Arsuri solare cu piele roșie, mâncărimi neplăcute sau vezicule – este ceva ce am dori cu toții să evităm, dar ni se întâmplă câteodată aproape tuturor. Fie că ați avut o arsură solară acasă, în grădină, în vacanță la mare sau chiar la munte, știm ce vă poate ajuta în cazul arsurilor solare și cum să le evitați cel mai bine pe viitor.
3 grade de arsuri solare
- Arsuri solare ușoare: Pielea arsă de soare se manifestă prin înroșire ușoară, mâncărime și disconfort. Este fierbinte și sensibilă.
- Arsuri solare moderate: Pe lângă înroșire și disconfort, apar vezicule. Pielea deseori crapă și se descuamează.
- Arsuri solare severe: Cele mai severe arsuri solare sunt însoțite de dureri puternice, vezicule care acoperă suprafețe mari de piele și simptome precum greață, dureri de cap, febră și frisoane.
Remedii arsuri solare
Cum se tratează pielea arsă de soare? Descoperiți câteva sfaturi utile care vă pot ajuta în cazul senzației de arsură, durere și mâncărime.
- Răcoriți pielea: Ca un prim ajutor după arsuri solare, este important să răcoriți pielea. Aplicați o compresă rece pe zonele afectate sau faceți un duș cu apă călduță. Puteți să pulverizați pe piele și apă termală. Se recomandă să evitați apa prea rece sau cu gheață pentru a nu provoca un șoc în plus pielii.
- Hidratați-vă: Aveți grijă să consumați suficiente lichide, deoarece pielea arsă de soare poate duce la deshidratare. Consumați cel puțin doi litri de apă pe zi.
- Evitați scărpinarea: Chiar dacă aveți mâncărimi și pielea începe să se descuameze, nu o scărpinați. O veți irita și mai mult și veți întrerupe procesul de regenerare.
- Nu înțepați și nu spargeți veziculele după arsuri solare: veziculele protejează pielea nouă și sensibilă de dedesubt și ajută la prevenirea infecțiilor. Odată ce noul strat de piele este suficient de dezvoltat, pielea moartă va cădea natural.
- Aplicați creme pe piele: Cremele de calitate vor ajuta la ameliorarea febrei cutanate și a mâncărimilor pielii după o arsură solară. Loțiunile delicate, gelurile și spumele cu un conținut ridicat de apă sunt ideale pentru tratarea arsurilor grave. O cremă prea grasă și uleioasă poate bloca răcirea pielii și nu-i permite să „respire”.
- Aveți grijă de scalp: Chiar și scalpul ars de soare poate provoca o adevărată durere. Aplicați o compresă rece sau un gel calmant. Până la vindecarea scalpului, evitați, pe cât posibil, stylingul termic – fără uscător de păr, ondulator sau placă. Nu folosiți șampon anti-mătreață și alegeți în schimb un șampon delicat pentru nou-născuți.
- Nu vă expuneți pielea la soare: Protejați pielea de razele soarelui până la vindecarea completă a arsurii. Dacă acest lucru nu este posibil, purtați o pălărie cu margini largi, mâneci lungi și o cremă de protecție solară cu SPF ridicat.
- Includeți mai multe proteine în alimentație: În cazul arsurilor solare, o dietă bogată în proteine, care favorizează reînnoirea celulelor, ajută pielea să se regenereze.
- Dormiți suficient: Somnul este crucial pentru regenerarea corpului, inclusiv pentru reînnoirea pielii. Asigurați-vă că vă odihniți suficient.
- Reduceți la minimum timpul de îmbăiere sau duș și evitați apa fierbinte, care usucă pielea. Imediat după baie, aplicați pe pielea arsă o cremă, pentru a reduce riscul de descuamare.
Cum să preveniți descuamarea pielii după arsurile solare?
Odată ce pielea a fost arsă, este foarte probabil să se descuameze – este pur și simplu o etapă a procesului natural de reînnoire a pielii. Însă, dacă urmați sfaturile de mai sus, puteți minimiza deteriorările.
Care sunt cele mai bune produse cosmetice pentru a ajuta în cazul arsurilor solare?
Regenerarea pielii după arsuri solare este mai ușoară cu produsele potrivite. Acestea vă vor oferi ameliorarea de care pielea dvs. are nevoie. Încercați:
- Geluri și balsamuri pentru arsuri solare: Gelurile calmante sunt excelente pentru mușcături de insecte, urticarie și arsuri solare. Acestea răcoresc pielea și previn mâncărimile.
- Cremă arsuri solare: De regulă, dezinfectează zona arsă și accelerează vindecarea.
- Creme reparatoare: Cremele reparatoare blânde și calmante ajută în cazul multor probleme cutanate, iar arsurile solare nu fac excepție. Acestea calmează și regenerează pielea și ajută în cazul senzației de mâncărime.
- Produse după soare: Sunt potrivite pentru arsuri solare de grad mai ușor. Aceste produse regenerează, hidratează și calmează. Unele conțin, în plus, ingrediente care favorizează bronzarea pielii.
Unguent de cânepă pentru arsuri solare: Este bogat în nutrienți care hidratează intens și calmează pielea.
Cele mai bune creme după plajă
Căutați în produsele cosmetice ingrediente ajută cel mai mult în caz de piele arsă:
- Aloe vera pentru arsuri solare: Folosiți gelul cu aloe vera preferat pentru a vă calma, răcori și revigora pielea. Dacă aveți aloe vera acasă în ghiveci, nu ezitați să tăiați câteva frunze și să le masați pe piele, sau să amestecați pulpa translucidă într-o pastă și să o aplicați pe piele drept mască de calmare.
- Panthenol pentru arsuri solare: Pantenolul, cunoscut și sub numele de vitamina B5, este un ingredient renumit pentru proprietățile sale regeneratoare. Acesta calmează instantaneu pielea arsă, ameliorează arsurile și mâncărimile neplăcute.
- Acid hialuronic: Este intens hidratant și reține umiditatea în piele – favorizează astfel regenerarea.
- Gălbenele: Calendula calmează inflamațiile și ajută la reînnoirea țesuturilor cutanate.
Aloe vera pentru arsuri solare
Remedii naturiste pentru arsurile solare: Sfaturi băbești
Uneori, sfaturile bunicilor noastre sunt utile ca prim ajutor pentru arsurile solare atunci când nu aveți la îndemână produse cosmetice specializate – folosiți ce aveți în cămară sau în frigider. Încercați de exemplu:
- Iaurt alb: Aplicați drept mască pe pielea arsă și lăsați să acționeze timp de aproximativ 15 minute. Lactobacilii din iaurt calmează pielea iritată și ajută la hidratarea acesteia. Smântâna sau brânza de vaci au un efect similar.
- Pliculeț de ceai: Încercați să aplicați pliculețe de ceai umede și reci pe fața arsă de soare timp de câteva minute. Taninurile din ceai au capacitatea de a ameliora roșeața și de a calma iritația.
- Baie de ovăz: Pielea arsă de soare va aprecia și o baie de ovăz. Introduceți fulgi de ovăz zdrobiți într-un săculeț de pânză și adăugați într-o baie călduță. Calmează minunat pielea.
Când să consultați medicul?
Dacă vă confruntați cu dureri severe, vezicule extinse, febră, vomă sau alte simptome mai grave, consultați medicul, care poate recomanda un tratament specializat și produse pe bază de rețetă.
Cum se pot evita arsurile solare?
Cheia succesului este prevenția. Chiar dacă vă place soarele, gândiți-vă întotdeauna să vă protejați pielea. Urmați sfaturile noastre pentru a evita arsurile solare și pentru a vă bucura de razele soarelui în siguranță.
- Folosiți creme de protecție solară: Fie că sunteți la plajă sau doar în aer liber pentru scurt timp, este important să folosiți cremă de protecție solară cu factor de protecție ridicat (cel puțin SPF 30). Aplicați crema cu cel puțin 30 de minute înainte de expunerea la soare și asigurați-vă că o reaplicați la fiecare două-trei ore, în special după înot sau transpirație puternică.
- Purtați pălărie și îmbrăcăminte de protecție: O pălărie cu boruri largi vă va proteja fața și scalpul de arsurile solare. Hainele respirabile cu mâneci lungi și pantalonii din materiale lejere vă oferă un strat suplimentar de protecție.
- Evitați lumina maximă a soarelui: Razele soarelui sunt cele mai intense între orele 11:00 și 15:00. Pe cât posibil, încercați să stați în acest timp la umbră.
- Folosiți ochelari de soare: Nu uitați de ochi și de zona sensibilă a ochilor. Ochelarii de soare cu protecție UV vă protejează ochii de razele ultraviolete dăunătoare.
- Hidratați-vă: O hidratare corespunzătoare este crucială și pentru sănătatea pielii. Apa ajută la menținerea pielii suple și mai rezistente la leziunile provocate de soare.
- Fiți atenți la apă și la zăpadă: Apa și zăpada reflectă razele soarelui și cresc riscul de arsuri solare. Nu uitați să aplicați cremă de protecție solară chiar și iarna, la munte.
- Protejați zonele sensibile de soare: Urechile, nasul, buzele, umerii și scalpul sunt deosebit de sensibile la arsuri solare. De aceea, oferiți-le o îngrijire suplimentară. Pentru protejarea buzelor, este excelent un balsam de buze cu SPF.
Protejați-vă pielea și evitați situațiile neplăcute. Iar dacă până la urmă nu reușiți să evitați arsurile pe spate, umeri sau față, știți deja ce acționează în cazul arsurilor solare.