Treci la conținutul principal

Seborea

Pete rozalii, scuame care se exfoliază și mâncărimi persistente. Afecțiunea cutanată neplăcută, numită seboree, afectează până la 5% din populație. Seboreea este o boală cronică, neexistând un răspuns satisfăcător pentru a scăpa de seboree o dată pentru totdeauna. Dar puteți suprima în mare măsură simptomele acesteia. Vedeți aici ce funcționează în cazul seboreei.

Ce este seboreea

Seboreea sau dermatita seboreică (dermatitis seborrhoica) este o afecțiune cronică cutanată care poate apărea la orice vârstă – de la copilărie până la maturitate. Seboreea este cauzată de o ciupercă Malassezia. Aceasta se găsește de regulă pe piele și se hrănește cu sebum. În momentul în care ciuperca se dezvoltă prea mult, apare o inflamație cutanată, iar pielea răspunde prin formarea mai rapidă de celule noi în stratul cel mai superior al pielii. Iar celulele moarte formează apoi manifestările tipice ale seboreei – mătreață, cruste și scuame pe piele.

Cum recunoaștem dermatita seboreică

Seboreea apare de obicei în zonele în care există un număr mare de glande sebacee – pe scalp, pe piept și pe față, în zona de deasupra sprâncenelor sau în zona nasului. Simptomele seboreei includ pete rozalii și descuamarea pielii cu scuame galben-maronii. Pielea se irită ușor și provoacă mâncărimi.

Seboreea este dificil de diagnosticat, deoarece poate fi confundată ușor cu psoriazisul, eczema atopică la copii sau reacțiile alergice. Dacă aveți îndoieli, consultați un specialist în dermatologie care va stabili diagnosticul exact și vă va recomanda o îngrijire corespunzătoare pentru piele.

Seboree la bebeluși sau cruste de lapte

Seboreea infantilă se manifestă sub forma așa-numitei cruste de lapte, popular, se mai numeşte „stup” sau „cojiţe”. În prima fază, scuamele apar cel mai adesea pe creștetul capului, apoi, în faze ulterioare, se formează scuame galben-maronii, care se răspândesc adesea și în alte zone, cum ar fi urechile, sprâncenele, pieptul sau zona scutecului.

întregul text ascundeți textul

Ce agravează manifestările seboreei

Nu există doar o singură cauză concretă a seboreei. Însă există mai mulți factori de risc care agravează simptomele dermatitei seboreice. Cei mai comuni includ:

  • stresul emoțional, suprasolicitarea și oboseala,
  • tendința spre un scalp gras,
  • excesul de hormoni masculini,
  • slăbirea sistemului imunitar,
  • dezvoltarea excesivă a ciupercilor care se pot găsi în mod obișnuit pe piele și o sensibilitate crescută la acțiunea acestora,
  • vremea secetoasă și rece,
  • deficitul de vitamine B,
  • predispoziție genetică,
  • administrarea anumitor medicamente,
  • folosirea de produse cosmetice nepotrivite (de exemplu, care conțin alcool sau uleiuri),
  • un stil de viață nesănătos.

întregul text ascundeți textul

Ce funcționează în cazul seboreei

Deși seboreea este o afecțiune cronică, iar lupta cu scuamele este o problemă de o viață, prin respectarea câtorva reguli și folosirea produselor potrivite pentru seboree, puteți reduce semnificativ simptomele acesteia. Cel mai potrivit tratament pentru seboree vă va fi recomandat întotdeauna de către medicul specialist.

Tratamentul medical al dermatitei seboreice

În cazurile severe de seboree, medicul prescrie, de regulă, tratamente cu corticosteroizi, care suprimă inflamația și permit pielii să se regenereze mai repede. Folosiți produsele cu corticosteroizi numai local, pe zonele afectate și niciodată după expirarea perioadei de valabilitate. De asemenea, țineți cont de faptul că corticosteroizii pot provoca o serie de efecte secundare, cum ar fi slăbirea pielii, motiv pentru care utilizarea lor trebuie limitată la o perioadă de timp strict necesară.

În unele cazuri, dermatologul va prescrie, în plus, medicamente antimicotice (cum ar fi miconazolul, ketoconazolul și ciclopirox), care acționează împotriva ciupercilor, sau antibiotice, iar împreună cu acestea va recomanda administrarea de zinc, fier și complex de vitamine B.

Produse cosmetice pentru seboree

Indiferent dacă aveți de-a face cu seboreea la nivelul scalpului, al feței sau al pielii corpului, alegeți produse dermato-cosmetice concepute pentru tenul foarte sensibil sau alergic, de preferat, cele destinate special dermatitei seboreice. Ce ar trebui să îndeplinească?

  • Alegeți produse cu colagen, fără parfum, alcool și substanțe cu potențial de iritare.
  • Apelați la șampoane, unguente și creme pentru seboree care conțin ingrediente antimicrobiene precum acidul salicilic, sulf, seleniu, gudron sau zinc. Acestea vor ajuta la ameliorarea simptomelor acute ale seboreei și vor reduce la minimum șansele ca acestea să revină odată cu încheierea tratamentului.
  • Dacă aveți seboree la nivelul scalpului, folosiți șampoane cu consistență de gel care nu îngrașă scalpul. Cele mai bune sunt șampoanele speciale pentru seboree, care combat răspândirea excesivă a ciupercii și agravarea inflamației.
  • Din când în când puteți schimba șampoanele sau unguentele pentru seboree, deoarece după un timp puteți simți că acestea își pierd din eficiență.
  • Dacă vă confruntați cu mătreața grasă din păr, încercați șampoane cu conținut de ulei de cânepă, care se absorb bine și nu vă lasă scalpul gras.
  • Nu folosiți săpun obișnuit pentru a vă spăla fața și corpul, deoarece poate irita pielea. Încercați produse syndet – produse de curățare care nu conțin săpun. De asemenea, vă puteți curăța tenul din când în când, cu o apă micelară delicată, concepută pentru tenul sensibil.
  • Citiți întotdeauna cu atenție instrucțiunile de utilizare pentru a obține efectul corespunzător al tuturor produselor. Este posibil ca unele șampoane concepute pentru dermatita seboreică, de exemplu, să nu fie potrivite pentru o utilizare pe termen lung sau să aibă un termen de acțiune recomandat mai lung.

întregul text ascundeți textul

Alte sfaturi cu privire la ceea ce care ajută în cazul seboreei

  • Mâncați sănătos. Alegeți alimente bogate în vitamine și minerale, cum ar fi zincul, seleniul, complexul de vitamine B, dar și acizi grași omega-3 și probiotice, pe care le puteți completa și cu suplimente alimentare. Eliminarea alimentelor dulci și grase și a grăsimilor animale din alimentație poate îmbunătăți simptomele seboreei.
  • Mențineți o igienă personală regulată, folosind geluri de curățare și șampoane pentru seboree blânde, non-grase, neutre sau ușor acide.
  • Purtați îmbrăcăminte respirabilă din materiale naturale, cum ar fi bambusul, bumbacul sau cânepa.
  • Reduceți stresul, care poate agrava simptomele seboreei, și oferiți-vă mult somn și relaxare.

întregul text ascundeți textul

Cum să tratați seboreea la sugari

Cel mai bine ar fi să vă consultați cu medicul pediatru cu privire la modul corect de acțiune. Pentru seboreea la copii nu se folosesc aceleași produse ca la adulți. Ce reguli trebuie să urmați?

  • Folosiți exclusiv produse pentru copii blânde și fără parfum. Spălați părul cu un șampon delicat pentru cruste de lapte la nivelul scalpului.
  • Nu curățați cu forța scuamele de pe scalp, masați ușor scalpul cu un burete și pieptănați cu grijă scuamele deja decojite cu un pieptene pentru crustele de lapte.
  • Pentru a calma pielea și a ameliora mâncărimile, folosiți apoi loțiuni și creme speciale pentru cruste de lapte, care ameliorează roșeața și facilitează pieptănarea scuamelor de pe scalp.

Seboreea la bebeluși se vindecă adesea de la sine, în câteva săptămâni sau luni, cu o igienă zilnică, cu un tratament al zonelor afectate și cu o adaptare corespunzătoare a regimului alimentar. Așadar, insistați în eforturile dvs.

întregul text ascundeți textul