Treci la conținutul principal

Minerale sau chimice, despre asta este vorba aici. Cunoașteți filtrele SPF?

12.05.2022

Notino

Citire timp de 9 minute

Cu toții iubim razele calde ale soarelui. Sunt o sursă benefică de căldură plăcută, bună dispoziție și vitamina D. Dar nu trebuie să uităm efectele negative pe care acestea le au asupra noastră prin reducerea stratului de ozon. Pentru o prevenire eficientă a bolilor de piele, a ridurilor și a petelor pigmentare, vă recomand cu siguranță să includeți produsele de protecție solară în rutina zilnică. Și nu numai vara!

Atunci când explorăm mai îndeaproape lumea SPF, întâlnim termeni precum filtru chimic, mineral sau fizic. Care este diferența dintre ele? Și este unul mai bun decât altul? Pentru a vă mai încurca puțin, haideți să clarificăm denumirile exacte ale cremelor de protecție solară.

Filtrul mineral, numit și filtru fizic, poate fi numit și filtru anorganic, datorită conținutului de oxid de zinc sau dioxid de titan. Al doilea grup de filtre de protecție, bazat pe lanțuri de carbon și alți compuși chimici, sunt filtrele organice, numite și filtre chimice.

Cum acționează de fapt SPF în pielea noastră?

Protecția solară împiedică razele UV solare să pătrundă adânc în piele și să ne deterioreze celulele cutanate. Componentele SPF absorb radiațiile și le transformă în cantități mici de energie, în principal căldură. Dar nu este o cantitate atât de mare încât să afecteze temperatura generală a corpului. Există un risc mult mai mare de supraîncălzire dacă rămânem expuși la razele directe pentru o perioadă mai lungă de timp. De aceea, în timpul verii, nu uitați să stați la umbră cât mai mult posibil.

Astfel, filtrele UV chimice absorb și transformă 100% din radiații, în timp ce filtrele fizice au capacitatea de a reflecta aproximativ 5-10% din razele UV înapoi (ca o oglindă) deja la suprafața pielii. O cremă de protecție solară cu filtru mineral tratează radiațiile rămase la fel ca și o cremă de protecție solară chimică.

Cum știu de cât SPF am nevoie?

Veți obține gradul dorit de protecție solară (de exemplu, SPF 20, 30, 50 etc.) numai dacă aplicați produsul în cantitate suficientă. Și să știți că asta înseamnă probabil mai mult decât ați crezut până acum. Este vorba de 2 mg de produs pe cm2 de piele. Imaginați-vă, de exemplu, cantitatea medie de cremă hidratantă pe care o aplicați în mod normal. Atât, cu siguranță, nu este suficient. :)

Pentru simplificare, folosesc degetul arătător și cel mijlociu ca instrument de măsurare. Aplic crema cu SPF pe toată lungimea lor și aplic această cantitate pe toată fața, inclusiv în zona ochilor și a urechilor. Dacă trebuie să-mi protejez și gâtul de razele solare, mai adaug încă "un deget" de cremă. De asemenea, nu mă zgârcesc niciodată la cantitate atunci când îmi aplic SPF pe întregul corp.

Care sunt caracteristicile filtrelor UV și căruia ar trebui să-i dau prioritate?

Filtru UV chimic (organic)

  • Acționează preventiv împotriva petelor pigmentare.
  • Se absoarbe mai rapid.
  • Lasă pe piele o peliculă albă foarte redusă sau deloc.
  • Textura se poate simți mai lipicioasă, dar și mai hidratantă.
  • Se potrivește adesea tenului cu o textură mai pronunțată (dar nu este neapărat o cerință, este potrivit pentru toate tipurile de ten).
  • De asemenea, se potrivește foarte bine cu fondul de ten.
  • Poate conține mai multe ingrediente cosmetice, astfel încât trebuie să fie testat pentru reacții adverse la ingredientele individuale înainte de utilizare.

Notino sfaturi despre SPF chimic: 

  • Dacă sunteți în căutarea unei protecții UV care să se potrivească perfect cu fondul de ten, La Roche-Posay Anthelios SHAKA vă va încânta cu textura sa fluidă și cu absorbția rapidă!
  • Vichy Capital Soleil UV-Age Daily este excelent pentru tenul dvs. nu numai ca protecție solară, ci, datorită compoziției sale îmbogățite, ajută și la prevenirea eficientă a ridurilor și a petelor pigmentare.
  • Aveți un ten gras și predispus la acnee? Încercați Sun Oil Control od Eucerin. Textura sa de gel protejează împotriva razelor solare, oferind tenului un ușor efect de matifiere.
  • Protecție solară, hidratare și calmare prin Nuxe Sun.

Produse

Filtru UV fizic (mineral/inorganic)

  • Poate reflecta o parte din radiațiile care se află deja la suprafața pielii.
  • Datorită ingredientului său principal (oxid de zinc sau dioxid de titan), poate lăsa un strat alb, așa că este posibil să nu se potrivească persoanelor cu tenul mai închis. 
  • Pelicula albă vă poate tenta să folosiți mai puțină cremă de protecție solară decât aveți cu adevărat nevoie.
  • Textura tinde să fie mai consistentă, lucru apreciat de pielea uscată.
  • Adesea conferă pielii un efect matifiant.
  • Din cauza texturii și a nuanței sale discrete, s-ar putea să nu se potrivească bine cu fondul de ten și să se fărâmițeze.
  • Datorită compoziției sale simple, este potrivit pentru pielea eczematoasă, acneică sau sensibilă, predispusă la iritații, precum și pentru pielea copiilor.

Notino Sfaturi pentru SPF mineral:

  • Loțiunea minerală Clinique Sun SPF 30 Mineral Sunscreen Lotion For Body este ideală pentru protejarea pielii întregului corp.
  • Pentru pielea sensibilă, predispusă la iritații, vă recomandăm loțiunea SPF fără parfum Avène Sun Minéral
  • NeoStrata Defend este potrivită ca protecție solară minerală pentru față, pentru utilizare zilnică, datorită consistenței sale ultraușoare, fluide și non-iritante, bogată în antioxidanți.
  • Căutați protecție solară minerală pentru copii? Încercați Heliocare 360°.
  • Loțiunea de corp pentru protecție COCOSOLIS Natural Sunscreen Lotion va încânta prin compoziția sa iubitorii de produse cosmetice naturale. Conține 99% ingrediente de origine naturală.

Produse

Care este verdictul?

Este imposibil de stabilit în mod obiectiv ce tip de filtru SPF este semnificativ mai bun sau mai rău. Atunci când alegeți o cremă de protecție solară, ghidați-vă în primul rând după nevoile, preferințele și tipul de piele. Singurul filtru UV potrivit este cel cu care vă simțiți confortabil și pe care îl veți folosi cu plăcere în mod regulat.

 

TOP 5 ÎNTREBĂRI ȘI RĂSPUNSURI DESPRE SPF

După cât timp de la aplicarea pe piele începe să acționeze filtrul chimic și mineral?

Nu există nicio diferență semnificativă între tipurile de filtre în ceea ce privește rapiditatea de funcționare. Ambele acționează din momentul în care sunt absorbite în piele, ceea ce poate dura mai mult sau mai puțin timp pentru diferite produse, de exemplu până la 20 de minute. Dacă vă machiați, puteți crește fiabilitatea protecției solare de pe față dacă așteptați până când crema de protecție solară este complet absorbită între aplicarea SPF și aplicarea fondului de ten.

Este suficient să se aplice SPF în timpul rutinei de dimineață ca protecție pentru toată ziua?

Aplicarea repetată a protecției solare este cheia unei protecții UV de calitate pe tot parcursul zilei. Iar acest lucru este valabil pentru ambele tipuri de factori. Ambele se evaporă treptat, se șterg sau se spală de pe față și de pe corp. Dacă vă expuneți întreaga zi la soare (de exemplu, chiar și în mașină), aplicați SPF, de preferință la fiecare 2 ore sau mereu înainte de a ieși la soare. Dacă sunteți machiată, aplicați SPF cel puțin cu un burețel peste fondul de ten sau folosiți o pudră / make-up cushion cu protecție SPF într-un strat mai gros. 

Pot nanoparticulele de zinc din filtrele fizice să pătrundă în corpul nostru?

Datorită dimensiunii lor, aceste nanoparticule nu pot pătrunde în straturile profunde ale pielii, cu excepția cazului în care le aplicați pe pielea rănită (arsuri, răni).

Cum știu de cât SPF am nevoie?

Veți obține gradul dorit de protecție solară (de exemplu, SPF 20, 30, 50 etc.) numai dacă aplicați produsul în cantitate suficientă. Și să știți că asta înseamnă probabil mai mult decât ați crezut până acum. Este vorba de 2 mg de produs pe cm2 de piele. Imaginați-vă, de exemplu, cantitatea medie de cremă hidratantă pe care o aplicați în mod normal. Atât, cu siguranță, nu este suficient. :)

Pentru simplificare, folosesc degetul arătător și cel mijlociu ca instrument de măsurare. Aplic crema cu SPF pe toată lungimea lor și aplic această cantitate pe toată fața, inclusiv în zona ochilor și a urechilor. Dacă trebuie să-mi protejez și gâtul de razele solare, mai adaug încă "un deget" de cremă. De asemenea, nu mă zgârcesc niciodată la cantitate atunci când îmi aplic SPF pe întregul corp.

Cremele de protecție solară dăunează recifelor de corali?

Așteptăm încă un studiu științific extins care să confirme că produsele de protecție solară în cantități mari provoacă daune permanente recifelor de corali. Cei mai mari factori de risc pentru corali sunt schimbările climatice, creșterea temperaturii mării, poluarea globală a apei și pescuitul în masă. 

Cu toate acestea, dacă intenționați să vă puneți în bagaj crema SPF pe bază de substanțe chimice în vacanța de anul acesta, verificați dacă destinația dvs. se află pe lista țărilor care au interzis utilizarea în mare a acestor produse (sau a substanțelor pe care le conțin), ca măsură de precauție. Dacă țineți la protejarea naturii, alegeți un filtru mineral