Treci la conținutul principal

Cum să scăpăm de respirația neplăcută: Sfaturi pentru o respirație proaspătă

 Spuneți nu respirației urât mirositoare! Aflați care sunt cauzele cele mai frecvente ale respirației urât mirositoare și cum să le rezolvați pentru a nu mai afecta întâlnirile. O respirație proaspătă este adesea mai ușor de obținut decât credeți.

Care sunt cauzele respirației urât mirositoare?

Ceapa, usturoiul, hreanul, cafeaua, alcoolul sau țigările – cu toții cunoaștem cauzele respirației urât mirositoare temporare. Dar dacă vorbim despre halitoza pe termen lung, care nu dispare după un singur periaj, s-ar putea să existe cauze mai puțin evidente.

Cele mai frecvente sunt:

  • curățarea necorespunzătoare a dinților, a spațiilor interdentare și a limbii 
  • carii dentare sau tartru și gingivită 
  • dezechilibrul florei microbiene orale 
  • gura uscată din cauza producției reduse de salivă (xerostomie) și a aportului necorespunzător de lichide
  • înfometarea și dietele radicale cu conținut scăzut de carbohidrați 
  • administrarea anumitor medicamente (de exemplu, pentru alergii, hipertensiune arterială sau depresie) 
  • diverse boli și probleme de sănătate: diabet, inflamații respiratorii, afectarea funcției hepatice și renale, ulcer gastric și boala de reflux 

Cum să scăpați de respirația urât mirositoare?

Prin eliminarea cauzelor acesteia – cel mai adesea printr-o bună igienă orală! Cauza respirației urât mirositoare provine, în până la 90% din cazuri, din cavitatea bucală. Primul pas este să vă consultați medicul dentist – acesta poate afla dacă respirația urât mirositoare este cauzată de cariile dentare, gingivită sau o altă problemă orală. Apoi, faceți următoarea oprire la igiena dentară, unde dinții dvs. vor fi curățați perfect de placă și tartru, și veți primi sfaturi despre cum să vă spălați corect pe dinți și ce periuțe interdentare să folosiți. Totuși, pentru a înlătura respirația urât mirositoare puteți acționa chiar acum.
 
Cum să procedați?

1. Scăpați de mirosul interdentar

Cu siguranță ați auzit că trebuie să vă spălați pe dinți de cel puțin 2× pe zi și probabil chiar așa procedați. Însă vă periați spațiile interdentare la fel de bine? Aici se depun adesea resturile de mâncare și, odată cu ele, bacteriile care produc mirosuri neplăcute pe măsură ce le digeră. Periați spațiile interdentare o dată pe zi, iar pentru asta folosiți:
  • Periuțele interdentare: Datorită periilor lor mici, acestea captează orice fel de murdărie. Sunt disponibile în diferite dimensiuni, pentru a se adapta la toate spațiile interdentare.
  • Ață dentară: Este excelentă pentru a curăța cele mai înguste spații dintre dinți, unde nici cea mai mică periuță interdentară nu poate ajunge.
  • Dușul bucal: Îndepărtează cu precizie toate impuritățile cu ajutorul jetului de apă, fără a afecta suprafața dinților sau a gingiilor. În plus, este perfect pentru curățarea aparatelor dentare, a implanturilor și a coroanelor.
Sfat: Înlocuiți periuța interdentară cu una nouă aproximativ o dată pe săptămână. Înlocuiți o periuță de dinți obișnuită o dată la trei luni, având în vedere riscul de dezvoltare a bacteriilor.

2. Îndepărtați pelicula de pe limbă

Denivelările de la suprafața limbii favorizează acumularea de celule moarte și dezvoltarea bacteriilor. Nu lăsați bacteriile să învingă și puneți capăt plăcii bacteriene cu ajutorul unui răzuitor de limbă. Doar câteva mișcări dinspre partea din spate a limbii spre vârful acesteia și limba dvs. va fi ca nouă. Puteți folosi și o periuță de dinți, dar acționați foarte delicat și clătiți bine periuța cu apă.
 
Sfat: Dacă nu vă place să vă spălați pe dinți și aveți tendința de a brusca, achiziționați o periuță de dinți electrică. Unele au chiar și un accesoriu pentru curățarea limbii! 

3. Împrospătați-vă respirația: oricând și oriunde

După masă, la serviciu și înainte de o întâlnire importantă – mențineți-vă respirația proaspătă și sub control. Luați în geantă dropsuri sau gumă de mestecat, apă de gură și spray. Nu numai că au un miros proaspăt, dar conțin adesea ingrediente antimicrobiene care elimină cauza reală a respirației urât mirositoare. Folosiți apa de gură ca ultim pas al periajului dentar, dar și după un prânz sau o cină aromată, iar spray-ul bucal împotriva respirației urât mirositoare pentru a vă împrospăta în orice moment al zilei – sunt suficiente câteva pulverizări după o călătorie cu tramvaiul.
 
Sfat: Încercați, de asemenea, capsulele și comprimatele împotriva respirației neplăcute, care neutralizează mirosurile din stomac.

4. Includeți următoarele alimente și băuturi

Știați că, pe lângă alimentele care provoacă respirația urât mirositoare, există și alimente care au potențialul de a o reduce? Pentru o respirație mai proaspătă, vă recomandăm să consumați ceai verde și să mâncați sau să mestecați busuioc, mentă sau pătrunjel – acestea conțin clorofilă, care neutralizează mirosurile nedorite. Pentru respirația urât mirositoare ca urmare a gurii uscate, consumați morcovi sau fructe cu vitamina C pentru a stimula producția de salivă. Și nu uitați să consumați apă curată pe tot parcursul zilei – pentru a vă hidrata gura și pentru a vă îndepărta reziduurile de mâncare. 
 
Sfat: Respirația urât mirositoare persistă chiar și după ce v-ați spălat pe dinți și ați menținut o bună igienă orală pentru o perioadă lungă de timp? Stabiliți o programare la medicul dentist. Acesta va determina cauza exactă și procedura de combatere a respirației urât mirositoare.