Ce este dermato-cosmetica?
Sigur cunoașteți termenul dermato-cosmetice, deoarece este deja consacrat. Dacă doriți o îngrijire țintită asupra unei probleme concrete, căutați întotdeauna la farmacie așa-numitele dermato-cosmetice. Compoziția și producția acestora nu sunt reglementate legal și nici nu trebuie să îndeplinească niciun standard special stabilit de lege, pentru a putea fi denumite dermato-cosmetice. Desigur, trebuie să respecte standardele din legea privind produsele cosmetice.
Potrivit doamnei Lenka Průšová, creator de produse cosmetice și evaluator al siguranței produselor cosmetice, faptul că cineva a dezvoltat un produs în cooperare cu dermatologii nu face ca acesta să fie altceva decât tot un produs cosmetic. Si nici faptul de a fi fost testat dermatologic nu îl ridică la o categorie superioară.
„Nici măcar nu scrie undeva cum ar trebui să arate ‚adevăratele dermato-cosmetice‘. Ar trebui să fie parfumate sau nu? Cum ar trebui să arate ambalajul? Ce substanțe ar trebui să conțină? Produsele cosmetice au reguli ferme și clare și recomand călduros să le respectați. Este singura modalitate de a nu intra în conflict cu autoritățile de control. Însuși termenul „dermato-cosmetice” este foarte amuzant. „Dermato evocă, în mod evident, utilizarea pe piele, așa că nici măcar numele nu implică niciun principiu util superior”, explică expertul termenul de dermato-cosmetice.
Produsele dermato-cosmetice sunt, de obicei, dezvoltate în colaborare cu și sub supravegherea unui expert dermatolog sau a unui pediatru, fiind testate dermatologic pentru a se potrivi chiar și celor mai sensibile tipuri de ten și de piele. „Așa-numitele dermato-cosmetice respectă doar un minim de cerințe legale pentru marketing, adică exact la fel ca și alte produse cosmetice”, explică Lenka Průšová.
Dermato-cosmeticele versus „cosmeticele clasice“
Dermato-cosmeticele sunt destinate pielii sensibile, de aceea, în general, nu conțin parfumuri și ingrediente iritante, care ar putea provoca reacții alergice. În consecință, acestea pot fi utilizate ca îngrijire cosmetică suplimentară în timpul tratamentului dermatologic pentru acnee sau eczeme.
Produsele etichetate ca dermato-cosmetice sunt concepute și direcționate precis asupra anumitor probleme ale pielii. În locul unei creme pentru piele uscată din oferta „clasică“, puteți alege o cremă specială pentru pielea atopică. Chiar dacă nu aveți nicio problemă cu pielea, puteți folosi fără grijă produse dermato-cosmetice. Dar nu aveți de ce să evitați nici folosirea diverselor creme, a loțiunilor faciale, a gelurilor de spălare și a serurilor de la brandurile clasice.
Când este cazul să folosiți produse din categoria dermato-cosmetice:
- Aveți un ten sensibil, care, după folosirea cremelor clasice, se înroșește și începe să sufere de mâncărimi sau să se descuameze? Încercați produsele hipoalergenice pentru ten sensibil. Dar, atenție, nici măcar faptul că produsul este hipoalergenic nu înseamnă că nu veți avea o reacție neplăcută la folosirea acestuia. Din păcate, nimeni nu vă poate garanta așa ceva.
- Suferiți de acnee și nu mai știți cum să scăpați de coșuri? Mergeți mai întâi la dermatolog, care vă va sfătui cum să vă îngrijiți tenul. Și completați tratamentul recomandat cu produse pentru tenul problematic.
- Ați exagerat cu folosirea produselor cu ingrediente active cu potențial iritant, precum retinolul sau acizii exfolianți? Tenul reacționează negativ la vreun produs? Este posibil să vă fi deteriorat bariera protectoare cutanată. Încercați să folosiți doar produse dermato-cosmetice timp de câteva săptămâni. Tenul se va liniști și va reveni la normal. O alegere excelentă este La Roche-Posay Toleriane Sensitive sau Uriage Bariéderm Cica Daily Serum.
- Suferiți de eczemă atopică? Există o gamă întreagă de produse excelente pentru diferite afecțiuni ale pielii atopice, care vor unge tenul uscat.
- Doriți să vă protejați de soare? Ce întrebare, așa-i? Sigur că doriți. Ei bine, produsele cunoscute drept dermato-cosmetice au, probabil, cea mai mare ofertă de preparate cu factor de protecție, pentru toate tipurile de ten. Prin urmare, la capitolul protecție solară nu aveți cum să dați greș.
Numărul de produse este foarte mare, cu ceva pentru fiecare. Vă vom prezenta pe rând toate categoriile. Data viitoare vom afla de ce sunt importante produsele cu factori de protecție UVA și UVB.