Treci la conținutul principal

Cum se procedează în cazul iritației de scutec

Ce sunt iritațiile de scutec?

Termenul tehnic pentru iritațiile de scutec este intertrigo. Sunt suprafețe roșii sau înroșite ale pielii care nu au fost suficient de aerisite și care s-au inflamat. Acestea afectează de regulă bebelușii, dar sunt frecvente și la persoanele obeze care dezvoltă iritații la nivelul pliurilor cutanate. La bebeluși, iritația de scutec este cel mai adesea întâlnită la nivelul zonei inghinale, feselor, axilelor sau sub gât.

Scutiți-vă bebelușul de iritația de scutec neplăcută și aflați sfaturi despre cum să scăpați de iritația de scutec și cum să o preveniți cât mai bine!

De ce copilul are iritație de scutec?

Foarte multe mămici au impresia că vor recunoaște 100% iritația de scutec. Au o imagine fixă în minte cu niște hărți roșii urâte pe piele. Adevărul este că orice apariție a roșeții nu este în regulă. Chiar și pielea ușor roșiatică reprezintă iritație de scutec, așa că, în cazul în care nu sunteți sigură dacă bebelușul dvs. are iritație de scutec, comparați culoarea zonei afectate cu culoarea pielii mâinilor dvs.

Iritația de scutec apare cel mai frecvent ca urmare a pielii neaerisite. Dacă folosiți scutece de unică folosință, schimbați-le des, de preferat după prima urinare. Fesele murdare nu se șterg cu șervețele umede, ci se spală sub un jet de apă călduță. Și înainte de a pune un scutec curat, aerisiți întotdeauna pielea și ștergeți-o bine cu prosopul, dar delicat. Chiar și pielea ușor umedă are tendința de a se irita rapid.

 

Dacă folosiți scutece de pânză, spălați-le în mod regulat cu un detergent hipoalergenic, fără parfum și potrivit pentru bebeluși.

Cauza iritației de scutec poate fi și o mărime necorespunzătoare a scutecului. Copilul dvs. are nevoie de o mărime mai mare? Nu țineți cont de kilogramele recomandate pe ambalaj, ci folosiți-vă propria judecată. Același lucru este valabil și în cazul hainelor, cele mai lejere permit pielii să respire.

Materialele sintetice care fac ca hainele să fie elastice contribuie și la apariția iritației de scutec. Alegeți haine care sunt în mare parte din bumbac sau in și care au doar aproximativ 5% elastan.

De regulă, iritațiile de scutec la bebeluși nu se vor da la o parte în caz de diaree. Se aplică un regim de igienă sporită, cu clătire de fiecare dată când schimbați bebelușul și cu aplicarea de cremă protectoare.

întregul text ascundeți textul

Cum să tratați corect iritația de scutec

Nu este o rușine dacă bebelușul dvs. are iritație de scutec, se poate confrunta cu această problemă orice mămică. Ar fi o rușine să nu acordăm atenție acestei afecțiuni. Cum să procedați în cazul în care desfaceți scutecul și constatați că bebelușul dvs. are iritație de scutec?

1. Spălați bebelușul delicat, dar bine, cu apă călduță sau cu săpun fără parfum. Puteți adăuga în baie mușețel sau ulei de calendula pentru a ajuta la calmarea pielii. Dacă aveți acasă plante uscate, puneți-le la infuzat câteva minute și adăugați-le apoi în cadă.

2. Uscați pielea după aceea prin tapotare delicată cu un scutec de bumbac sau, mai bine, de bambus. Deși scutecele din bambus și muselină sunt mai scumpe, acestea au o textură mult mai moale și sunt mai delicate cu pielea.

 

3. Tratați zonele cele mai înroșite cu un unguent pentru iritații de scutec. S-ar putea să trebuiască să încercați mai multe înainte de a ști care dintre ele funcționează pentru copilul dvs. Mai degrabă, nu recomandăm pudra pentru copii din cauza controversatului său conținut de substanțe cancerigene. În plus, multe mame menționează că are tendința de a se acumula în pliurile pielii.

4. Momentul cheie! Nu-i îmbrăcați scutecul copilului, ci lăsați-l să se plimbe fără el cât mai mult timp. Dacă este frig, puneți-i șosete și un tricou și acoperiți-l cu o pătură ușoară. Oricât de respirabile ar fi scutecele din ziua de azi, pielea respiră întotdeauna mai bine fără ele.

Uneori este nevoie de câteva zile pentru a scăpa de iritația de scutec. Important este să păstrați pielea uscată, curată și bine aerisită. Dacă vă luptați cu iritația de scutec de mai mult de o săptămână, consultați medicul pediatru. Iritării se pot alătura și levurile, pentru tratarea cărora vă va ajuta un unguent prescris.

întregul text ascundeți textul