Treci la conținutul principal

Mucus de melc și vomisment de balenă: ce conțin cosmeticele din baia dvs.?

05.06.2023

Jana Krajco

Citire timp de 4 minute

Extracte din petale de trandafiri, din gălbenele, din aloe vera… Dar și mucus de melc, venin de șarpe sau vomisment de balenă. Ce au toate acestea în comun? Sunt ingrediente cosmetice - și este foarte posibil să le aveți chiar acum în baie. Nu credeți? Unele se ascund sub „nume de cod” de-a dreptul surprinzătoare.

1. Tainica aromă a ambrei

Ambra este un ingredient comun în parfumuri și desemnează acele substanțe regurgitate de balene datorită cărora, dacă aveți norocul de a le găsi pe plajă, puteți deveni milionar. O poveste incredibilă, dar adevărată. Ambra este, de fapt, produsă în tractul digestiv al cașaloților, rolul acesteia fiind de a proteja animalul atunci când înghite obiecte ascuțite (cum ar fi cochilii dure de crustacee). Ocazional, cașalotul regurgitează această substanță, uneori împreună cu excrementele, după cum susțin unii experți. Totul plutește în apa mării și se „maturează”, dobândind cu timpul o aromă inconfundabilă, și ajunge pe plajă. De aceea este atât de prețuită (reamintiți-vă acest lucru data viitoare când hoinăriți pe plajă în căutare de scoici).   

Nu este însă cazul să renunțați la parfumul preferat. În zilele noastre, din cauza prețului exorbitant, tendința este ca ambra să fie produsă sintetic, dar rezultatul nu este identic. 

2. Venin de șarpe cu efect similar celui de botox

Un efect ca de botox, dar fără ace? Încercați veninul de șarpe. „Acest ingredient are capacitatea de a atenua contracțiile musculare, ceea ce ajută la netezirea unor riduri faciale precum șanțul nazolabial, ridurile de pe frunte sau cele dintre sprâncene,” declară Šárka Štefančíková, o cosmeticiană cu peste treizeci de ani de experiență, care a studiat și farmacia. Dar, spre deosebire de botox, rezultatul durează doar câteva ore. „Efectul este doar superficial și are o durată limitată. Sigur nu rezolvă problema ridurilor adânci,“ atenționează Šárka Štefančíková. 

Veninul de șarpe din produsele cosmetice este de origine sintetică (uneori îl găsiți sub numele SYN-AKE), de aceea poate fi încercat și de adepții cosmeticelor vegane.

Îndrăzniți să încercați veninul de șarpe?

3. Laptele de capră, salvatorul tenului sensibil

Sincer, în spatele efectului miraculos al unor ingrediente din industria cosmetică se află mai degrabă un efort inteligent, de marketing. Nu ar fi însă corect să acuzăm laptele de capră de acest lucru. Orice ten sensibil, uscat sau acneic vă va fi incredibil de recunoscător pentru el. Conține acizi grași cu proprietăți antiinflamatorii și antibacteriene, care, astfel, atenuează înroșirea sau mâncărimile pielii. În plus, este foarte nutritiv și hidratant, iar acidul lactic are rol exfoliant. Așa-i că sună ca un nou produs must-have pentru tenul dvs.?

Încercați produse de îngrijire cu lapte de capră

4. Mucus de melc pentru combaterea ridurilor

Vă numărați printre adepții fideli ai cosmeticelor coreene? În acest caz, probabil cunoașteți deja mucusul de melc și efectul acestuia. Netezește pielea, stimulează sinteza de colagen și are un efect benefic asupra vindecării rănilor. De aceea, îl regăsiți în creme pentru față și în seruri pentru ten, unde creează efectul de piele întinsă. Îl găsiți și în produse destinate tenului acneic, dar acolo atenție la efectul de uscare al acestei substanțe. „Dacă începem să uscăm un ten acneic, singura sa apărare este că începe să devină și mai gras”, adaugă Šárka Štefančíková. 

Dați o șansă extractului de melc

5. Miraculoasa placentă

Este doldora de proteine și are un efect hidratant excepțional. Vindecă inflamațiile și eczemele și ajută la combaterea ridurilor. Placenta, acest lucru miraculos. Dar efectele pot diferi de la o placentă la alta, în funcție de modul de prelucrare. „Dacă extractul de placentă este procesat la mărime nano și are abilitatea de a penetra țesuturile, este un ingredient cosmetic „miraculos”. Dar, practic, industria de cosmetice obișnuite, comerciale, nu oferă acest lucru”, menționează Šárka Štefančíková. 

De unde provine, de fapt, această placentă? Cea umană se întâlnește rar în domeniul cosmetic (deși în unele țări este realmente folosită!), însă placenta animală, mai ales cea de oaie, este o opțiune des folosită. „Cosmeticele profesionale oferă și alternative vegetale, pe bază de celule stem, provenind, de exemplu, dintr-un tip special de roșie sau de măr”, adaugă specialista. 

Deci, ce spuneți, rămâneți la acidul hialuronic sau apelați la veninul de șarpe și la mucusul de melc pentru a combate ridurile?