Treci la conținutul principal

Frunte lată și chelie la orizont? Căderea părului la bărbați este, din fericire, o problemă rezolvabilă!

05.01.2023

Jana Potuznik

Citire timp de 4 minute

N-ar recunoaște niciodată, până când nu se vede de la o poștă. Bărbații sunt la fel de mândri de părul lor ca și femeile. Doar că, din păcate, bărbații sunt mai predispuși la căderea părului, din motive genetice, hormonale sau din cauza stilului de viață. Ce-ar putea face pentru ca fruntea lată sau chelia din creștet să avanseze cât mai încet?

Pierderile naturale nu se iau în calcul

S-o spunem drept, fiecăruia dintre noi – femeie sau bărbat – îi cad zilnic zeci de fire de păr. Uneori chiar și o sută de fire zilnic. Este vorba despre acele fire care și-au încheiat ciclul de viață și au trecut în așa-numita fază telogenă sau fază de repaus, când, după perioada de creștere, firul de păr este pe cale să cadă din folicul. De aceea nu este cazul să intrăm în panică din cauza câtorva fire de păr pe perie sau în cadă, după spălare. 

Atenție, cad excesiv fire de păr!

Numai că: ce facem dacă numărul firelor de păr este, pur și simplu, foarte mare? Ce ne facem dacă durează prea mult și este evident că avem de-a face cu problema căderii excesive a părului? Atunci trebuie găsită cauza. Prin urmare, vizitați un dermatolog sau, și mai bine, un triholog, cu alte cuvinte un expert specializat în problematica sănătății părului și a scalpului. 

Excesul dăunează…

Căderea părului poate avea drept cauză și o îngrijire excesivă. Coafarea constantă. Tratamentele termice necorespunzătoare. Purtarea frecventă a șepcilor, a căștilor și a altora asemenea. Motive aparent banale, care pot afecta semnificativ starea părului.  

Ereditate? Hormoni? Ambele cauze pot fi valabile!

Dacă vorbim despre „chelia clasică“, aceasta este apanajul vârstei (părul îmbătrânit se subțiază și cade mai rapid) și al eredității. Nu este însă singurul motiv al căderii părului la bărbați. Mai există și hormonii sexuali. 

La bărbați vorbim despre așa-numita alopecie androgenă, care se declanșează adesea după împlinirea vârstei de 30 de ani (uneori, chiar înaintea împlinirii vârstei de 20 de ani). Fenomenul se datorează, în principal, procesului prin care testosteronul devine dihidrotestosteron. Acesta slăbește foliculii de păr și firele cad. 

Există și alte tipuri de alopecie

Există mai multe tipuri ale acestei afecțiuni, iar cauzele pot fi, de asemenea, diferite (se vorbește mult despre cauzele autoimune), la fel ca și tipurile în care progresează căderea părului. În timp ce alopecia androgenă începe cu „golfurile” tipice și părul în retragere spre creștet, la alte tipuri există și așa-numita cădere focală a părului sau chelie, care apare pe zone mai mari ale capului sau ale corpului. 

Măsuri preventive pentru sănătatea părului dumneavoastră

  1. Controlați-vă nivelul de stres. Relaxați-vă, dormiți bine, iar, dacă stresul de la muncă vă depășește, atunci încercați, de exemplu, o sesiune de coaching. 
  2. Axați-vă pe o alimentație de calitate. Părul necesită: magneziu, biotină (vitamina H), vitaminele din grupa B, zinc, cupru, seleniu, siliciu… Consumați leguminoase, cereale integrale și adăugați acizi grași omega din nuci, din semințe și din pește de mare, și nu uitați orezul, fructele și legumele proaspete, care sunt de asemenea importante.
  3. Asigurați-vă un consum de lichide judicios. Fără băuturi dulci, dar cu un aport de apă suficient. 

Părul problematic are nevoie de o îngrijire optimă

Nu uitați că, atât la spălarea părului, cât și la tratamentul imediat după spălare, să folosiți produse special formulate pentru a ajuta la stabilizarea sănătății scalpului și la creșterea unor fire de păr noi și sănătoase. 

Îngrijirea ideală pentru combaterea căderii părului include nu doar șampoane speciale pentru stimularea creșteri părului (de regulă, acestea conțin cofeină), ci și – foarte important – un tonic sau un ser împotriva căderii părului. Și tratamentele de durată pentru păr dau rezultate. 

Încercați tratamentele cosmetice împotriva căderii părului

Ați aflat tot ceea ce doreați să știți despre căderea părului la bărbați – și nu doar la ei? Minunat, atunci răsfățați-vă!