Treci la conținutul principal

O mică lecție de chimie: Care substanțe active se pot combina în cosmetică și care nu?

27.04.2023

Iva Davies

Citire timp de 4 minute

Ați cumpărat seruri, loțiuni tonice și creme? Vă plac parfumurile și texturile lor și știți când să le folosiți? Da? Felicitări! Acum însă vom introduce puțină confuzie. Nu toate produsele sau ingredientele din acestea pot fi folosite împreună.

În ultimii ani, rutinele cosmetice s-au extins de la clasicul trio „demachiat, tonificat, dat cu cremă“ la „demachiat, alți 15 pași, dat cu cremă“. Foarte probabil că verificați nu doar compoziția cremelor hidratante, ci și pe cea a altor produse cosmetice și că utilizați diverse substanțe active, precum retinolul și vitamina C sau acidul glicolic.

Și, sigur, vi s-a întâmplat să vă treziți de dimineață cu fața înroșită. De vină este tocmai combinația incorectă de ingrediente active, care a cauzat iritarea. De aceea, citiți ce substanțe active din produsele cosmetice nu pot fi combinate și care sunt „prietene“. Bun venit la o mică lecție de chimie. 

Exfolianții chimici (acizii AHA/BHA) și retinolul

Atât acizii AHA (de ex.acidul glicolic, acidul lactic) și BHA (de ex. acidul salicilic), cât și retinolul sunt ingrediente exfoliante, care elimină celulele moarte și întineresc tenul. Dacă exagerați cu ele, s-ar putea ca, dimineața, să vă treziți (puțin spus) cu fața pe pernă. Retinolul poate fi combinat cu alte produse, dar depinde de la caz la caz. Depinde de cât de sensibil este tenul nostru și de cât de bine suportă produsele cu retinol. De aceea, dacă nu am mai folosit retinol până acum, combinațiile nu sunt recomandate, explică specialistul în dermatologie corectivă, Dr. Gréta Wohlová, de la Centrul Laser Anděl din Praga.

Este mai bine să combinați cu moderație substanțele active. Când folosim substanțe active, protecția solară adecvată este deosebit de importantă

- Dr. Gréta Wohlová, dermatolog corector

Dacă tolerăm bine retinolul, putem adăuga și alte produse care susțin întinerirea tenului. Dar trebuie să fim foarte atenți. Ar trebui să lăsăm o lună pielea să se obișnuiască, înainte de a adăuga un alt produs,“ recomandă medicul dermatolog. Prin urmare, deși combinația retinolului cu acizi nu este absolut tabu, sigur trebuie să procedăm cu maximum de atenție. Începeți cu concentrații mai slabe și introduceți treptat.

Sigur puteți încerca

Retinol și vitamina C

Produsele cu vitamina C combat radicalii liberi, iluminează tenul și favorizează exfolierea acestuia. De aceea, în combinație cu retinolul pot cauza neplăceri tenului. „Pentru a evita riscul de iritații, mai ales la stratificarea produselor, se recomandă să folosiți fiecare produs separat. Vitamina C la rutina de dimineață și retinolul la cea de seară. O altă soluție ar fi să alternați produsele în diverse zile“, recomandă Dr. Gréta Wohlová. Prin urmare, dacă folosiți vitamina C dimineața și retinolul seara, acestea se vor susține reciproc, iar tenul dvs. va fi mai frumos ca niciodată.

Niacinamida și vitamina C

Dacă seara aplicați un ser cu vitamina C și peste el o cremă cu niacinamidă, sigur nu vi se va întâmpla nimic rău. Dar, atenție! Niacinamida are un pH mai ridicat decât cel al vitaminei C, de aceea o posibilă consecință ar fi că vitamina C va fi mai puțin eficientă. Prin urmare, ideal ar fi să le aplicați în diverse perioade ale zilei, de exemplu vitamina C la rutina de dimineață iar niacinamida la cea de seară. Astfel, maximizați avantajele ambelor.

V-ar mai putea interesa

Cum funcționează împreună alte ingrediente

  • Retinol și acid hialuronic – un efect secundar al retinolului poate fi exfolierea sau descuamarea tenului. Dacă vi se întâmplă așa a ceva, așteptați douăzeci de minute după aplicarea retinolului, după care folosiți crema cu acid hialuronic. Tenul dvs. va fi întinerit și hidratat în același timp.
  • Peroxid de benzoil și SPF – peroxidul de benzoil este o substanță foarte activă, care combate acneea. Totodată însă, după folosirea acestuia, tenul devine sensibil și reactiv la radiațiile solare. De aceea, nu uitați să folosiți o cremă cu factor SPF ridicat.

În concluzie, nu uitați să introduceți treptat produsele cu ingrediente active și să vă conduceți după regula că mai puțin înseamnă, uneori, mai mult.