S-o spunem drept, fiecăruia dintre noi – femeie sau bărbat – îi cad zilnic zeci de fire de păr. Uneori chiar și o sută de fire zilnic. Este vorba despre acele fire care și-au încheiat ciclul de viață și au trecut în așa-numita fază telogenă sau fază de repaus, când, după perioada de creștere, firul de păr este pe cale să cadă din folicul. De aceea nu este cazul să intrăm în panică din cauza câtorva fire de păr pe perie sau în cadă, după spălare.
Numai că: ce facem dacă numărul firelor de păr este, pur și simplu, foarte mare? Ce ne facem dacă durează prea mult și este evident că avem de-a face cu problema căderii excesive a părului? Atunci trebuie găsită cauza. Prin urmare, vizitați un dermatolog sau, și mai bine, un triholog, cu alte cuvinte un expert specializat în problematica sănătății părului și a scalpului.
Căderea părului poate avea drept cauză și o îngrijire excesivă. Coafarea constantă. Tratamentele termice necorespunzătoare. Purtarea frecventă a șepcilor, a căștilor și a altora asemenea. Motive aparent banale, care pot afecta semnificativ starea părului.
Dacă vorbim despre „chelia clasică“, aceasta este apanajul vârstei (părul îmbătrânit se subțiază și cade mai rapid) și al eredității. Nu este însă singurul motiv al căderii părului la bărbați. Mai există și hormonii sexuali.
La bărbați vorbim despre așa-numita alopecie androgenă, care se declanșează adesea după împlinirea vârstei de 30 de ani (uneori, chiar înaintea împlinirii vârstei de 20 de ani). Fenomenul se datorează, în principal, procesului prin care testosteronul devine dihidrotestosteron. Acesta slăbește foliculii de păr și firele cad.
Există mai multe tipuri ale acestei afecțiuni, iar cauzele pot fi, de asemenea, diferite (se vorbește mult despre cauzele autoimune), la fel ca și tipurile în care progresează căderea părului. În timp ce alopecia androgenă începe cu „golfurile” tipice și părul în retragere spre creștet, la alte tipuri există și așa-numita cădere focală a părului sau chelie, care apare pe zone mai mari ale capului sau ale corpului.
Nu uitați că, atât la spălarea părului, cât și la tratamentul imediat după spălare, să folosiți produse special formulate pentru a ajuta la stabilizarea sănătății scalpului și la creșterea unor fire de păr noi și sănătoase.
Îngrijirea ideală pentru combaterea căderii părului include nu doar șampoane speciale pentru stimularea creșteri părului (de regulă, acestea conțin cofeină), ci și – foarte important – un tonic sau un ser împotriva căderii părului. Și tratamentele de durată pentru păr dau rezultate.
Ați aflat tot ceea ce doreați să știți despre căderea părului la bărbați – și nu doar la ei? Minunat, atunci răsfățați-vă!