intense a glandelor sudoripare ecrine. Astfel, întâlnim două tipuri de hiperhidroză - primară (focală) și secundară:
- Hiperhidroza primară are adesea cauze genetice, iar primele simptome apar deja la pubertate. Este o afecțiune în care zona creierului care reglează transpirația trimite, fără motiv, semnale către glandele ecrine. Și începeți să transpirați.
- Cauzele hiperhidrozei secundare sunt diverse. Poate fi cauzată de tot felul de stări și de factori de pe parcursul vieții: sarcină, menopauză, afecțiuni cardiace sau de altă natură, obezitate, folosirea substanțelor halucinogene sau a medicamentelor.
Cum prevenim transpirația excesivă
Vă deranjează transpirația excesivă a picioarelor sau a axilelor? Schimbați-vă stilul de viață. Chiar și câteva schimbări aparent minore pot avea rezultate surprinzătoare. Cum prevenim transpirația excesivă:
- evitați mâncărurile picante, cafeaua sau alcoolul.
- Purtați îmbrăcăminte din materiale naturale, cum ar fi bumbacul sau inul.
- Nu uitați să beți suficiente lichide neîndulcite, pe parcursul întregii zile.
- Dușul de dimineață poate avea efecte benefice.
- Evitați deplasările în lumina directă a soarelui.
- Alegeți un antiperspirant de calitate special formulat pentru transpirație excesivă, care blochează formarea transpirației.
Antiperspirant împotriva transpirației excesive
Antiperspirantul împotriva transpirației excesive sub braț poate constitui o soluție potrivită, dacă doriți să limitați formarea transpirației. Conține substanțe active, care acționează asupra glandelor ecrine și apocrine și le limitează parțial activitatea. Oferta noastră conține și antiperspirante cu o eficacitate de câteva zile. Nu înseamnă să nu vă spălați în această perioadă, ci doar că eficiența blocării transpirației se extinde pe o perioadă mai lungă.
Cele mai bune antiperspirante
Deodorant împotriva transpirației excesive?
Spre deosebire de antiperspirante, deodorantul nu blochează formarea transpirației. Limitează însă reacția transpirației cu bacteriile de pe piele, mai ales cu cele de la subraț, reacție care cauzează mirosul neplăcut. Nu blochează, deci, transpirația, ci completează acțiunea antiperspirantului.
Cele mai bune deodorante
Tratamentul transpirației excesive, când nici antiperspirantul nu este suficient
Niciuna dintre metodele anti-transpirație nu are efect? Încercați un tratament medical de specialitate. Printre cele mai cunoscute metode de limitare a funcției glandei sudoripare enumerăm toxina botulinică A, iontoforeza (electroterapia) sau medicamentele anti-colinergice. Înainte de a vă decide, consultați medicul.