Așa-i că vă place când un zâmbet dezvăluie dinți sănătoși, curați și albi? Credeți că nu este cazul dvs. și preferați să nu vă lăudați cu propria dantură? Găsiți baza oricărei îngrijiri dentare corecte în baia dvs. Zi de zi. Da, vorbim de curățarea lor corectă. Vă sfătuim, vă arătăm!
Periajul nu e mare filozofie, dar tot putem comite erori. „Dinții trebuie curățați de două ori pe zi, mai ales seara. Recomandăm curățarea dinților folosind periuțe cu perii tăiați drept“, recomandă la unison Lucie Rozsypalová, DiS. și Štěpánka Reslová, de la cabinetul de igienă dentară Dintele & Gingia. Depinde de dvs. dacă alegeți o periuță manuală sau una electrică.
Cum procedați pentru ca dinții să fie cu adevărat curați și nu doar „fușăriți“? „La noi la cabinet învățăm clienții să efectueze cu periuța mișcări circulare sau vibratoare. Asigurați-vă că ați curățat temeinic toată suprafața dinților; optim ar fi să depășiți dintele, astfel încât să atingeți gingiile cu capul periuței, ” descrie specialista.
Știți cum e: vă uitați la televizor în timp ce vă pregătiți lucrurile pentru ziua următoare și chiar în timpul spălatului pe dinți. Nu este însă un obicei care să vă atragă laude din partea medicului stomatolog sau a igienistului dentar. „Este posibil ca, în acest fel, să omiteți anumite zone ale danturii sau să nu le curățați temeinic. Gingivita și cariile apar rapid, de aceea trebuie să vă concentrați asupra periajului dinților,” explică Lucie Rozsypalová. Dacă putem mânca, dormi sau hoinări prin pădure în mod conștient, ne putem și spăla pe dinți în mod conștient.
Mai facem vreo altă greșeală de îngrijire dentară, care ne-ar putea costa sănătatea și ne-ar putea deprima la vederea notei de plată de la medicul stomatolog? „Din păcate, încă mai întâlnim opinia că gingivita sau parodontoza se pot vindeca și acasă, folosind produse fără prescripție medicală. Această abordare chiar nu funcționează,“, explică specialista în igienă dentară. Dacă vă supără sângerările gingiilor, acumulările de tartru, dinții strâmbi sau halitoza, programați-vă la medicul stomatolog sau la igienistul dentar. Imediat.
Mergeți la dentist, dacă aveți retracție gingivală și gingii sensibile. Cauzele pot fi multiple, inclusiv procese infecțioase. Nu este genul de situație pe care o puteți rezolva acasă.
O altă eroare frecventă este aceea de a alege personal, de bună credință, mărimea periuței interdentare. „Când vă alegeți periuța singur, mărimea nu corespunde neapărat celei de care aveți cu adevărat nevoie,“ continuă specialista. „O periuță interdentară prea mică nu poate curăța suficient spațiul interdentar, iar una prea mare poate deteriora gingiile sau smalțul dentar.“ Igienistul dentar sau medicul stomatolog vă pot ajuta să alegeți accesoriile interdentare potrivite.
„Acolo unde dinții sunt foarte apropiați, în special în secțiunile frontale ale danturii, folosim ața dentară. Din contră, la periuțele interdentare, o singură mărime nu este, de obicei, suficientă, fiind adesea nevoie să alegeți mai multe,“ descrie Štěpánka Reslová. Adesea se străduiește să nu aleagă mai mult de trei mărimi, pentru a nu descuraja clientul privind curățarea dentară.
„În opinia noastră, curățarea interdentară este și foarte intuitivă, mai degrabă decât să oferim clienților instrucțiuni cu poze despre unde și ce accesoriu de curățare interdentară să folosească“, declară specialista în igiena dentară. De aceea, încercați întotdeauna să utilizați o periuță interdentară la care să simțiți că ați curățat suprafețele adiacente ale dinților. Dacă nu, înseamnă că periuța este prea mică.
V-ați hotărât acum să începeți să folosiți accesoriile interdentare cu regularitate, adică așa cum vă promiteți de fiecare dată când ieșiți din cabinetul stomatologic? Începeți prin a vă programa la igiena dentară. Îngrijirea eficientă la domiciliu poate începe doar atunci când spațiile interdentare sunt lipsite de tartru și de depuneri, pe care nu le puteți îndepărta acasă prin forțe proprii.
Conform expertei, curățarea perfectă a dinților implică întotdeauna muncă manuală, adică folosirea periuței și a accesoriilor interdentare. Toate celelalte nu pot decât să facă procesul mai plăcut pentru dvs. Irigatorul bucal poate fi un accesoriu util pentru curățarea punților sau finalizarea curățirii spațiilor interdentare. Nu înlocuiește însă accesoriile pentru curățarea de bază.
Apa de gură este un fel de deodorant bucal. „Vă ajută să vă simțiți bine și împrospătează respirația. Medicul stomatolog vă poate recomanda uneori apa de gură pentru accelerarea vindecării, dar aceste accesorii nu au, în general, o importanță deosebită. Investiți mai degrabă în instrumente de bază pentru curățare, cum ar fi periuțele dentare și accesoriile interdentare,“ recomandă Lucie Rozsypalová.
Acum știți cum efectuați periajul dinților și al spațiilor interdentare? Încercați să vă asumați această sarcină în cadrul rutinei de seară. Sunt câteva minute în plus, pentru care dinții dvs. vă vor mulțumi!