Treci la conținutul principal

Neplăcerea numită seboree. Știm ce vă ajută.

18.10.2021

Notino

Citire timp de 4 minute

Au început să vă apară scuame uscate în păr? Mătreața denotă o tulburare a pH-ului pielii, cauzată, de exemplu, de produse cosmetice neadecvate. Dacă pe piele se formează zone solzoase și uleioase, care devin roșii și pruriginoase, este vorba probabil de o dermatită seboreică.

Cum recunoaștem dermatita seboreică

În cazul în care ați observat manifestările sus-menționate, înseamnă că pielea dvs. a dezvoltat o inflamație cauzată de proliferarea excesivă a ciupercii Malassezia. Pielea încearcă să rezolve problema prin formarea accelerată a unor celule noi. Astfel, celulele îmbătrânesc mai repede și se descuamează în cantități mari. Inflamația se manifestă local, printr-o producție de sebum crescută - cel mai des în păr, în spatele urechilor, de-a lungul liniei părului și pe față.

Nu este vorba despre o afecțiune dermatologică transmisibilă sau care vă pune în pericol sănătatea. Poate avea însă consecințe asupra bunăstării psihice și asupra vieții sociale. 

Care este cauza seboreei

Tendința de a dezvolta această afecțiune este dictată cu precădere de predispoziția dvs. genetică. Una dintre cauze ar putea fi dezechilibrul hormonal, un ten foarte gras sau o tulburare imunitară. Dacă ați mai avut dermatită seboreică, consultați medicul cu privire la o eventuală insuficiență a vitaminei B. Boala este agravată (ca majoritatea problemelor de sănătate) de un stil de viață nesănătos și de stresul cronic. Chiar dacă observați o atenuare a seboreei pe perioada verii, datorită acțiunii benefice a soarelui, nu neglijați protecția SPF și acoperirea capului.

Seboreea în păr

De îndată ce bănuiți că problema dvs. nu este doar banala mătreață, apelați imediat și fără ezitare la un specialist în dermatologie. Din fericire, pe piață există multe branduri ale căror produse atenuează manifestările neplăcute ale seboreei capilare. Recomandăm șamponul împotriva seboreei, Alfaparf Milano Semi Di Lino Scalp Rebalance, care ajută scalpul să regleze secreția de sebum și a cărui utilizare regulată reface echilibrul natural al pH-ului. Pentru ajutor de urgență în caz de prurit intens, e bine să aveți în baie șampoanele Ducray Kelual DS și Vichy Dercos Anti-Dandruff, care calmează rapid scalpul sensibil.

6 sfaturi de bază pentru combaterea seboreei

1. Clătiți foarte bine produsele din păr și de pe față

Fie că vorbim de un gel de duș, de un șampon sau de un produs pentru curățarea tenului, aveți grijă să clătiți și să limpeziți complet pielea și părul. Limpezirea trebuie să dureze de două ori mai mult decât spălarea sau curățarea în sine.

2. Purificați pielea

Pentru detoxifierea scalpului și a rădăcinilor părului, vă recomandăm să includeți în rutina dvs. și un exfoliant pentru păr. Încercați, de exemplu, Fusio Scrub Énergisant. După spălarea părului cu șampon și clătirea cu apă, aplicați exfoliantul și efectuați un masaj foarte delicat. Astfel îndepărtați toate impuritățile și celulele epiteliale moarte.

3. Reduceți cantitatea de cosmetice

În zilele cu simptome de seboree intense sau în timpul tratamentului, este indicat să renunțați la produsele de styling, la fondul de ten și la anumite cosmetice. Aplicați parfumul mai mult pe îmbrăcăminte decât pe piele. Amânați vizitele la coafor, mai ales dacă plănuiți să vă vopsiți părul.

4. Purtați materiale respirabile

Îmbrăcați-vă din cap până în picioare cu materiale naturale. Acestea favorizează circulația aerului în jurul pielii. Din contră, materialele artificiale creează mediul ideal pentru înmulțirea ciupercilor.

5. Nu uitați de curățenia interioară

Alimentația echilibrată, cu un aport adecvat de vitamine și de minerale, influențează benefic sănătatea pielii. Renunțați pe cât posibil la alcool și la alimentele prea dulci sau prea picante. Și, chiar dacă e mai ușor de zis decât de făcut, încercați să evitați pe cât posibil solicitările nervoase și stresul.

6. Fiți consecvent în tratarea seboreei

Nu neglijați respectarea tratamentului medicamentos recomandat de către dermatologul dvs.

A scăpa de seboree nu este simplu. Dermatita seboreică este, din păcate, o afecțiune cronică foarte greu de vindecat. Dacă însă nu subestimați vizita la specialist și îngrijirea la domiciliu, puteți ține toate manifestările neplăcute sub control.

Produse