Deodorant vs. antiperspirant: Pe care să-l alegem?
E-shopurile încadrează ambele produse în aceeași categorie, acestea fiind plasate alăturat chiar și pe rafturile magazinelor fizice, fără vreo demarcație. Adesea, confundăm acești termeni chiar și în vorbirea obișnuită.
Dacă însă știm care este diferența dintre deodorant și antiperspirant, atunci alegerea corectă devine mult mai ușoară. Asta deoarece ambele produse oferă un alt spectru de efecte.
Ce este un deodorant?
Pe scurt, se poate spune că deodorantul protejează împotriva mirosului, în timp ce antiperspirantul protejează împotriva mirosului și a transpirației. Totodată, transpirația este un mecanism absolut natural de termoreglare a corpului uman, timp în care substanțele nocive părăsesc organismul – iar transpirația, în sine, nu miroase în niciun fel. Microorganismele de pe suprafața pielii sunt responsabile pentru mirosul neplăcut.
Deodorantele conțin așadar ingrediente antibacteriene și aromatice, substanțe care împiedică răspândirea bacteriilor și, de asemenea, oferă o senzație de prospețime. Sarcina principală a deodorantelor este, prin urmare, simplă – acționează astfel încât transpirația să nu miroasă. Nu previne însă transpirația ca atare. Când folosim deodorantul? Dacă nu aveți probleme cu transpirația excesivă sau nu vă așteaptă vreo competiție sportivă, un deodorant va fi probabil suficient. Menține axilele proaspete și inodore până la 24 de ore.
Ce este un antiperspirant?
Spre deosebire de deodorant, antiperspirantul împiedică transpirația. Acțiunea sa îngustează ieșirea glandei sudoripare, astfel încât transpirația aproape că nu părăsește corpul (sau este minimă) și bacteriile de pe axilă nu proliferează. Adesea conțin și o componentă de parfum, care asigură o senzație de prospețime. Găsim antiperspirante care promit o protecție de 48 de ore, dar și unele de 72 de ore.
Un anumit dezavantaj al acestui produs poate fi faptul că toate efectele se datorează unei singure componente – sărurile de aluminiu. Oponenții sărurilor de aluminiu cred că utilizarea pe termen lung a antiperspirantului poate duce la modificări celulare și la un risc de cancer crescut. Nu există nicio dovadă fără echivoc a nocivității sau a inofensivității privind, de exemplu, cancerul de sân. Unii oameni le evită, alții pur și simplu nu-și fac probleme și se bucură de beneficiile axilelor uscate.
Dacă suferiți de transpirație excesivă și speculațiile despre sărurile de aluminiu vă lasă rece, atunci antiperspirantul este o alegere potrivită. Utilizați-l după cum este necesar, pentru a evita iritarea pielii sensibile a axilelor. În plus, transpirația excesivă poate semnala o problemă de sănătate, așa că aveți grijă și nu o subestimați.
De asemenea, puteți combina ambele produse după necesitate, selectând întotdeauna o protecție împotriva transpirației care să reflecte ziua. Vă așteaptă o zi liniștită sau o întâlnire solicitantă, urmată de o partidă de popice cu colegii?
Ce ne facem cu petele de pe haine?
Hărțile inestetice de pe îmbrăcăminte pot fi cauzate de transpirație sau de folosirea unui antiperspirant sau a unui deodorant. Prin urmare, după aplicarea acestor produse, așteptați întotdeauna să se usuce complet, înainte de a vă îmbrăca. Petele galbene de pe tricou în zona subrațului sunt, cel mai probabil, cauzate de transpirație. Transpirația în sine este incoloră, deci cum este posibil ca hărțile să apară pe cămăși? Petele galbene de pe haine sunt cauzate de reacția transpirației cu bacteriile și cu produsele cosmetice. De fapt, sărurile de aluminiu conținute în antiperspirante, precum și reziduurile de grăsime sau, poate, de detergent, sunt adesea sursa acestora.
Deci, cum preveniți petele galbene de pe haine? O soluție bună ar fi să alegeți un deodorant sau un antiperspirant care nu lasă nici pete albe, nici pete galbene. Oferta conține o serie de asemenea opțiuni.