Bronzare sigură cu SPF
Soarele. Poate însenina ziua, oferă vitamina D necesară și, în plus, asigură un bronz frumos. Dar știați că expunerea la soare vă poate face și rău? Pe lângă arsurile solare dureroase care se vindecă rapid, poate provoca modificări permanente și ireversibile la nivelul pielii. De ce este important să vă protejați pielea de razele soarelui și care sunt riscurile expunerii la soare?
Fie că sunteți un adept al expunerii intense și țintite la soare sau doar vă place să petreceți timp în aer liber sau să lucrați în grădină, nu uitați să folosiți întotdeauna o cremă de protecție solară cu SPF. Ce înseamnă această abreviere?
- SPF – Sun protection factor (sau factor de protecție) indică perioada de timp în care vă puteți expune în siguranță la soare.
Folosind o cremă cu factor de protecție solară, vă
protejați pielea nu numai de
arsurile solare dureroase, ci și de
îmbătrânirea prematură ori de complicații majore de
sănătate.
Radiațiile solare și radicalii liberi
cresc riscul de cancer de piele și, în plus, provoacă
pete pigmentare și
pierderea elasticității. Astfel, din cauza expunerii excesive la soare, tenul își pierde elasticitatea, devine flasc și formează riduri. Prin urmare, se recomandă, de asemenea, să folosiți pe tot parcursul anului o
cremă facială sau un
fond de ten cu factor de protecție, ori o
cremă de protecție solară cu
SPF 50+. Chiar și iarna, soarele acționează asupra pielii.
Creme dermato-cosmetice cu protecție solară
Indiferent de problema cu care vă confruntați – alergii la soare, eczeme, ten acneic sau doar lipsă de încredere în cremele de protecție solară – ar putea fi ideale pentru dvs. cremele dermato-cosmetice cu SPF. Sunt dezvoltate în colaborare cu medici dermatologi, special pentru tenul sensibil, astfel încât nu conțin ingrediente iritante. Oferă eficiență și siguranță maximă la nivel medical, fiind perfecte pentru toate tipurile de piele, chiar și pentru pielea copiilor.
Ce înseamnă UVA și UVB?
Toată lumea vorbește despre ele, însă puțini cunosc adevărata lor semnificație – abrevierile UVA și UVB. Ce se ascunde cu adevărat în spatele lor și de ce sunt subiectul numărul unu în timpul verii?
Cum să alegeți factorul de protecție potrivit?
Factorul de protecție SPF indică nivelul de rezistență în fața radiațiilor UVB, determinând și timpul în care vă puteți expune în siguranță la soare.
- Exemplu: Dacă puteți petrece 10 minute la soare fără să vă ardeți, o cremă de protecție solară cu SPF 15 va înmulți acest timp cu 15, fiind egal cu 150 de minute. Acesta este timpul în care ar trebui să fiți protejați după folosirea unei creme cu protecție SPF 15. Dar chiar și această valoare este doar orientativă. În realitate (în funcție de anotimp, de vreme sau chiar de locația geografică), pielea dvs. poate fi protejată pentru perioade de timp mult mai scurte.
Unii producători indică pe ambalaj, de asemenea, nivelul de transmisie a radiațiilor UVA (sub marcajul PPD) și menționează și valoarea acesteia. Totuși, de cele mai multe ori, cremele conțin doar simbolul „UVA” într-un cerc pe ambalaj. Acest lucru înseamnă că oferă o protecție echilibrată împotriva ambelor tipuri de radiații UV – cel mai adesea într-un raport de 1 : 3. Dar și în acest caz, un SPF/PPD ridicat înseamnă o transmisie scăzută a radiațiilor UVA.
Filtru mineral vs. chimic în crema cu SPF
Ambele tipuri de filtre protejează pielea de arsurile solare, deși compoziția și mecanismele lor diferă. Astfel, fiecare prezintă avantaje și dezavantaje, iar alegerea corectă ține de preferințele și nevoile tenului dvs. Așadar, care sunt diferențele și cum vă decideți atunci când alegeți?
Filtre chimice – absorb radiațiile UV și le transformă în alte forme de energie, precum căldura.
- Sunt mai lejere și mai puțin vizibile pe piele, deci nu lasă o peliculă albă.
- Sunt mai ușor de aplicat și de întins – le puteți suprapune cu alte produse cosmetice, precum fondul de ten.
-
Acestea conțin compușii organici oxibenzonă, avobenzonă, octinoxate, octisalate, homosalate și octocrylene. Aceștia pot avea un impact negativ asupra ecosistemului marin și asupra sănătății umane, de aceea este recomandat să căutați creme care se declară a fi prietenoase cu mediul.
-
În plus, cremele cu filtre chimice trebuie aplicate cu cel puțin 30 de minute înainte de expunerea la soare și reaplicate mai des. Filtrele chimice se descompun mai ușor pe piele sub acțiunea razelor solare sau a căldurii.
Filtre minerale – acționează ca o barieră la suprafața pielii, reflectând și dispersând radiațiile UV.
- Filtrele minerale (oxid de zinc și dioxid de titan) sunt delicate cu pielea și sunt potrivite pentru tenul sensibil – nu provoacă iritații sau reacții alergice.
- După aplicare, protecția pielii este imediată.
- Sunt considerate mai sigure, deoarece este mai puțin probabil să fie absorbite de piele și nu au niciun impact asupra mediului și a ecosistemului marin.
- Acestea pot lăsa o peliculă albă sau grasă pe piele și sunt mai greu de întins. Sunt mai consistente, iar aplicarea lor sau eventuala suprapunere cu alte produse cosmetice poate fi mai dificilă.
- Nu pot fi aplicate și testate la fel de bine ca în laborator. Rezultatul poate fi o protecție nesigură și chiar foarte scăzută într-un amestec instabil. De exemplu, pot oferi o protecție mai redusă împotriva radiațiilor UVA, astfel încât protecția lor împotriva fotoîmbătrânirii și a pigmentării poate fi limitată.
Descoperiți întreaga ofertă de produse dermatocosmetice solare