Protejați-vă pielea de soare cu cremele SPF
Cu cremele SPF potrivite, nu trebuie să vă temeți de soare.
Vă sfătuim cum să alegeți îngrijirea solară potrivită pentru vacanță și pentru utilizarea zilnică.
Abrevierea SPF (Sun Protection Factor) sau „factorul de protecție solară” indică timpul în care vă puteți expune în siguranță la soare, ținând cont de fototipul dvs. Cu cât numărul SPF este mai mare, cu atât mai multă protecție oferă pielii dvs. De exemplu, dacă vă ardeți la soare în 10 minute, folosind o cremă cu SPF 15, acest timp se prelungește până la 150 de minute, iar cu SPF 50, pielea dvs. va fi protejată până la 8 ore.
SPF indică, de asemenea, gradul de permeabilitate la radiațiile UVB, care reprezintă riscuri pentru sănătate – arsuri ale pielii, alergii solare sau, în cazuri extreme, chiar cancer de piele. De exemplu:
SPF 10 oferă o protecție de 90% împotriva radiațiilor UVB
SPF 30 filtrează 97% din radiații
SPF 50 captează 98% din radiațiile UVB
Nu contează doar cât de mult rezistă loțiunea de plajă conform calculelor, ci și ceea ce faceți și dacă asta nu poate să-i afecteze funcția de protecție. De exemplu, după înot, sport (transpirație) sau uscare cu prosopul, vă recomandăm întotdeauna să reaplicați crema cu SPF. Dacă doriți să aveți certitudinea completă că pielea dvs. este protejată constant, puteți aplica din nou crema cu SPF chiar la fiecare 2 ore.
Cel mai important lucru este să vă hidratați pielea și să obțineți încet un bronz sănătos. Un bronz rapid, pe de altă parte, duce la exfolierea rapidă a pielii, iar nuanța de bronz nu va dura foarte mult.
Pentru hidratarea pielii sunt esențiale următoarele:
- cremă de protecție solară, uleiuri pentru plajă
- un regim adecvat de hidratare
- îngrijirea de după expunerea la soare
Răsfățați-vă pielea după plajă cu un duș călduț folosind un săpun hidratant (pentru a îndepărta delicat resturile de cremă cu SPF) și apoi aplicați lapte sau ulei după plajă. Pielea va fi frumos hidratată, elastică și catifelată. Există o legătură directă aici – cu cât oferiți mai multă hidratare pielii dvs., cu atât bronzul va rezista mai mult.
Mineralele SPF (bazate pe oxid de zinc și dioxid de titan) creează pe piele un strat protector care reflectă radiațiile UV precum o oglindă. Filtrele UV chimice absorb și transformă radiațiile în căldură în interiorul pielii.
Cum se aplică cremele SPF pe față?
SPF-ul chimic trebuie aplicat pe pielea curată și uscată pentru a pătrunde eficient, în timp ce filtrele minerale, care creează un strat fizic pe suprafața tenului, se aplică în ultimul pas al rutinei de îngrijire a pielii.
Radiațiile UVA, care contribuie la îmbătrânirea pielii, penetrează chiar și norii și geamul. Așadar, chiar dacă afară nu pare a fi vreme de plajă, pielea dvs. tot are nevoie de protecție. Și asta chiar dacă petreceți majoritatea timpului în mașină sau aveți biroul lângă fereastră. Pur și simplu, nu uitați niciodată de crema cu factor de protecție.
Soarele poate avea un efect negativ nu doar asupra pielii, ci și asupra părului. Radiațiile UVA pătrund mai adânc în firul de păr și descompun keratina, uscând astfel părul și slăbindu-l. Radiațiile UVB acționează la suprafață – deteriorând cuticula părului (stratul protector). Acest lucru duce la asprimea părului, vârfuri despicate și pierderea strălucirii. Cea mai bună protecție împotriva soarelui pentru păr este protecția UV sub formă de spray și o pălărie sau o eșarfă. Bonus? Veți arăta ca într-un editorial de modă.
Radiațiile UVA (A = Aging) sunt responsabile pentru îmbătrânirea pielii
Radiațiile UVA pătrund adânc în piele și cauzează îmbătrânirea pielii, riduri, pierderea elasticității și pete pigmentare. Sunt prezente pe tot parcursul anului, pătrund prin nori și prin geamurile mașinilor sau ale birourilor.
Radiațiile UVB (B = Burning) cauzează arsuri ale pielii
Acționează asupra straturilor superioare ale pielii și provoacă arsuri, înroșire și reacții inflamatorii sau alergice. Joacă, de asemenea, un rol principal în apariția cancerului de piele. Sunt cele mai intense vara și la amiază, dar nu pătrund prin sticlă.
Da, este demonstrat că unele substanțe chimice (oxicam și octinoxat) utilizate frecvent în cremele de protecție solară pot afecta negativ recifele de corali și viața marină. Așadar, dacă vă pasă de protecția naturii, optați mai degrabă pentru un filtru de protecție mineral sau pentru creme de protecție solară cu eticheta „prietenoase cu recifele”.
Atenție! În unele destinații (precum Hawaii, Palau sau Thailanda) sunt chiar interzise cremele de protecție solară care nu sunt "reef-safe" (prietenoase cu recifele).
Cremele cu factor de protecție mai mic (decât SPF 25) sunt utile pe tot parcursul anului. Cu toate acestea, vara sunt recomandate doar pentru expunerea scurtă la soare sau dacă vă deplasați în aer liber doar dimineața, când soarele nu este atât de puternic. Un factor de protecție mai mic este de asemenea potrivit pentru fototipurile mai închise (fototip 4 și mai mult). Chiar și așa, nu exagerați cu expunerea la soare.
SPF mediu este potrivit pentru toată lumea (fototip 3, fototip 2 și fototip 1) și este ideal pentru utilizarea pe tot parcursul anului. Vă protejează suficient în timpul activităților din aer liber sau în vacanțele din majoritatea destinațiilor din Europa. La mare, la piscină sau în timpul activităților sportive, este nevoie să aplicați crema mai des, așa că un factor UV cu o durată de protecție mai scurtă este suficient.
Vă pregătiți pentru o vacanță la mare sau petreceți zile întregi afară, inclusiv la amiază? Atunci alegeți SPF 50+. Dacă nu doriți să reaplicați crema la fiecare câteva ore, optați pentru un SPF cât mai mare, care să vă protejeze cât mai mult timp.
Dacă aveți pielea sensibilă, alergie la soare, multe alunițe sau hiperpigmentare, folosiți SPF 50+ fără ezitare pe tot parcursul anului, indiferent de fototipul pielii dvs.