Suferă de ea 30 % din omenire. Primele simptome ale eczemei atopice apar la bebeluși, în timpul primei luni. Eczema atopică este cea mai frecventă la copii. Simptomele dermatitei atopice dispar, de obicei, în decursul primilor zece ani, dar, uneori, această inflamație cronică a pielii persistă până la vârsta adultă.
Cum arată eczema atopică?
Eczema atopică se manifestă cel mai des la sugari. Pe tegumentele foarte uscate apar papule roșii, uneori supurând, iar bolnavul simte nevoia constantă de grataj (scărpinare), ceea ce deteriorează continuu starea eczemei.
Gradul de extindere a eczemei diferă - poate apărea pe frunte, pe sprâncene, pe gât, pe corp, dar și pe mâini și pe picioare, mai ales în pliurile genunchilor și ale coatelor. Dacă doriți să aflați cum să identificați sigur eczema atopică la sugar, consultați medicul și dermatologul, cât mai curând după apariția primelor simptome. Eczema atopică necesită îngrijiri pe termen lung.
Bolnavii nu suferă de papule pruriginoase în mod constant, ci există două faze ale bolii care alternează - faza de calm (latentă) și faza acută, când starea pielii se agravează. Cauzele pot fi stresul sau vremea rece și uscată. În contrast, vremea caldă și umedă poate ameliora dermatita atopică.
Cauzele eczemei atopice
Boala nu este contagioasă, dar este adesea cauzată de o predispoziție genetică la reacții alergice, precum astmul, febra de fân sau conjunctivita.
- Dacă unul dintre părinti este alergic, 50 % dintre copii prezintă simptome de eczemă atopică.
- Dacă ambii părinti sunt alergici, probabilitatea crește la 80 %.
În afara predispozițiilor ereditare, dermatita atopică poate fi cauzată și de influențele mediului. Orașele poluate favorizează dermatita.
Trăsătura caracteristică a dermatitei atopice este faptul că pielea nu își îndeplinește corect funcția de protecție. Bariera nu protejează suficient pielea și aceasta devine fragilă. Din acest motiv, pentru suferinzii de dermatită atopică, chiar și ceva aparent obișnuit ca o baie poate fi o experiență neplăcută. Alergenii pătrund în piele nu numai în baie, ci și în timpul activităților cotidiene, cauzând inflamații și prurit. Acestea conduc la zgârierea și la perturbarea barierei cutanate.
Ajutor în caz de eczemă atopică
Deși vindecarea eczemei atopice nu este posibilă, există mai multe modalități de a atenua simptomele sau de a prelungi perioada de calm. Acestea includ tratamente cu corticosteroizi și imuno-supresoare, sejururi la mare, respectarea regulilor de bază pentru dermatita atopică și, bineînțeles, îngrijirea zilnică a pielii.
Produse cosmetice pentru dermatita atopică și îngrijirea adecvată a pielii
Pielea atopică suferă, în primul rând, de o uscare severă și o senzație de mâncărime. Prin urmare, este important să-i asigurați hidratarea, atât în timpul fazei acute, cât și în perioadele de repaus, care pot fi astfel prelungite. Încercați o cremă hidratantă sau un unguent pentru dermatita atopică, potrivit și pentru copii, cu acțiune emolientă și hidratantă. Agenții activi, precum acizii grași omega-6 și licochalcone A, mențin pielea suplă și catifelată.
Regulile privind baia, pentru persoanele suferinde de dermatită atopică
- Apa din cadă nu poate depăși temperatura de 33 °C.
- Durata ideală a unei băi este între 3 și 5 minute.
- La îmbăiere, folosiți produse fără săpun. Ideal, produse create special pentru suferinzii de dermatită atopică, cu pH fiziologic. Alegeți uleiuri de spălat și geluri pentru piele delicată.
- Nu folosiți bureți de baie sau mănuși exfoliante, care irită pielea.
- După baie, limpeziți-vă bine și uscați pielea fără a o freca.
- Imediat după baie, ungeți corpul cu o loțiune de corp pentru dermatita atopică și hidratați tenul cu o cremă pentru ten atopic.
Cele mai bune cosmetice pentru dermatita atopică
Tratamentul dermatitei atopice
O modalitate de a scăpa, cel puțin parțial, de dermatita atopică o reprezintă corticoizii prescriși de medic. Corticosteroizii tratează inflamațiile la nivelul pielii, dar trebuie prescriși doar pe termen scurt, în caz de inflamație acută.
Mai blânzi decât corticoizii sunt imuno-supresoarele cu acțiune locală, care suprimă reacțiile imunitare nedorite, la locul afectat. În ultimii ani, oamenii de știință au dezvoltat noi medicamente care ar putea ajuta la tratarea dermatitei atopice la copii și la adulți.
Tratamentul natural al dermatitei atopice
Pentru a combate eczema atopică într-un mod natural, se recomandă băi de nămol, comprese cu tărâțe, sare din Marea Moartă, ulei de cânepă sau turbă. Sunt recomandate sejururile la malul mării și respectarea unor reguli de bază în viața de zi cu zi.
Alte sfaturi, cum să scăpați de dermatita atopică
Sejururi la mare
Apa de mare are un efect benefic asupra dermatitei atopice. Durata ideală a unui sejur la mare este de două săptămâni, pentru a permite pielii să se obișnuiască cu apa mării. Mai mult ca niciodată, nu uitați să vă protejați de soare. Apelați la creme solare pentru copiii cu dermatită atopică, acestea fiind mai delicate cu pielea.
Reguli de bază pentru persoanele suferinde de dermatită atopică:
- Scurtați-vă unghiile. Unghiile lungi prezintă pericol de zgâriere și favorizează dezvoltarea infecțiilor.
- Evitați praful și acarienii. Pot fi găsiți în covoare, în saltele sau în perdele. Ventilați frecvent.
- Nu folosiți țesături și lenjerie de pat din materiale sintetice - pielea transpiră și apar mâncărimi. Alegeți materiale naturale, cum ar fi bumbacul.
- Folosiți detergenți neagresivi și evitați balsamul de rufe.
- Nu vă expuneți la soare între orele 11 și 16. Înainte de expunerea la soare, folosiți produse solare cu factor de protecție ridicat.
- Evitați lactatele, nucile și fructele de mare. Pot declanșa o fază acută.
- Evitați fumul de țigară sau de pipă și alcoolul.
- Dormiți suficient și evitați stresul.