Exfolierea, înlăturarea celulelor cutanate moarte sau, mai simplu spus gomajul tenului este un ritual important pentru iluminarea și întinerirea tenului. Dacă nu vă surâde ideea de a merge la salonul de frumusețe, încercați o exfoliere la domiciliu, care oferă rezultate la fel de bune. Exfoliantele faciale se pot clasifica în 3 tipuri de bază – mecanice, chimice și enzimatice. Care dintre acestea este potrivit pentru tipul dvs. de ten și cât de des este bine să exfoliem tenul?
De ce folosim exfoliantul pentru ten
- Exfoliantul curăță eficient tenul, elimină sebumul în exces și previne astuparea porilor și apariția acneei.
- Îndepărtează celulele epiteliale moarte, care se acumulează la suprafața pielii și, astfel, împiedică descuamarea tenului.
- Accelerează procesul de regenerare a tenului și formarea celulelor noi, netezește și iluminează tenul.
- Lasă tenul să respire și ușurează absorbția serurilor pentru ten, a măștilor și a cremelor de față.
- Ameliorează circulația sângelui în piele, stimulează producția de colagen, întinerește fața și previne apariția ridurilor.
Exfolierea enzimatică a tenului
Pentru o exfoliere delicată a feței, apelați la un exfoliant enzimatic. Este cel mai bun exfoliant pentru tenul sensibil, fiind potrivit și pentru tenul uscat. Conține enzime naturale din acizi de fructe (de ex. papaya sau ananas), care stimulează exfolierea naturală. Enzimele găsesc și absorb singure celulele moarte și, în plus, hidratează și purifică tenul. Efectele sunt vizibile, de obicei, de la prima aplicare.
Tipul de ten potrivit pentru exfolierea enzimatică
Exfoliantul enzimatic este potrivit, de obicei, pentru toate tipurile de ten – respectați întotdeauna recomandările producătorului. Este util în special pentru pielea rozacee, capilare sparte, puncte negre și îndepărtarea calusurilor. În plus, este cel mai potrivit exfoliant pentru tenul matur după menopauză.
Cum aplicăm un exfoliant enzimatic pentru față
- Exfoliantul enzimatic se aplică de maxim 2 ori pe săptămână (sau conform recomandărilor de pe ambalaj, pe tenul curat, demachiat și uscat.
- Turnați în palmă câteva picături, întindeți pe față cu vârfurile degetelor și lăsați să acționeze conform recomandărilor producătorului.
- Apoi spălați exfoliantul cu apă călduță și aplicați un tratament după exfoliere.
Exfolierea chimică a tenului
Principiul exfolierii chimice este îndepărtarea stratului de celule vechi. Exfoliantul conține acizi de fructe AHA și BHA, care declanșează procesul de întinerire și de regenerare profundă. Exfolierea chimică la domiciliu este mai blândă decât cea de la salon. Efectele exfolierii apar lent, evitându-se astfel descuamarea intensă, roșeața și crustele.
Tipul de ten potrivit pentru exfolierea chimică
Gomajul chimic este potrivit pentru exfolierea tenului gras, împotriva acneei, nefiind însă recomandat pentru tenul uscat și sensibil. Remediază ridurile fine, tenul lăsat, porii dilatați, pigmentarea și cicatricile postacneice.
Cum se folosește exfoliantul chimic pentru ten
Exfoliantul chimic se aplică pe tenul curat, demachiat și uscat, urmând întotdeauna cu strictețe instrucțiunile producătorului. Aplicați o cantitate mică direct pe piele, lăsați să acționeze câteva minute și apoi clătiți fața. Nu uitați niciodată să aplicați un tratament postexfoliere de calitate, precum și protecție solară.
Exfolierea mecanică a tenului
Exfoliantul mecanic sau scrubul facial are o consistență de gel sau de cremă și conține particule mici (de exemplu, cafea, zahăr sau sare), care îndepărtează mecanic celulele moarte. Scrubul facial este excelent nu doar pentru ten, ci și pentru exfolierea gâtului sau a calusurilor de pe picioare sau de pe coate.
Tipul de ten potrivit pentru exfolierea mecanică
La alegerea unui scrub, respectați tipul de ten recomandat pe ambalaj. Scrubul este foarte recomandat pentru tenul mixt, gras și matur. Este foarte indicat pentru pielea cu calusuri, solzi și pori astupați. Din contră, nu este potrivit pentru tenul uscat. Pentru tenul sensibil, alegeți doar un exfoliant facial extra blând, cu cele mai fine particule. Fiți foarte atentă atunci când utilizați scrubul pe pielea acneică.
Cum se folosește exfoliantul mecanic pentru ten
Exfolierea mecanică se efectuează o dată sau de două ori pe săptămână. Masați scrubul cu mișcări circulare foarte blânde, evitând zona sensibilă a ochilor. Acordați o atenție deosebită zonei T și porțiunilor cu probleme. Niciodată nu apăsați prea tare.
Îngrijirea tenului după exfoliere
Exfoliantul înlătură stratul superior al pielii, iar tenul poate fi mai sensibil la influențele externe, imediat după aplicare. Pentru a evita efectele secundare nedorite la exfolierea feței, nu uitați să vă îngrijiți adecvat tenul după exfoliere:
- Spălați fața cu apă mai rece.
- Hidratați tenul cu o cremă hidratantă nutritivă.
- Creșteți aportul de lichide.
- Protejați-vă de soare! Folosiți o cremă cu SPF 30 sau mai mare.
- Evitați vizitele la saună și expunerea la aburi.
- Respectați intervalele recomandate între două exfolieri.