Treci la conținutul principal

Alăptarea corectă

Ce poziție și ce tehnică să alegeți, cât timp, cât de des și ce să mâncați în această perioadă? Aflați totul despre alăptare și de ce veți avea nevoie în acest sens.
Cele mai multe mame aflate la prima naștere așteaptă cu nerăbdare să alăpteze. Este adevărat și că au tot felul de idealuri distorsionate cu privire la alăptare și sunt adesea luate prin surprindere atunci când lucrurile nu merg exact așa cum ar trebui.

Începuturile

Este bine ca nou-născutul să fie pus la sân imediat după naștere, moment în care reflexul său de supt este foarte puternic și sunt șanse mari ca bebelușul să se prindă la sân fără probleme. Să nu vă surprindă faptul că în primele zile (uneori săptămâni) veți avea dureri, pur și simplu sânii nu sunt obișnuiți cu alăptarea și au nevoie de timp pentru a se adapta. Prin urmare, faceți provizii de cremă vindecătoare pentru mameloane, o alternativă mai ieftină este lanolina pură, pe care o puteți găsi în orice farmacie.

La început, glandele mamare produc colostru, un cocktail complet unic de vitamine adaptat pentru bebelușul dvs. După câteva zile, începe producția de lapte matern, care este cea mai naturală hrană pentru copil în primele luni de viață.

 

La început, alăptați bebelușul la fiecare două ore, la fiecare sân timp de 10 până la 30 de minute. Este normal să alăptați chiar și de 12 ori pe zi la început. În ceea ce privește poziția de alăptare, fiecărei femei i se potrivește ceva diferit. Unora le place să alăpteze așezate, cu o pernă de alăptare care să susțină copilul, altora le place să stea pe o parte.

întregul text ascundeți textul

Dar dacă nu este suficient lapte?

Oricât de stresantă ar putea fi pentru dvs. insuficiența de lapte, nu vă panicați. Încercați să vă îmbrățișați și să vă mângâiați copilul, deoarece de multe ori contactul dintre mamă și copil este cel care declanșează alăptarea. De asemenea, nu ezitați să apelați la un specialist în domeniul lactației, care va fi bucuros să vă ajute.

Cu toate acestea, uneori se întâmplă că laptele nu apare deloc sau pur și simplu nu este suficient. În acest caz, piața de astăzi vă oferă un număr mare de lapte artificial de înaltă calitate. Nu vă faceți griji inutil și încercați să abordați situația în spirit sportiv. Cel mai important lucru este ca copilului dvs. să nu-i fie foame.

Ce să mâncați și ce să nu mâncați atunci când alăptați

La început, încercați să eliminați alimentele care balonează. Poate că aveți acasă un bebeluș care s-ar simți bine cu o supă de broccoli urmată de terci de mazăre cu pâine proaspătă, dar cel mai probabil veți avea o noapte albă plină de plâns din cauza pârțurilor înțepenite după un astfel de meniu.

Introduceți treptat alimentele care cauzează balonare și veți afla în curând ce este cel mai potrivit pentru copilul dvs.

În timpul mesei, nu uitați că ceea ce mâncați dvs., la figurat vorbind, mănâncă și copilul dvs. De aceea, consumați carne albă și roșie de înaltă calitate, pește, fructe și legume, orez, cartofi sau fulgi de ovăz. Beți ceaiuri de alăptare, apă plată sau sucuri de fructe proaspete.

Cât timp să alăptați?

La această întrebare nu vă poate răspunde nimeni. Veți întâlni opinia conform căreia odată cu creșterea primilor dințișori, natura semnalează că este timpul să începeți să treceți la alimente solide și să întrerupeți treptat alăptarea în decurs de un an. Alte mame alăptează până la trei, cinci ani și sunt mulțumite și ele.

Este la fel de important să menționăm că este perfect în regulă chiar dacă nu doriți să alăptați. Este decizia dvs. și nimeni nu are dreptul să vă judece. Deși alăptarea este un proces foarte natural, ea poate fi și o sursă de stări melancolice sau depresive. Ghidați-vă întotdeauna după propria rațiune și nu vă fie teamă să vă susțineți opinia.

Cum să facilitați alăptarea

Primele zile și săptămâni cu bebelușul sunt foarte stresante din punct de vedere emoțional. Printre altele, se manifestă prin faptul că, ori de câte ori auziți un bebeluș plângând (fie că este copilul dvs. sau al altcuiva), auziți o poveste emoționantă despre un cățeluș sau vedeți o familie idilică într-o reclamă la detergent, laptele dvs. începe să curgă spontan. În astfel de momente, este bine să aveți tampoane pentru sutient de unică folosință sau lavabile pentru a reține laptele și a nu vă murdări tricoul.

Sutienul de alăptare este un alt gadget grozav care va face alăptarea mult mai rapidă și mai ușoară. La fel și protectoarele pentru mameloane, care pot ameliora alăptarea dureroasă sau pot ajuta în cazul mameloanelor inflamate sau aplatizate.

 

Dacă aveți lapte în exces, cel mai rapid mod de a-l reduce este să folosiți o pompă de sân. Totodată, se aplică regula conform căreia oferta răspunde cererii, așa că, cu cât pompați mai des, cu atât mai mult lapte veți produce. Deci, în mod paradoxal, pompa de sân poate fi și soluția pentru insuficiența de lapte.

întregul text ascundeți textul