Alegerea parfumului în funcție de note
Multe femei se hotărăsc să cumpere un parfum în funcție de aromele pe care le simt în momentul aplicării acestuia. Este însă bine de știut că esențele parfumului se eliberează treptat. Fiecare parfum este compus din tonuri de inițiale, mijlocii și joase – vârf, inimă și bază. Modul în care acestea se întrepătrund și se armonizează în compoziție este important pentru impresia pe care o lasă.
> VÂRFUL parfumului (notele de vârf) ne oferă primele impresii și atrag atenția. Conține note volatile, care dispar rapid în decursul primelor 15 minute.
> INIMA parfumului (notele de mijloc) urmează după notele de vârf și conferă compoziției caracter. Persistă chiar și câteva ore și sunt esențiale pentru identitatea olfactivă a parfumului.
> BAZA parfumului (notele de bază) conferă parfumului profunzime și persistență. Își anunță prezența după aproximativ trei sferturi de oră de la aplicare și se întrepătrund cu notele din inimă.
Tipurile de parfum și familia olfactivă a acestora
Clasificarea parfumurilor potrivit familiei olfactive nu este aceeași în întreaga lume, dar numeroși producători se conduc după clasificarea organizației franțuzești Société Française des Parfumeurs. Aceasta identifică șapte tipuri (familii) principale de parfumuri, precum și numeroase subcategorii.
> Parfumuri citrice: Sunt dominate de esențe citrice, completate de tonuri de fructe sau florale; ca, de exemplu, la parfumul unisex Atelier Cologne Orange Sanguine sau la Elizabeth Arden White Tea Mandarin Blossom. Adesea este vorba de ape de toaletă sau de colonie ușoare și foarte potrivite ca parfumuri proaspete, de vară.
> Parfumuri florale: Familia parfumurilor florale este cea mai numeroasă, deoarece sunt printre cele mai cerute pe piață. Cele mai populare sunt parfumurile cu trandafiri, iasomie, lavandă, crini, iriși, magnolii, lăcrămioare și tuberoze. Sunt compuse fie dintr-un singur ton floral (soliflore), fie au o compoziție polifloră armonioasă. Parfumurile dulci combină flori și fructe sau note lemnoase (floral lemnos) sau proaspete (floral citric). Parfumurile florale sunt ideale pentru primăvară.
> Parfumuri fougère: Sunt dominate de mușchi, de ferigă, de chiparos și de licheni, îmbogățite extravagant cu flori sau condimente. Sunt tipice mai ales pentru bărbați, dar puteți găsi ingrediente fougère și în parfumurile originale pentru femei sau în parfumurile unisex.
> Parfumuri orientale: Parfumurile grele și pasionale, ca Mugler Alien, sunt dominate de condimente. Categoria include notele de vanilie, de mosc și de pudră sau condimentele floral picante (iasomie, frezie, trandafir bulgăresc ...). Aceste parfumuri vă încălzesc iarna sau la ocazii festive.
> Parfumuri lemnoase: Au la bază note lemnoase: cedru, trandafir, santal, abanos și alte tipuri de lemn prețios. Adesea, sunt combinate cu esențe orientale, cum ar fi vanilia de Madagascar, sau cu tonuri florale. Un exemplu excelent pentru acest gen de parfum este Armani My Way, unde vanilia și iasomia indiană se întrepătrund cu esențele de ienupăr. Le veți aprecia ca parfumuri de toamnă.
> Parfumuri chypre: Și-au luat denumirea de la parfumul Chypre din anul 1917, dominat de mușchi de stejar, cu mosc, paciuli și bergamotă. Un astfel de parfum este Narciso Rodriguez For Her Pure Musc.
> Parfumuri pieloase: Esența de piele este adesea completată cu note de tutun, de flori și de fructe. Adesea, este vorba de parfumuri unisex.
Alte clasificări ale parfumurilor pe grupe olfactive mai pot conține categorii ca: gurmande, aldehidice, acvatice, verzi și aromatice. Producătorii sunt foarte creativi în clasificarea compozițiilor și adesea combină mai multe categorii.