Treci la conținutul principal

Cum să aveți grijă de dinții de lapte

Credeți că dinții de lapte vor cădea oricum, deci copilul dvs. se va descurca cumva fără o igienă orală perfectă? Greșit! Dvs., ca părinți, sunteți responsabili pentru starea dinților copiilor dvs., așa că nu subestimați îngrijirea lor. Ceea ce copiii învață de mici îi va scuti de o mulțime cheltuieli mai târziu.
 
Dinții temporari au multe de înfruntat. Mușcă, mestecă, joacă un rol important în dezvoltarea vorbirii și a unei bune mușcături. Ca să nu mai vorbim de faptul că nimeni nu-și dorește un copil cu un zâmbet de groază cu dinți sub forma unor butoni înnegriți.
 
Prima dentiție este un eveniment important. Dar, din nefericire, este adesea precedată de nopți nedormite însoțite de plânsul bebelușului (și adesea al dvs.). Dentiția poate durea destul de tare. Cu toate acestea, în zilele noastre, îl puteți ușura pe cel mic cu tot felul de accesorii. De exemplu, ulei pentru gingii, geluri de răcire sau tetină pentru dentiție. Un sfat util este să țineți tetina în frigider sau în congelator pentru câteva ore.

Caria dentară este cea mai comună infecție

Merită pur și simplu să aveți foarte mare grijă de primii dinți. Știați că caria dentară este cea mai frecventă boală infecțioasă? Aceasta pune la încercare sistemul imunitar și amenință dinții alăturați. Un dinte curat înseamnă un dinte sănătos, care nu se va caria. Iar prevenția este mult mai ieftină decât un tratament ortodontic ulterior.
Cum să procedați? Ușor, de fapt. Nu este o știință a rachetelor, curățarea dinților unui copil este similară cu cea a unui adult. Doar echipamentele sunt adaptate la vârsta copilului.
De îndată ce apar primii dinți, este timpul să începeți curățarea regulată și amănunțită. Până la vârsta de doi ani, vă puteți descurca cu o așa-numită "periuță de dinți de deget", care este o periuță de dinți pidi pe care o puneți pe deget. De la vârsta de cel mult 2 ani, este timpul pentru o periuță de calitate și o pastă de dinți.
Nu lăsați alegerea lor la voia întâmplării, ci permiteți-i micuțului dvs. să aleagă culoarea și aroma. Dacă îl implicați în procesul de curățare, îi va face mai multă plăcere. În timp ce își îngrijește dinții, explicați-i de ce este atât de importantă igiena. De asemenea, sunt disponibile jucării educative cu tematică dentară.

Periuța și tehnica

Procurați-i copilului dvs. o periuță de dinți cu un cap mic, cu peri drepți și cât mai moi. În schimb, în cazul copiilor, puteți renunța la periuțele interdentare și la ața dentară. Primii dinți au, de regulă, mult spațiu între ei, așa că accesoriile de dinți interdentare pot aștepta până când copilului dvs. îi cresc dinții.
Până la vârsta de 6 ani, luați în propriile mâini curățarea dinților copilului dvs. Aveți grijă să acționați cu minuțiozitate, iar după vârsta de șase ani, pentru o vreme  ajutați-l.. Dacă puteți, curățați dinții împreună. Și în acest caz, este mai bine să vedeți o dată decât să auziți de o sută de ori. 
Nu contează din ce unghi periați dinții copilului dvs. Important este să nu puneți presiune.Cea mai bună metodă este mișcarea circulară, cunoscută ca tehnica de pictare a soarelui. În general, majoritatea alimentelor rămân la nivelul dinților și al gingiilor. Învățați-vă copilul că dinții de sus se spală mai întâi, apoi cei de jos. Doar nu doriți să periați din greu mai întâi dinții de jos și apoi să "adunați" murdăria de deasupra lor.
Odată ce copilul dvs. stăpânește periuța de dinți manuală, îi puteți oferi o periuță de dinți electrică. Este posibil să îi placă mai mult curățarea cu ea.

Pastă cu sau fără fluorură?

De asemenea, lăsați copilul să aibă propria pastă de dinți – cele pentru copii diferă semnificativ în ceea ce privește conținutul de florură.
Fluorura este un bun ajutor în îngrijirea smalțului dentar, deoarece îl întărește și reduce dezvoltarea bacteriilor.Principala problemă cu fluorura în cazul copiilor este că,aceștia, de regulă, nu scuipă pasta de dinți (pentru că are un gust bun). Dozele mai mari de fluorură duc la fluoroză, care se manifestă prin pete albe pe dinți, iar mai târziu galben-maronii. Din păcate, acestea nu sunt doar de natură cosmetică, ci reduc întreaga rezistență a dintelui la carii.
Copiii pot obține relativ ușor doza zilnică necesară de fluor din alimente obișnuite. Fluorul se găsește, în general, în pește, cereale, lapte și produse lactate sau nuci.
Așadar, dacă sunteți în căutarea primei paste de dinți pentru copilul dvs., aveți în vedere dacă se descurcă sau nu să scuipe pasta de dinți după curățare.

Cel puțin de două ori pe zi, timp de două minute

Includeți apa de gură pentru copii în rutina sa cel mai devreme în jurul vârstei de cinci ani. Doar atunci când aveți certitudinea că copilul nu o va înghiți, ci o va scuipa perfect.
Curățați dinții de două ori pe zi, de preferat timp de 2 minute. Și pentru că fiecare detaliu contează, procurați-vă un cronometru. Este de ajuns o simplă clepsidră care face ca cele 120 de secunde critice să treacă mai repede.
Și nu uitați să mergeți cu copilul la dentist în mod regulat, mai întâi în jurul vârstei de un an, apoi la fiecare șase luni. Niciodată, dar chiar niciodată să nu vă speriați copiii în privința dentistului. Vizitarea lui nu este o pedeapsă, ci o parte integrantă a prevenției privind sănătatea.