Treci la conținutul principal

„Cancerul de piele mi-a schimbat viața. Dar eu nu renunț!”, spune Kristýna

02.05.2024

Petra Vachousek

Citire timp de 9 minute

Kristýna ar fi trebuit să aibă cu totul altfel de preocupări la vârsta de optsprezece ani... În schimb, și-a petrecut următorii câțiva ani cu frică și în spitale, din cauza unei arsuri solare puternice la spate, în timp ce era la piscină în timpul verii. Medicii au diagnosticat-o cu melanom malign, care avea deja metastaze. Cum a trecut prin toate acestea și cum se simte în prezent?

După ce Kristýna a împlinit optsprezece ani, a început să se îmbolnăvească frecvent. A luat în mod repetat antibiotice și, la început, atât ea, cât și medicii au crezut că imunitatea ei era pur și simplu slăbită. Dar, într-o zi, în timp ce îi asculta respirația, medicul a observat o aluniță ciudată pe spatele Kristýnei. Nu i-a plăcut, așa că trimis-o la chirurgie, pentru ca alunița să-i fie extirpată și trimisă pentru o analiză histologică. Apoi s-a întâmplat ceva la care nimeni nu se aștepta, iar viața Kristýnei s-a transformat brusc într-un coșmar…

Cel mai rău scenariu posibil

„Deci am cancer de piele?”, Kristýna a reacționat consternată la vestea că examenul histopatologic al pistruiului nu a ieșit bine, după spusele medicului. În plus, rezultatul a fost cel mai rău posibil – melanom malign, o tumoare malignă a pielii.

În acel moment, întreaga lume a Kristýnei s-a schimbat. Lacrimile au început să i se rostogolească pe față, nu putea să înțeleagă cum s-a întâmplat așa ceva și de ce tocmai ei. „Pielea mea are o culoare naturală mai închisă, am fost mereu bine bronzată, așa că nu mi-a păsat niciodată prea mult de crema cu protecție solară. Nu m-am gândit niciodată că pot să am cândva cancer de piele.

Îmi amintesc că, o singură dată, în timpul verii, m-am ars foarte tare la spate în timp ce eram la piscină. Am făcut chiar și bășici pe spate. Și, chiar în partea de sus, între omoplați, aveam un pistrui, care apoi și-a schimbat brusc forma...”, își amintește Kristýna.

Cât de des trebuie să faceți un control al alunițelor?

„O examinare preventivă a pielii trebuie efectuată în fiecare an, după vârsta de 35 de ani. Trebuie să vă prezentați la medic cu orice aluniță nouă care își schimbă culoarea sau dimensiunea în timp. Examinarea se efectuează de către un dermatolog, cu ajutorul unui dermatoscop manual sau digital", explică Prof. dr. Monika Arenberger.

O sperietoare numită cancer

Când Kristýna a auzit pentru prima dată cuvântul „cancer” asociat cu numele ei în cabinetul medicului, i s-a făcut rău. „În acel moment te gândești imediat la ce e mai rău, nu te poți abține", a spus ea. Chiar în dimineața următoare, a trebuit să plece cu mama ei la un institut specializat în oncologie.

„Eu și mama mea nu reușeam să găsim cabinetul respectiv, era un labirint incredibil. Așa că, din greșeală, am ajuns la etaje complet diferite ale clădirii, unde am văzut mulți oameni care așteptau la chimioterapie, cu capul chel sau cu eșarfe pe cap. În acel moment, m-am simțit chiar mai rău decât mă simțisem până atunci..."

Cele mai bune creme de piele cu SPF

După ce Kristýna a ajuns în sfârșit la cabinetul potrivit, o întreagă comisie de medici o aștepta. „Toți cei cinci medici m-au examinat, se uitau în hârtii și foloseau termeni pe care eu nu îi înțelegeam deloc. Singurul lucru care mi-a rămas în minte în acel moment a fost cuvântul „malign”. Aveam melanom malign și urma să fiu operată într-o lună."

Prima operație și alte surprize neplăcute

A venit ziua Z, când Kristýna urma să fie supusă unei intervenții chirurgicale. Înainte de intervenție, ea a trebuit să fie supusă unei examinări PET-CT, al cărei scop este de a detecta dacă există formațiuni maligne în altă parte a corpului. „Atunci s-a descoperit că aveam și alte tumori în corp, la glandele sudoripare de la ambele axile. Astfel, în timpul intervenției, medicii m-au operat la spate pentru ca nimic malign să nu rămână acolo și, în același timp, mi-au îndepărtat o parte din glandele sudoripare de pe ambele părți unde apăruseră tumorile." 

Operația a decurs bine și numai cicatricea de pe spate, care se vindeca foarte rău, a deranjat-o pe Kristýna. La control, oncologul a liniștit-o cu vestea că în acel moment era „curată” și că, de acum încolo, va trebui să facă controale preventive doar o dată la trei luni. 

K1

După trei ani de liniște, a venit o nouă lovitură

Timp de trei ani, Kristýna s-a bucurat de sentimentul că se simte bine. Fiind un pacient cu risc ridicat, a trebuit să meargă în mod constant la controale preventive (analize de sânge, ecografii și, uneori, scanări PET-CT), dar, în rest, a putut trăi normal și a fost extrem de recunoscătoare cuiva acolo sus. Și-a găsit un nou loc de muncă și un nou iubit, cu care a plănuit chiar o nuntă și un copil.

„Îmi amintesc că doctorul mi-a spus vesel la vremea respectivă: „Știi ceva? La două săptămâni după nuntă, vom face o scanare PET CT și, dacă totul este în regulă, îți voi da în sfârșit pace, bine?". Îmi doream mult un copil, așa că am fost de acord cu entuziasm și am așteptat cu nerăbdare."

La paisprezece zile după nuntă, a avut loc scanarea PET CT programată, iar, două zile mai târziu, Kristýna a mers după rezultate. Când a intrat în cabinet, medicul a întrebat-o cum se simte. Ea a spus că este bine. Dar s-a mirat de ce nu-i spune încă rezultatul... El a vrut ca ea să se așeze. Apoi, Kristýna a aflat de la medic că i-au descoperit din nou ceva…

De data aceasta la plămâni. A hotărât împreună cu medicul că ar fi mai bine ca tumora să fie scoasă cât mai curând posibil, astfel încât Kristýna să se poată gândi din nou la copilul dorit.

Kristýna și-a pierdut o bucată din plămân în timpul celei de-a doua operații

De data aceasta, Kristýna a petrecut șase ore în sala de operație. A stat în spital timp de o săptămână. Avea dureri îngrozitoare, deoarece medicii au fost nevoiți să îi desfacă coastele și să îi îndepărteze o bucată de plămân în timpul procedurii. După operație, Kristýna a trebuit să urmeze un an de imunoterapie preventivă, după care a fost supusă din nou examinării PET CT. 

Kristýna credea că totul va fi bine și că ea și soțul ei se vor gândi, în sfârșit, să aibă un copil. Dar nici atunci medicul nu a avut vești bune pentru Kristýna. Verdictul a fost fără echivoc – metastaze la ambii plămâni. „Totul s-a cutremurat în mine, am început să plâng din nou. Eram cu adevărat neajutorată", își amintește Kristýna, care urma să fie supusă unui alt tratament, de data aceasta biologic. „Imediat după ce am ieșit din cabinet, mi-am sunat soțul să vină după mine. Apoi am cedat complet în mașină, alături de soțul meu.”

În aceeași după-amiază, Kristýna și soțul ei au mers la medic, care le-a explicat procedura. „Aveam metastaze în ambii plămâni, iar bioterapia a fost cel mai mare as din mânecă. Medicul a estimat șansele de reușită la 85%. În practică, acest lucru a însemnat să iau în fiecare zi câte 12 comprimate diferite, cu dimensiuni peste medie”, spune Kristýna.

Protejați-vă corpul împotriva radiațiilor solare

Efecte secundare ale tratamentului biologic? Aproape insuportabile

Însă înghițirea medicamentelor nu a fost nici pe departe cea mai grea parte. După aproximativ trei zile, au apărut efectele secundare – amețeli, vedere încețoșată. De aceea, Kristýna a dormit cea mai mare parte a zilei. Situația s-a înrăutățit pe măsură ce a trecut timpul. Au apărut zilnic probleme intestinale și stomacale. „Imaginați-vă că ați avea gastroenterită în fiecare zi. Exact așa m-am simțit atunci...” 

În plus, tratamentul biologic i-a afectat și ochii Kristýnei. La unul dintre ochi se formase un lichid și vedea încețoșat. Din cauza problemelor cu vederea și a multor altor efecte secundare, a trebuit să își suspende bioterapia sau, cel puțin temporar, să ia mai puține medicamente. Din fericire, cele mai recente rezultate ale scanării PET CT sugerau că tratamentul a funcționat în continuare. Tumoarea pulmonară a Kristýnei s-a micșorat treptat și, potrivit medicului, nu mai era atât de activă. 

Cum trăiește Kristýna în prezent și cum i-a schimbat boala viața

În prezent, starea Kristýnei este stabilă și ea se simte bine în limitele sale. Este o femeie puternică și o luptătoare incredibilă, care conștientizează riscurile cancerului de piele pe instagramul ei @melanom_a_ja și a devenit membră a asociației al cărei scop este de a ajuta în orice mod posibil toți pacienții cu cancer. 

Imaginea ei despre soarele din prezent și mesajul ei final 

Și cum își tratează Kristýna pielea în prezent? „Cu siguranță nu mă mai expun la soare. Își aplică pe tot parcursul anului ocremă cu SPF 50+. În concediul meu de vară am un cort de plajă cu protecție UV și intru în apă îmbrăcată. Aș dori, de asemenea, să adaug că saloanele de bronzare nu sunt cu adevărat sinonime cu bronzarea sănătoasă, așa cum aud sau citesc uneori. Dimpotrivă, pot avea consecințe grave pentru sănătatea pielii și cresc probabilitatea apariției cancerului de piele. Vă rugăm să vă gândiți la asta și să vă tratați pielea și întregul corp cu dragoste. Sănătatea este într-adevăr cel mai prețios lucru pe care îl avem”, adaugă ea.