Treci la conținutul principal

Tu cum ai grijă de parfumul tău?

30 septembrie 2016Notino
Se știe că parfumurile sunt delicate, conținând uleiuri esențiale care, pot provoca schimbarea mirosului, sau chiar estomparea sa.

Asta se întâmplă, de regulă, atunci când parfumul este ținut în căldură sau nu este folosit vreme îndelungată. Iar cele la gramaj mai mare, care durează mai mult până se epuizează, sunt chiar mai sensibile la efectele unei depozitări necorespunzătoare. Depozitate corespunzător, majoritatea parfumurilor își păstrează mirosul pentru cel puțin un an sau doi înainte de a începe să se degradeze. Din fericire, e foarte ușor să depozitezi în mod corect un parfum. Cum?


Ține parfumul la distanță de o sursă directă de lumină!
Expuse la lumina directă a soarelui, parfumurile se pot degrada rapid. Cu cât e mai întunecat spațiul de depozitare, cu atât se menține mai bine parfumul. Ajută, de asemenea, dacă sticla flaconului nu e transparentă, ci de o culoare mai închisă.

Nu ține sticla de parfum în căldură!
Căldura, la fel ca lumina, poate descompune legăturile chimice din compoziție. Ba mai rău, poate deforma sau topi recipientul dacă acesta nu este din sticlă, ci dintr-un material, cum ar fi plasticul. Așa că ține-l departe de calorifer sau altă sursă de căldură!

Păstrează parfumul la o temperatură constantă!
Poate că ai auzit de unii care își țin parfumul în frigider, crezând că astfel îl țin departe de lumină și căldură. Dar o temperatură semnificativ mai rece decât temperatura camerei, pune presiune pe parfum. În plus, fluctuațiile de temperatură la care este supus atunci când îl scoți din frigider pentru a-l folosi, după care îl pui la loc, îl pot chiar distruge.

Evită condițiile de umiditate!
Umiditatea excesivă poate descompune ingredientele din parfum. De aceea, nu e indicat să-l depozitezi în baie, mai ales atunci când faci duș și se formează abur. Depozitarea în baie este acceptabilă doar în cazul în care există un dulăpior complet ferit de abur. De altfel, cel mai sigur e să-l ții în cameră.

Nu închide și deschide parfumul de prea multe ori!
Evită să expui parfumul la aer mai mult decât necesar. Ai grijă să-i pui dopul protector. Unele branduri folosesc chiar modele de recipiente care permit pulverizarea fără a le deschide. Le recunoști ușor prin forma mai puțin obișnuită, fără dop. Parfumuri ca Armani Emporio She, Paco Rabanne 1 Million, Givenchy Pour Homme sau Bvlgari Omnia Crystalline sunt doar câteva dintre ele.
Nu agita sticla de parfum!
E un mit faptul că parfumul trebuie agitat înainte de utilizare. Majoritatea au o compoziție omogenă, care se menține dacă parfumul este depozitat în mod corespunzător. Agitându-l, permiți strecurarea aerului în recipient, care, după cum am văzut, deteriorează parfumul.
Dar există, într-adevăr, câteva parfumuri care trebuiesc agitate înainte de folosire, cum ar fi Jil Sander Sun Shake, care vine într-o compoziție bifazică.

Evită pe cât posibil aplicatoarele cu bilă!
Deși unele persoane preferă precizia unui aplicator cu bilă în locul pulverizatoarelor, acestea pot introduce impurități în sticla de parfum. O soluție mai bună ar fi baghetele aplicator de unică folosință, care fie se pot înlocui, fie se pot spăla după fiecare utilizare pentru a le păstra curate.

Nu păstra fragilele sticluțe de parfum pe rafturi înalte!
Probabil că știi deja: căldura circulă de jos în sus. Dar dincolo de faptul că plasând recipientul parfumului la înalțime, îl expui la căldură, îl expui și la riscul de a-l sparge. Și chiar dacă nu se sparge, e posibil să sufere crăpături ce ar afecta calitatea parfumului. Ca să nu mai spunem că producătorii de parfum investesc mult în design-ul perfect al sticluței.

Păstrează parfumul într-o cutiuță!
Dulapurile sunt minunate pentru a depozita parfumurile. Dar nu întotdeauna avem loc de ele în dulap. De aceea, îți sugerăm să le păstrezi într-o cutiuță sau în ambalajul original (dacă e cazul). Suficient de întunecată și lipsită de umiditate excesivă, o cutie pe măsură poate proteja sticluța parfumului chiar și de lovituri.
Cumpără-ți un atomizator!
Multe branduri comercializează parfumuri la gramaj mic - travel size - ideale pentru călătorii. Dar pentru cei care preferă să reaplice parfumul preferat pe parcursul zilei, fie că sunt la birou, în oraș cu prietenii sau în mașină, le sugerăm să ia în considerare un atomizator. O astfel de sticluță reîncărcabilă este pe cât se poate de practică, neavând cum să te incomodeze când e doar de dimensiunea unui ruj.
Recomandarea noastră: atomizatoarele Travalo - cu recipiente din plastic sau aluminiu, primele fiind mai ieftine. Ba mai mult, folosind un flacon reîncărcabil, nu deschizi zilnic sticla full-size de parfum, decât atunci când trebuie să reîncarci atomizatorul.
Dacă. în final, găsești prea complicate aceste reguli, atunci poate că cel mai potrivit pentru tine ar fi un spray de corp. Nu sunt la fel de pretențioase ca parfumurile, deși poti miros la fel de bine. Vin de obicei ambalate în flacoane din plastic, astfel că sunt mai simplu de manevrat. Până și compoziția este mai puțin sensibilă la modificările de temperatură.
Dar dacă preferi să rămâi la parfumuri, profită la maxim de investiția ta, mai ales în cazul celor scumpe.
Text realizat de: Maria Dumbravă, redactor Aoro

Citiți mai mult