Treci la conținutul principal

Mâini uscate

Pielea mâinilor se numără printre cele mai solicitate zone ale corpului nostru. În fiecare zi, este expusă la factori de mediu nefavorabili, la schimbări de temperatură și la spălări frecvente, ceea ce duce la afectarea barierei protectoare cutanate și la uscarea excesivă a acesteia. Dacă pielea mâinilor nu este în stare bună, vor apărea senzații de tensiune neplăcute, mâncărimi, erupții cutanate și crăpături dureroase până la sânge. Cel mai adesea, pielea uscată este observată la nivelul articulațiilor mâinilor, între degete și pe dosul mâinii, unde pielea este mai subțire. Citiți despre cum să tratați mâinile uscate, astfel încât, pielea dvs. să fie sănătoasă și radiantă!

Cauzele pielii uscate pe mâini

Se spune că pielea mâinilor ne trădează vârsta mult mai ușor decât fața, căreia îi acordăm de obicei mai multă atenție. Ce determină ca pielea mâinilor să devină aspră, crăpată și să îmbătrânească mai repede?

 

 • Spălarea excesivă a mâinilor și apa caldă – Apa fierbinte îndepărtează bacteriile și virușii dăunători de pe piele, dar elimină și lipidele (numite ceramide) care formează bariera protectoare cutanată.
 • Consumul insuficient de apă – Un aport scăzut de apă ne afectează și pielea.
 • Razele UV – Expunerea excesivă a pielii la razele nocive UVA și UVB usucă apa de la nivelul pielii și crește riscul formării petelor pigmentare.
 • Substanțe chimice – Produsele de curățare, utilizarea frecventă a dezinfectantului pentru mâini, produsele cosmetice de proastă calitate și alte substanțe chimice perturbă stratul protector cutanat și pot duce la uscarea și crăparea pielii mâinilor.
 • Frig – Mâinile uscate în timpul iernii au drept cauză gerul, vântul și zăpada. Fluctuațiile de temperatură reduc elasticitatea pielii și o fac mai predispusă la crăpături.
 • Căldura și aerul condiționat – Căldura uscată pe care o emană radiatoarele și aparatele de aer condiționat duce la reducerea umidității din aer și de la nivelul pielii noastre.
 • Deficiența de vitamine și minerale – Pielea uscată a mâinilor are adesea drept cauză și un deficit de anumite vitamine și minerale, cum ar fi vitamina A, vitamina E, vitamina C, iod și zinc.
 • Vârsta – Modificările hormonale din organismul nostru determină o pierdere de acid hialuronic, elastină și colagen în corpul, iar capacitatea pielii de a produce lipide protectoare scade.
 • Cofeina și alcoolul – Consumul excesiv de cofeină și alcool duce la deshidratarea întregului organism, inclusiv a pielii.
 • Anumite medicamente – Administrarea medicamentelor pentru acnee, precum și a altor medicamente poate duce la uscarea excesivă a pielii.
 • Diverse boli – Pielea uscată de pe mâini poate fi un simptom al unei serii de boli, cum ar fi psoriazisul, atopia și eczema, diabetul sau tulburările tiroidiene.

întregul text ascundeți textul

Sfatul nostru:  Pielea uscată de pe mâinile copiilor poate fi cauzată de îmbăierea frecventă, deoarece stratul protector nu este încă pe deplin dezvoltat și producția de sebum este mai mică decât la un adult. De aceea, este necesar să se acorde o atenție deosebită și îngrijirii pielii copiilor și să se furnizeze în mod regulat hidratare folosind creme pentru copii.

Cum să vă spălați corect mâinile pentru a nu se usca?

Îngrijirea corectă a mâinilor începe încă din baie! Deci, cum să vă spălați corect pe mâini pentru a evita deteriorarea peliculei protectoare cutanate?

 • Nu vă expuneți pielea mâinilor la apă prea caldă sau prea rece.
 • Limitați timpul în care vă înmuiați mâinile în apă, spălați-vă mâinile timp de aproximativ 20 de secunde și acordați o atenție deosebită unghiilor și spațiilor dintre degete. Totuși, nu vă spălați prea mult mâinile.
 • Alegeți săpunuri cu un pH mai mic, potrivite pentru pielea sensibilă sau atopică, sau optați pentru syndet, un săpun fără ingrediente alcaline și săpun obișnuit.
 • Evitați uscătoarele de mâini cu aer cald; pentru a vă usca mâinile, ștergeți-le delicat cu un prosop de hârtie sau de bumbac.
 • După ce vă spălați și vă uscați mâinile, tratați-le întotdeauna cu o cremă hidratantă pentru mâini. Pe mâinile crăpate, cu răni deschise, aplicați unt de shea pur sau un unguent regenerator de la farmacie, care va ajuta la vindecarea pielii și nu va ustura sau arde rănile.
 • Nu folosiți pe mâini loțiuni de corp pe bază de apă sau alcool, deoarece acestea pot usca și mai mult pielea.

întregul text ascundeți textul

Sfatul nostru: Aveți întotdeauna la dvs. cea mai bună cremă pentru mâini uscate, indiferent dacă sunteți la serviciu, la școală sau în deplasare. Pentru fiecare geantă de mână, rucsac și călătorie cu avionul, vă recomandăm crema în ambalaj de călătorie.

Cum să aveți grijă de mâinile uscate – îngrijire zilnică și ceva în plus

 • Aplicați cremă pe parcursul zile. Hidratați-vă pielea cu creme hidratante în timpul zilei, mai ales după ce vă spălați pe mâini. Alegeți o cremă pentru mâini crăpate care să conțină unele dintre ingredientele active, cum ar fi lanolina, calendula, unt de shea sau de cacao, care catifelează pielea, absorbindu-se în același timp rapid și ușor.
 • Pentru seară și noapte, optați pentru cremele emoliente care creează o peliculă protectoare pe piele pentru a menține umiditatea mai mult timp și pentru a regenera intensiv pielea. În plus, aceste creme mai bogate ameliorează imediat senzațiile neplăcute de iritație și uscare. Printre ingredientele cunoscute în cremele emoliente destinate mâinilor extrem de uscate se numără extractele de ovăz, urea, acidul lactic, vaselina cosmetică sau ceara de albine.
 • Completați îngrijirea zilnică a mâinilor uscate cel puțin o dată pe săptămână cu mănuși hidratante, care oferă o nutriție intensă și o ameliorare imediată a mâncărimilor și arsurilor pielii. Mănușile de unică folosință acționează ca o mască de mâini, care, pe lângă hidratarea pielii, îi uniformizează aspectul, hrănește unghiile și reduce semnele vizibile de îmbătrânire.
 • Compresele, care hrănesc pielea în profunzime în timp ce dormiți, sunt, și ele, o salvare imediată pentru mâinile extrem de uscate. Ceea ce funcționează cu adevărat pentru mâinile crăpate este uleiul de nucă de cocos ușor încălzit, pe care îl masați bine pe mâini, apoi îmbrăcați mănuși de bumbac. Aplicați compresele cel puțin o dată pe săptămână.
 • Puteți îndepărta pielea uscată și descuamată o dată pe săptămână cu un scrub pentru mâini. Datorită aplicării sale, ingredientele active din cremele și măștile de mâini sunt mai bine absorbite și vor acționa mai eficient. Efectuați exfolierea foarte delicat și evitați să o folosiți pe pielea rănită sau foarte crăpată. Imediat după exfoliere, hidratați-vă mâinile cu o cremă sau o mască.
 • Protecția împotriva soarelui este deosebit de importantă pentru pielea sensibilă a mâinilor, dar este adesea neglijată. Aplicați întotdeauna creme de protecție solară și pe mâini pentru a preveni nu numai petele pigmentare, ci și îmbătrânirea prematură a pielii și uscarea acesteia. După expunerea la soare, calmați-vă pielea mâinilor cu creme care conțin pantenol sau aloe vera.

întregul text ascundeți textul

Mai multe sfaturi pentru pielea uscată a mâinilor

 • Folosiți întotdeauna mănuși de cauciuc atunci când spălați vasele și faceți curățenie.
 • Îmbogățiți-vă alimentația cu o doză bună de vitamine și minerale, mai ales iarna. Dacă alimentația dvs. nu vă furnizează suficientă vitamina C și zinc, includeți vitamine pentru ten de bună calitate, care vor furniza mineralele și vitaminele necesare pielii mâinilor și unghiilor.
 • Axați-vă pe un consum de lichide corespunzător, care vă poate restabili rapid echilibrul pielii și o poate hidrata din interior.
 • Nu folosiți săpunuri agresive sau alte produse.
 • Achiziționați un umidificator pentru casă pentru a îmbunătăți calitatea aerului și starea pielii dvs.
 • Aplicați întotdeauna o cremă pe mâinile crăpate din cauza iernii, înainte de a îmbrăca mânușile sau după întoarcerea acasă.

întregul text ascundeți textul