De aceea, m-am hotărât să consult o expertă adevărată. Marijke den Baas locuiește la Praga și este consultant calificat în materie de somn, specializată în antrenamentul de somn al copiilor.
A: De ce ne îngrijorează atât somnul copiilor noștri?
M: Somnul este foarte important, atât pentru dezvoltarea copilului, cât și pentru părinți, somnul insuficient complicând viața de zi cu zi. Este totodată un subiect fierbinte, unul dintre primele despre care vă întreabă prietenii imediat ce aduceți copilul pe lume. „Cum doarme micuțul dvs.? Doarme liniștit toată noaptea?” O întrebare inocentă, care însă poate fi incomodă, chiar copleșitoare, mai ales după a cincea noapte de veghe, lângă un bebe care plânge și nu vrea deloc să adoarmă.
A: Este adevărat că mulți părinți iau somnul copiilor foarte în serios?
M: Pot asigura toți părinții care au probleme cu adormitul bebelușului că, în niciun caz, nu sunt singuri. Aproximativ 40 % dintre copiii cu vârste între 4 și 12 luni au nevoie de ajutor pentru a adormi și a dormi neîntrerupt.
Aș dori să subliniez că antrenamentul de somn al copilului nu constituie o rușine, acesta putând fi realizat cu multă dragoste și grijă. Datorită acestuia, copilul poate învăța să adoarmă și să doarmă neîntrerupt, în doar 2 săptămâni. Antrenându-vă copilul să doarmă regulat, îi oferiți o deprindere excelentă, care îi va fi de folos toată viața. Și, desigur: cu cât copilul dvs. doarme mai bine, cu atât mai bine veți dormi și dvs.!
Alegeți cea mai bună suzetă
A: Sfaturi și idei pentru somnul liniștit al bebelușuluigăsiți (și) pe internet o mulțime. Cum recunoaștem ce sfat este corect?
M: Sfatul numărul unu este să acceptați de la început ideea îmbucurătoare că orice bebeluș sau copil mic poate învăța să adoarmă și să doarmă neîntrerupt (toată noaptea) cu regularitate. La fel cum poate învăța să meargă sau să mănânce alimente solide. Motivul pentru care există atât de multe opinii și metode este simplu - fiecare copil este altfel și are nevoile sale proprii. De aceea trebuie să găsiți tehnica potrivită, adecvată personalității copilului dvs. și stilului dvs., ca părinte.
A: Cum recunosc că micuțul meu adoarme greu și are probleme cu somnul?
M: De precizat: orice situație privind somnul devine o problemă doar dacă devine incomodă pentru copil sau pentru restul familiei. Dacă aveți senzația că totul este așa cum trebuie, nu schimbați nimic. Indiferent ce spun ceilalți!
Dacă, în prezent, sunteți în faza în care bebelușul nu adoarme fără ajutorul dvs., cauza cea mai probabilă este o asociere incorectă pe care cel mic și-a format-o privind somnul. Este vorba de un obicei sau de o situație de care bebelușul are nevoie pentru a adormi.
Poate că micuțul dvs. adoarme întotdeauna când este legănat sau poate asociază somnul cu hrănirea. Unii bebeluși nu pot adormi dacă nu stau pe pieptul mamei sau nu sunt legănați în cărucior. Aceste fenomene, frecvente la copiii mici, pot conduce la situații stresante pentru întreaga familie.
Cum ajutăm copilul să adoarmă
A: La ce vârstă devine bebelușul capabil să deprindă și să-și formeze obiceiuri de somn sănătoase?
M: Mai curând decât poate v-ați aștepta. Fiecare copil deprinde ciclurile de somn în mod natural, încă din faza prenatală, în pântecul mamei. Atunci se formează diferitele tipuri de somn (profund și ușor), care ne însoțesc pe tot parcursul vieții. Dezvoltarea acestor cicluri se finalizează în jurul vârstei de 3-4 luni, când copilul începe să-și regleze singur regimul de somn. Adesea, acesta este și momentul când părinții încep să observe pentru prima dată probleme de somn mai grave la copilul lor.
Acest fenomen se numește regresia somnului. Astfel, este posibil ca, într-o săptămână, micul somnoros liniștit de până acum să se transforme într-un urlător nocturn. Este însă și un bun prilej de a-l învăța primele obiceiuri de somn.
A: Ce aș putea face mai întâi, ca părinte, pentru ca bebelușul meu să doarmă mai bine?
M: Unul dintre primii pași este acela de a crea un ritual regulat de liniștire, care să convină perfect atât bebelușului, cât și dvs. Acesta trebuie să includă activități liniștitoare, cum ar fi citirea unei povești dintr-o carte sau cântatul unui cântec de leagăn. Dacă repetați ritualul zilnic, atunci copilul va învăța rapid să recunoască aceste activități și va înțelege că se apropie ora de culcare. Desigur, un astfel de ritual nu se aplică doar bebelușilor. Puteți să-l modificați și să îl folosiți încă mulți ani de acum înainte.
A: Există posibilitatea de a răsfăța prea mult copilul, creându-i o dependență față de părinți?
M: Nu este cazul ca proaspeții părinți să se teamă că ar putea răsfăța copilul printr-un exces de atenție. În primele luni de viață este imposibil ca bebelușul să-și formeze o dependență nesănătoasă față de dvs. Numeroase studii au dovedit că reacția rapidă a părinților liniștește rapid un copil care plânge, acesta devenind mai fericit. Liniștirea rapidă a copilului dă naștere unei legături pline de încredere. Prin urmare, fiți mereu în apropierea copilului și nu ezitați să-i oferiți prompt atenția și dragostea de care are nevoie.
Accesorii pentru supraveghere
A: Cum adormim un nou-născut? Există accesorii pe care le putem folosi în acest scop?
M: Antrenamentul pentru somn nu este necesar pentru nou-născuți, deoarece corpul și deprinderile lor de somn nu sunt complet dezvoltate. Cel mai bine ar fi să începeți deprinderea primelor obiceiuri de somn de la vârsta de 12 săptămâni.
Vom profita de faptul că majoritatea nou-născuților au un puternic reflex natural de supt, care, pe lângă motivele evidente, are și un efect relaxant. De aceea, suzetele pot fi un instrument excelent pentru a calma bebelușul. Nu uitați însă că fiecare copil are o anatomie unică, precum și preferințe proprii. De aceea, se recomandă să testați diverse forme și tipuri de suzete, până când o descoperiți pe aceea care îi place cel mai mult bebelușului.
A: Există adesea diverse temeri și experiențe neplăcute ale părinților legate de folosirea suzetelor. Există situații când este mai bine să le evităm?
M: După cum am mai spus, suzetele au un efect liniștitor mai ales asupra somnului unui nou-născut. După împlinirea vârstei de aproximativ 3 luni, suzetele pot deveni mai degrabă un impediment. Dacă bebelușului îi cade suzeta în timpul somnului, foarte probabil că se va trezi și va plânge până când o primește înapoi. De aceea, după împlinirea vârstei de 3 luni se recomandă alte tehnici de liniștire.
A: Cu ce accesorii liniștitoare se recomandă să continuăm în lunile următoarele?
M: Dacă cel mic are 6 luni sau mai mult, o jucărie de adormit (numită și jucărie de mozolit) poate fi însoțitorul perfect pentru pătuț. Este vorba de un iepuraș sau de un ursuleț de jucărie de care copilul dvs. se atașează și alături de care se simte în siguranță și în timpul somnului. Majoritatea copiilor au o jucărie preferată, de obicei una din pluș. Invitați-l să-și ia jucăria cu el în pat. O altă variantă ar putea fi așa-numita păturică de adormit.
Atenție însă ca pătuțul copilului să nu conțină prea multe jucării. Acestea i-ar putea deranja somnul. Atrag atenția și nu lasă copilul să adoarmă.
Pentru ca cel mic să rămână uscat și confortabil
A: Care este mediul ideal pentru o cameră în care bebelușul poate dormi liniștit?
M: Un fapt puțin cunoscut: știați că celor mici nu le place să doarmă în liniște deplină? Sunt atât de obișnuiți cu zgomotele din corpul mamei, încât preferă diverse „fundaluri sonore”. Prin urmare, puteți, atât ziua, cât și noaptea, să „ajutați copilul să adoarmă” prin difuzarea așa-numitelor zgomote albe. Puteți folosi în acest scop o aplicație din telefon, un generator special de zgomote albe sau zgomotele presetate din baby monitor.
Folosirea unor draperii opace sau a perdelelor pentru întunecarea camerei reprezintă un alt mod de prelungire a somnului bebelușilor. Lumina stimulează sinteza serotoninei, un hormon care trezește corpul și activează mușchii. De aceea, dacă nu dorim ca bebelușul nostru să „facă ochi“ la primele raze de soare, este o idee bună să păstrăm camera în care doarme cât mai întunecată, până la ora de trezire dorită.
Nu în ultimul rand, gândiți-vă și la folosirea unor scutece de calitate, care să asigure bebelușului o stare de confort pe tot parcursul nopții.
Imposibilitatea de a adormi nu este plăcută (nici pentru copil, nici pentru părinte) și, la un moment dat, s-ar putea să aveți senzația că, de atâta stres și nesomn, o luați literalmente razna. Din fericire, există o soluție. Chiar și somnoroșii cei mai mofturoși pot învăța să adoarmă și chiar să doarmă neîntrerupt (toată noaptea!) fără părinți.
Indiferent dacă găsiți sfaturile căutate într-o carte sau solicitați ajutorul unui antrenor de somn, antrenamentul pentru somn al copilului dvs. este o modalitate sigură de a readuce echilibrul în viața întregii familii.
Pentru mai multe sfaturi privind somnul odihnitor al bebelușului, urmăriți-o pe Marijke pe site-ul ei sau pe Instagram:
💻 www.babysleepcoaching.com
📷 @baby.sleepcoaching
Dacă aveți o întrebare concretă, nu ezitați să o contactați pe Marijke la adresa ei de e-mail:
✉️ [email protected]
5 SFATURI DE BAZĂ PENTRU SOMNUL LINIȘTIT AL BEBELUȘULUI
1. Asigurați copilului un spațiu liniștit pentru somn
În camera unde doarme bebelușul reduceți la minimum elementele care distrag atenția, cum ar fi numărul mare de jucării în pătuț sau pe podea. Asigurați-vă că există cât mai puțină lumină în cameră și că bebelușului nu-i este nici prea cald, nici prea frig. Este ideal și ca cel mic să adoarmă în același loc în care se trezește, adică în mediul pe care și-l amintește înainte de a adormi.
2. Formați-vă anumite rutine
Copiilor, ca și adulților, le plac rutinele bine stabilite, pentru că știu la ce să se aștepte. Respectați intervalele de timp dedicate mesei, activităților și somnului. Bebelușul le va adopta rapid și corpul lui va învăța în mod subconștient când este timpul să meargă la culcare; astfel, va adormi mai ușor. Este și o modalitate de a evita suprasolicitarea bebelușului.
3. Fiți consecvent
Ca la învățarea oricărei abilități, cheia succesului o reprezintă răbdarea și consecvența. Același lucru este valabil și pentru obiceiurile de somn ale copiilor dvs. Prin urmare, repetați tehnicile de antrenament pentru somn care s-au dovedit că funcționează - și veți vedea cum micuțul adoarme mai ușor.
4. Fiți atent la nevoile reale ale copilului
Nu există un ghid universal despre cum să adormim copilul în 40 de secunde. Fiți perceptiv la dispoziția, la nivelul de energie și la celelalte nevoi ale bebelușului și bucurați-vă de fiecare mic progres de somn pe care îl faceți împreună.
5. Aveți încredere în propriile instincte
Nu vă lăsați influențat de reacțiile sau de dubiile celor din jur. Bazați-vă deciziile pe propriul instinct și pe propria judecată, atunci când antrenați pentru somn sau aplicați alte metode educaționale.