Treci la conținutul principal

Maskne: Cum scăpăm de acneea de sub mască

Umezeală, căldură, insuficient aer, și iritații faciale neplăcute. Sub mască se formează un mediu propice apariției celor mai diverse probleme dermatologice. Așa cum măștile au devenit simbolul perioadei pe care o traversăm, la fel și maskne – adică acneea de mască. Cum combatem maskne și cum prevenim apariția acesteia?

Ce este maskne și cum apare

Maskne este o afecțiune a tenului cauzată de acoperirea îndelungată a nasului și a gurii cu masca de protecție sau cu respiratorul. Este cel mai frecvent tip de acne mechanica – acnee mecanică.

Combinația dintre fricțiunea mecanică, temperatura ridicată, aerisirea deficitară și umiditatea de la transpirație, respirație și vorbire creează sub mască un mediu ideal pentru multiplicarea microorganismelor și astuparea porilor. Fisurile minore cauzate de frecarea măștii pe față facilitează pătrunderea murdăriei și a bacteriilor în piele. Porii se astupă, iar pe ten apar diverse forme de acnee, de la mici coșuri și puncte negre până la forme severe de acnee chistică.

întregul text ascundeți textul

Cum prevenim apariția maskne

Prevenția este primul pas spre succes. Urmați instrucțiunile pentru purtarea corectă a măștii, și reduceți la minimum riscul de maskne:

 • Purtați masca doar acolo unde este necesar. Când vă aflați la aer curat, unde nu sunteți în contact cu alte persoane, scoateți-vă masca și lăsați tenul să respire.
 • Preveniți înmulțirea bacteriilor pe piele prin schimbarea regulată a măștii – chiar și de câteva ori pe zi. O mască de hârtie se umezește după aproximativ 20 de minute de folosire, după care trebuie aruncată și înlocuită cu una nouă. Dacă aveți posibilitatea, înainte de a vă pune o nouă mască, lăsați puțin tenul să se „aerisească“.
 • În caz că purtați o mască textilă, după fiecare utilizare aceasta trebuie spălată sau fiartă, și călcată. Folosiți un detergent blând, și omiteți balsamul de rufe, care poate irita pielea și favoriza astuparea porilor.
 • Alegeți măști textile dintr-un material plăcut – de preferat 100% bumbac. Trebuie să vi se potrivească perfect, să nu vă strângă, să nu creeze fricțiune inutilă, și să nu irite tenul. Masca se spală și se calcă întotdeauna înainte de prima utilizare.

întregul text ascundeți textul

Cum scăpăm de maskne

V-au apărut deja primele coșuri sub mască? Atunci este cazul să înlocuiți îngrijirea obișnuită a tenului cu produse cosmetice specializate în maskne, și să vă creați o nouă rutină de îngrijire a tenului.

Îngrijirea tenului sub mască

Înainte de a vă pune masca dimineața, tenul trebuie să fie perfect curat și protejat de fricțiune. Respectați următoarele reguli în rutina zilnică:

 • Spălați tenul cu apă și o spumă, emulsie sau gel pentru acnee. Finalizați curățarea cu o loțiune tonică delicată.
 • După curățare aplicați crema hidratantă – aceasta formează un strat subțire, protector, între piele și mască, limitând fricțiunea mecanică.
 • Alegeți o cremă facială non-comedogenică cu textură fină, care nu vă astupă porii și nu încarcă inutil tenul. Excelente sunt cremele cu consistență gel, dar și serurile faciale ușoare.
 • Preferați o îngrijire cu antioxidanți, care vă protejează tenul de influențele exterioare negative.
 • Din contră, evitați cremele nutritive dense, vaselinele, produsele prea grase, și produsele care stimulează producția de sebum.
 • De asemenea, evitați peste zi produse conținând retinol sau alte substanțe cu potențial iritant. Sub acoperirea măștii, eficiența acestor substanțe active crește, cu efecte negative pentru tenul dvs.
 • Crema pentru maskne se aplică cel puțin cu 15 minute înainte de a vă pune masca, pentru a se absorbi suficient, fără resturi care s-ar putea freca de mască.

întregul text ascundeți textul

Rutina anti-maskne de seară

Seara, ar trebui să curățați din nou tenul în profunzime, și să folosiți produse pentru maskne, care ajută la regenerarea tenului solicitat de mască:

 • Curățați tenul imediat ce ajungeți acasă. Peste zi, sub mască s-au acumulat transpirație, sebum și impurități, care trebuie înlăturate cât mai rapid, pentru a evita astuparea porilor.
 • Includeți în rutina de seară produse pentru maskne cu conținut de substanțe active pentru tenul problematic – peroxid de benzoil, acid salicilic și alți acizi AHA. Mare atenție la aplicarea lor, dacă pielea de sub mască este foarte iritată. În acest caz alegeți o concentrație mai scăzută, sau înlocuiți-le temporar cu produse mai delicate, calmante și hidratante.
 • Pentru a preveni iritațiile, nu folosiți simultan mai multe produse anti-maskne. Îngrijirea intensă anti-acnee se aplică doar individual, pe fiecare coș, nu pe întreaga față. Dacă folosiți de obicei produse cu retinol, aplicați-le alternativ – într-o seară retinolul, iar în seara următoare îngrijirea locală – nu ambele simultan.
 • Cel puțin o dată pe săptămână, oferiți tenului o mască facială calmantă, care înviorează și regenerează tenul.

întregul text ascundeți textul

Pentru a obține rezultate cât mai bune, urmați și alte reguli din categoria, cum scăpați de acnee: nu stoarceți coșurile, nu atingeți fața cu mâinile murdare, beți suficiente lichide, și mai ales nu vă stresați.

Machiajul sub mască și maskne

Dermatologii nu recomandă purtarea fondului de ten sub mască. Poate contribui la astuparea porilor, ceea ce duce la înrăutățirea maskne. De aceea, pe perioada purtării măștii, reduceți fondul de ten la minimum. Dacă vreți totuși să camuflați maskne cu fond de ten, nu uitați, că mai puțin înseamnă mai mult, și respectați câteva reguli de bază, care minimizează eventualele urmări negative asupra tenului dvs:

 • Aplicați întotdeauna fondul de ten pe tenul hidratat și curățat, cu suficient timp înainte de aplicarea măștii.
 • Spălați-vă mâinile înainte de a aplica fondul de ten. Dacă il aplicați cu pensula sau cu buretele, spălați-le în mod regulat.
 • Apelați la un fond de ten non-comedogenic cu o formulă care nu astupă porii. Ideal ar fi un fond de ten special pentru tenul problematic, de la un brand de dermato-cosmetice, care oferă simultan îngrijire tenului acneic.
 • Fixați fondul de ten cu o pudră fixatoare, care reduce riscurile transferului produselor de machiaj pe mască.
 • Dacă aveți de acoperit doar manifestări incipiente de acnee, este suficientă o cremă BB lejeră, care împovărează mai puțin tenul.
 • Demachiați-vă imediat ce este posibil, pentru ca pielea să poată respira din nou cât mai curând. Apoi curățați foarte bine tenul.

întregul text ascundeți textul