Treci la conținutul principal

Cum combatem sensibilitatea dentară?

Sensibilitatea dinților este una dintre puținele probleme dentare pe care le putem rezolva acasă, dacă știm cum și cu ce. Oferiți dinților sensibili îngrijirea potrivită! V-am pregătit câteva sfaturi excelente privind îngrijirea dinților sensibili și produsele ideale.

Fiecare dintre noi a trăit cel puțin o dată senzația neplăcută a unui dinte sensibil la atingere. La rece, la cald sau la dulce. Periajul devine o tortură. Uneori este vorba de un efect secundar al igienei dentare sau al albirii dinților - sau al unui periaj prea energic. Marginea gingivală (partea dintelui unde se retrage gingia) este cea mai predispusă la sensibilitate, dar nici gingiile nu sunt scutite.

Denumirea de specialitate a acestei afecțiuni este hipersensibilitate dentinară. Ideal ar fi să o rezolvați la stomatolog, dar înțelegem că nu întotdeauna timpul vă permite. Ca să nu mai vorbim de durata de așteptare pentru o programare la cabinet.

 

Sensibilitatea dinților este o problemă relativ frecventă. Apare atunci când gingiile se retrag și smalțul se uzează, expunând interiorul mai moale și mai sensibil al dintelui, denumit dentină. Aceasta se găsește sub smalț și gingii, aproape de nervii sensibili. Este suficient un stimul extern mai pronunțat, cum ar fi o băutură rece, pentru a irita nervii, fapt anunțat de o durere scurtă, dar intensă.

întregul text ascundeți textul

Primul ajutor în cazul dinților sensibili

Cea mai bună prevenție a sensibilității dentare este o igienă orală temeinică și regulată, folosind periuța de dinți și periuța interdentară, ața dentară și apa de gură. Le-ați bifat pe toate, dar dinții sunt în continuare sensibili?

Norocul surâde celor pregătiți. Oricine ar trebui să știe cum să calmeze sensibilitatea bruscă a dinților și de ce are nevoie. La noi veți găsi un ajutor rapid, sub forma unor accesorii specializate.

Cum calmăm dinții sensibili

1. Schimbați-vă periuța de dinți cu una cât mai moale și, deci, cât mai blândă posibil. Sfatul este valabil și pentru periuțele electrice – avem în ofertă capete de rezervă pentru dinți sensibili. De exemplu, firele din centrul periuței Sonicare Sensitive sunt ultra moi, delicate chiar și pentru dinții și gingiile foarte sensibile; de aceea sunt lăudate chiar și de cei suferinzi de retracție gingivală.

2. Pasta de dinți pentru dinți sensibili și pasta de dinți specială pentru parodontită ameliorează imediat durerea. În plus, regenerează și întăresc smalțul dentar, protejează dinții împotriva cariilor și conțin mineralele necesare unor dinți sănătoși. Oferta noastră la acest capitol este cu adevărat bogată.

3. Intensificați efectul pastei de dinți pentru dinți sensibili, prin folosirea unor geluri speciale, cu conținut ridicat de calciu sau de fluor.

4. Mai reduceți din intensitate și nu periați dinții sensibili prea agresiv. Dacă faceți parte din acea minoritate care se spală pe dinți mai des decât de două ori pe zi, periați-i mai rar, cel puțin temporar.

5. Nu uitați ca, pe lângă periajul dinților, să folosiți pasta pentru dinți sensibili și pentru a curăța gingiile, care sunt un adevărat focar de bacterii.

6. Evitați băuturile prea reci, prea fierbinți sau prea dulci. Acest lucru este valabil și pentru alte alimente. A savura o înghețată, urmată de un espresso fierbinte nu este recomandat nici pentru dinții normali, cu atât mai puțin pentru cei sensibili.

Dacă sensibilitatea dentară persistă, în pofida respectării tuturor acestor recomandări, este cazul să vă programați la dentist. Sensibilitatea dentară poate fi cauzată de o carie, pe care o rezolvă doar un specialist.