Treci la conținutul principal

Părul ondulat și creț

Părul creț și ondulat este visul multor femei, însă cele care se mândresc cu acest tip de păr știu cât de grea este îngrijirea buclelor, comparativ cu părul drept. Aceasta deoarece părul creț este mai uscat și mai poros decât părul drept, totodată având o structură mai rigidă și strălucind mai puțin. Astfel, buclele și onduleurile sunt indisciplinate, au tendința de a se deshidrata repede și de a se deteriora și de a se despica. Citiți puțin despre cum să vă îngrijiți părul ondulat, aflați ce este metoda curly girl și descoperiți cele mai bune produse pentru părul ondulat, care vor transforma părul uscat și lipsit de viață într-unul cu o mulțime de bucle strălucitoare și moi!

Tipuri de păr creț și ondulat

Înainte de a începe să căutați cele mai bune produse pentru părul creț, este important să recunoașteți ce tip de bucle sau de onduleuri dețineți. Această informație este secretul în a vă putea îngriji și aranja părul într-un mod corect.

Tipul de bucle este influențat de forma foliculei părului (un fel de săculeț în scalp), din care crește firul de păr. Cu cât este această foliculă mai plată și mai ovală, cu atât mai creț va fi părul dvs., iar, cu cât este mai rotundă, cu atât mai drept va fi părul. De multe ori, părul nostru are mai multe tipuri diferite de bucle și de onduleuri, astfel încât distingem mai multe tipuri de onduleuri, în funcție de tipul de încrețire și de diametrul onduleurilor

Păr ondulat (numit și tipul 2), pentru care sunt tipice șuvițe mai degrabă drepte aproape de scalp și onduleuri lejere de la urechi până la vârfuri. Astfel, părul nu este complet drept, dar nici ondulat. Buclele pot fi ori:

 • onduleuri foarte delicate (2A),
 • onduleuri ușor definite, cu șuvițe libere, sub forma literei S (2B),
 • onduleuri clar definite care încep deja de la rădăcina părului (2C).

Părul creț (tip 3) este, comparativ cu părul ondulat, clar definit și, de obicei, are mai mult volum în zona scalpului. De obicei, părul creț are mult volum și o structură mai degrabă aspră. Buclele pot fi:

 • cu o formă clară, de litera S (3A),
 • cu un diametru mai mic, care seamănă cu spirale elastice (3B),
 • cu un diametru strâns, semănând cu cel de tip tirbușon, altfel numit și curly-coily (3C).

Părul afro (tip 4), numit și kinky hair, se manifestă prin spirale foarte strânse, iar acest tip de păr are un volum mare. Părul este aspru la atingere și are tendința de a se încâlci. Cele trei tipuri de păr afro sunt:

 • bucle voluminoase, sub forma literei S (tip 4A),
 • bucle spiralate, sub forma literei Z, fără definire clară (tip 4B),
 • cele mai mărunte bucle, care fac ca părul uscat să arate cu 50 % mai scurt (4C).

întregul text ascundeți textul

Sfatul nostru: În cazul în care nu sunteți sigură dacă părul dvs. este ondulat sau creț, puteți afla cu ușurință –⁠ după uscarea părului ondulat cu o perie rotundă, părul trebuie să se îndrepte și să reziste îndreptat. În schimb, părul creț nu se poate îndrepta prin uscarea cu o perie rotundă.

Îngrijirea părului creț și ondulat

Regula de bază în îngrijirea părului creț este să îi asigurați destulă hidratare și nutriție. Părul ondulat și creț conține mai puțină cheratină (proteină) decât părul drept. În plus, din cauza formei sale spiralate, hidratarea și sebumul pătrund mai greu din scalp spre lungimea părului, astfel încât vârfurile părului sunt fragile și au tendința să se electrizeze. Puteți preveni deteriorarea și deshidratarea părului prin hidratarea sa regulată în timpul spălării și al styling-ului zilnic, astfel încât vă puteți bucura de bucle strălucitoare și sănătoase.

Ce produse putem alege pentru părul creț?

Doriți să vă disciplinați părul creț și să beneficiați de bucle și de onduleuri perfect definite? Alegerea corectă a produselor de îngrijire depinde de porozitatea părului, care ne spune dacă părul nostru necesită o doză mare de hidratare sau de proteine. Aceasta deoarece porozitatea părului influențează cantitatea de apă pe care o poate absorbi și menține părul, astfel încât reflectă starea părului dvs. și nivelul de deteriorare. Puteți efectua un test ușor, pentru a afla starea părului dvs. –⁠ este suficient să prindeți vârful unui fir de păr și, cu ajutorul degetului mare și degetului arătător, să îl glisați înspre rădăcină:

Dacă firul de păr este neted la atingere, are o porozitate mică și are nevoie doar de o doză suficientă de hidratare.

 • Șamponul pentru hidratarea părului creț se aplică într-o cantitate mică, de mărimea unei alune de pădure.
 • Încheiați fiecare spălare a părului cu un balsam hidratant și un tratament fără clătire.
 • Masca hidratantă pentru părul ondulat trebuie să fie aplicată minim o dată la două săptămâni.
 • Între spălări, părul poate fi revitalizat cu ajutorul unei creme sau al unui ser pentru părul creț. De asemenea, puteți folosi și un ulei pentru păr (de argan, de jojoba sau din sâmburi de struguri).
 • Pentru styling-ul părului creț, este o idee bună să alegeți mai degrabă geluri și spume lejere pentru păr care nu îngreunează părul.

întregul text ascundeți textul

Firul de păr este foarte denivelat și aspru, adică are o porozitate mai mare, de aceea trebuie să îi asigurăm hidratare și proteine. Proteinele ne pot ajuta la hidratarea părului, deoarece completează spațiile firului de păr, pentru ca porozitatea sa să se închidă și ca umiditatea să rămână în interiorul firului de păr.

 • Conferiți părului dvs. proteine la fiecare spălare, într-un produs (printr-un șampon sau un balsam cu proteine pentru păr creț) sau o dată pe săptămână, sub forma unei măști pentru păr. Următoarele produse pentru părul creț trebuie să se concentreze mai ales pe hidratarea acestuia.
 • Cele mai bune produse pentru părul creț, care asigură părului deteriorat doza necesară de proteine, trebuie să conțină, de exemplu, colagen, proteine din mătase sau grâu, cheratină sau peptide.
 • După spălare, este o idee bună să aplicați un balsam fără clătire, care va închide umiditatea în interiorul firului de păr un timp îndelungat.
 • Important este să asigurați părului destulă nutriție –⁠ puteți folosi diverse unturi sau uleiuri pentru păr (de nucă de cocos, de ricin).
 • Aplicarea unei măști intens nutritive pentru părul creț, minim o dată pe săptămână, poate accelera regenerarea părului.

întregul text ascundeți textul

Cum să ne spălăm și să ne uscăm părul creț și ondulat?

 • Spălați-vă părul creț doar cu mișcări circulare delicate.
 • După ultima clătire, clătiți-vă părul cu apă rece, deoarece aceasta va închide suprafața părului.
 • După spălare, niciodată nu vă frecați părul cu prosopul, cel mai bine este să tamponați părul delicat cu un prosop din bumbac, pentru a elimina excesul de apă.
 • Nu vă lăsați părul înfășurat într-un prosop sau într-un turban prea mult timp.
 • Pieptănați-vă părul ondulat sau creț doar când acesta este ud sau nu vi-l pieptănați deloc. Atunci când îl pieptănați, pieptănați-vă fiecare șuviță individual, începând de la vârfuri și continuând înspre rădăcini.
 • Dacă este nevoie să vă pieptănați părul, folosiți doar un pieptene special pentru păr creț, cu dinți largi.
 • Pentru definirea buclelor, aplicați o cremă destinată acestui lucru, și apoi răsuciți buclele pe deget sub forma unei spirale.
 • Dacă aveți timp, uscați-vă doar părul de la scalp și lăsați restul părului să se usuce la aer.
 • În cazul în care vreți să folosiți un uscător pentru uscarea părului, setați temperatura de aer medie sau rece și uscați-vă părul cu un difuzor.
 • Înainte de uscarea părului, aplicați mereu un produs pentru protecție termică.
 • Următorul pas pentru styling-ul părului creț și revitalizarea buclelor sau a onduleurilor între spălări este utilizarea unui spray pentru păr ondulat, a cerii pentru părul creț, care va menține părul neted, sau a spumei pentru păr, care va scoate perfect în evidență forma buclelor, fără a vă împovăra părul.

Sfatul nostru: Vi se pare că, dimineața, după trezire, părul dvs. ondulat este încâlcit și indisciplinat? Încercați așa-numitul „ananas” înainte de culcare –⁠ acesta constă în a prinde părul cu un elastic din mătase pe vârful capului, sub formă de palmier. Astfel, buclele dvs. vor rămâne perfect definite și la trezire.

întregul text ascundeți textul

Ce este CGM adică Curly Girl method?

Metoda Curly Girl (CGM pe scurt) a devenit un adevărat hit în ceea ce privește părul ondulat și creț. Aceasta reprezintă o metodă de îngrijire a părului ondulat și creț, care îl vindecă și vă sfătuiește cum să găsiți cele mai bune produse pentru îngrijirea părului și cum să vi-l aranjați. Chiar dacă, cu această metodă, nu veți putea obține un păr ondulat, dacă părul dvs. natural este drept, este, totuși, cea mai bună metodă pentru părul cu textură, fie că este ondulat sau afro.

Care sunt pașii metodei Curly Girl?

 • Metoda recomandă spălatul pe cap maxim de trei ori pe săptămână.
 • Nu aveți voie să vă pieptănați părul atunci când este uscat, deoarece se poate deteriora și electriza.
 • Metoda Curly Girl recomandă să evitați deteriorarea termică (uscatul părului la cea mai mare temperatură, îndreptatul părului, ondulatul sau spălatul cu apă fierbinte).
 • Metoda CGM dictează că produsele pentru părul ondulat nu au voie să conțină parabeni, sulfați sau alcool în cantitate mare.
 • Pentru spălarea și hrănirea părului, este important să vă alegeți un balsam și un șampon fără siliconi.
 • Pentru părul aspru, deosebit de uscat sau foarte creț, este o bună idee să înlocuiți șamponul pentru părul creț cu așa-numitul cowashing, adică spălarea cu un balsam.
 • După spălare, este recomandat să vă înfășurați părul într-un tricou de bumbac, în locul unui prosop obișnuit.
 • Metoda CGM recomandă pentru styling sau pentru noapte mai ales elastice, bentițe și eșarfe din mătase.
 • Îngrijirea părului cu ajutorul metodei CGM este importantă și noaptea, atunci când dormiți; astfel este recomandat să dormiți pe o față de pernă din mătase sau să folosiți o bonetă din mătase, pentru a evita electrizarea și deshidratarea părului.

întregul text ascundeți textul

Cum să ne bucurăm de un păr ondulat, atunci când părul nostru este drept?

Dacă părul dvs. nu este natural ondulat, nu disperați. Există o mulțime de modalități pentru a crea onduleuri sau bucle în stil boho, măcar până la următoarea spălare:

 • Ondulatoarele pentru păr vă ajută să creați bucle naturale, indiferent dacă visați la bucle decente sau la unele spiralate, foarte definite. Puteți alege dintre ondulatoarele clasice, cu clește, pentru bucle uniforme, ondulatoarele conice, pentru bucle neuniforme, sau ondulatoarele automate, care vă vor ondula părul fără niciun efort din partea dvs.
 • Plăcile de întins părul pentru bucle, care sunt ușor rotunjite, vor putea, și ele, cu puțină practică și răbdare, să vă ajute la crearea unor bucle superbe.
 • Bigudiurile pentru păr devin din ce în ce mai populare. Acestea oferă cea mai bună modalitate de a vă ondula părul, fără folosirea ondulatorului sau a plăcii de întins, adică fără a folosi căldură pe păr.
 • Coada pe care o împletiți cu părul umed înainte de culcare este modalitatea ideală de a vă putea trezi dimineața cu un păr delicat ondulat.

întregul text ascundeți textul