Treci la conținutul principal

MAKE SPF YOUR BFF: radiațiile UVA și UVB – care sunt mai nocive?

17.05.2023

Iva Davies

Citire timp de 4 minute

În episodul anterior al serialului nostru, MAKE SPF YOUR BFF, am discutat de ce ar trebui ca, în fiecare dimineață (dar și pe parcursul zilei), să folosiți o cremă cu factor de protecție solară. De data aceasta, ne vom concentra asupra a ceea ce sunt de fapt radiațiile UV, cum acționează și ce efecte au pe pielea noastră.

Ce sunt radiațiile UV

Razele ultraviolete (UltraViolet) reprezintă un tip de radiații solare. Există trei variante: UVA, UVB și UVC. Din fericire, radiațiile UVC nu sunt periculoase, deoarece sunt oprite de stratul de ozon atmosferic. În schimb, radiațiile UVA și UVB reprezintă un duo problematic.

Pot afecta pielea, ochii și sistemul imunitar și pot provoca arsuri, cancer de piele și alte probleme de sănătate. De aceea, deși sunt necesare vieții, este de preferat să vă feriți de acestea, cu creme pentru față de înaltă calitate, cu SPF cu spectru larg, care vă protejează față de ambele tipuri de radiații, atât UVA, cât și UVB. Le puteți recunoaște după inscripțiile broad spectrum, UVB/UVA sau factorul SPF/PA+. Alegeți, de preferință, creme protectoare PA+++ sau PA++++.

Evaluarea gradelor PA:

  • PA+ = protecție scăzută împotriva radiațiilor UVA.
  • PA++ = protecție medie împotriva radiațiilor UVA.
  • PA+++ = protecție ridicată împotriva radiațiilor UVA.
  • PA++++ = protecție extrem de ridicată împotriva radiațiilor UVA.

Radiațiile UVA

Radiațiile UVA formează aproximativ 50 % dintre radiațiile solare la care suntem expuși în fiecare zi. Da, în fiecare zi. Radiațiile UVA sunt mereu cu noi. Chiar dacă afară este înnorat, plouă sau este o ceață de nu se vede om cu persoană. Traversează chiar și sticla. Întrucât nu vă puteți ascunde cu adevărat de ele, ce-ar fi să vă turnați un pahar de vin și să vă gândiți: cât pot fi, oare, de nocive?

Vi le veți aminti bine după denumire: uvA. A precum ageing. Deci îmbătrânire. Radiațiile UVA pătrund mai adânc în piele decât razele UVB, deteriorează fibrele de colagen și, prin urmare, duc la îmbătrânirea prematură a tenului și a pielii întregului corp. Puteți anticipa apariția expresă a ridurilor și a petelor pigmentare. De asemenea, pot provoca alergii solare și pot duce la cancer de piele.

În concluzie, da, dacă vă protejați fața și corpul față de aceste radiații, vă veți păstra (aproape) mereu tinerețea.

Cele mai bune creme pentru față, cu spectru larg

Radiațiile UVB

Radiațiile UVB sunt mai scurte decât razele UVA și nu pătrund atât de adânc în piele. În plus, nu pătrund prin nori sau prin sticlă, așa că, pe vreme înnorată, sunteți în siguranță. Ce consecințe negative ar putea avea? Și aici, acestea sunt ușor de memorat. B precum burning. Cu alte cuvinte, arsuri. Razele UVB sunt direct responsabile pentru înroșirea pielii, arsuri și alte modificări care apar pe suprafața pielii. Și, desigur, pot avea drept consecință cancerul de piele.

Intensitatea razelor UVB este cea mai puternică la ecuator. În emisfera noastră nordică, intensitatea lor maximă durează din aprilie până în octombrie, perioadă în care este important să folosiți o protecție solară suplimentară între orele 10:00 și 16:00. De asemenea, radiațiile UVB sunt mult mai intense la altitudini mai mari, de aceea schiorii sau pasionații de drumeții montane nu trebuie să uite să-și protejeze corect fața. În plus, radiațiile UV sunt reflectate de zăpadă, de nisip și de apă, de aceea este foarte important să vă protejați corespunzător în astfel de condiții, folosind creme cu factor de protecție

Cele mai bune creme pentru corp, cu spectru larg

Așadar, acum știți de ce, fără SPF, nu este bine să scoateți nasul afară. Episodul următor al proiectului nostru, MAKE SPF YOUR BFF, va avea ca temă deosebirea dintre filtrele chimice și cele fizice.