Treci la conținutul principal

Ghid complet pentru epilarea „acolo jos”. Fără coșuri și fără iritații

15.04.2024

Jana Krajco

Citire timp de 6 minute

Nu e prima dată când punem mâna pe o lamă de ras. Dar puțini dintre noi s-ar cataloga drept expert în epilarea zonei intime. Ne confruntăm prea des cu iritații, fire de păr crescute sub piele și tăieturi. Și nu se poate fără aceste neplăceri? Bineînțeles că da, vă învățăm noi!

Foarfeca va croi o cale

Înainte de a vă invita prietena „ascuțită” în joc, faceți o mică pregătire. Vă epilați pentru prima dată sau ați lăsat părul în pace de câteva săptămâni? Luați prima dată o foarfecă sau un aparat de tuns și tundeți părul mai scurt. Acest lucru face ca epilarea zonei intime să fie mult mai ușoară (și s-ar putea chiar să constatați că așa arată destul de bine și că puteți lăsa lama de ras deoparte pentru o vreme). 

Începeți cu pregătirea zonei

Este de așteptat ca firele de păr să nu cedeze atât de ușor. Prin urmare, trebuie să le pregătiți puțin, expunându-le la apă și la aburi timp de cel puțin 5-10 minute, în timp ce faceți baie sau duș înainte de a vă epila. Astfel vor fi mai moi. 

Folosiți săpun pentru igiena intimă pentru a vă curăța pielea de sebum, de transpirație și de toate celelalte impurități. Și terminați pregătirea cu exfoliantul de corp. Acesta îndepărtează celulele moarte, elimină foliculii înfundați, previne creșterea excesivă și îi permite aparatului de ras să alunece pe o traiectorie cât mai lină. Dar aveți grijă, exfoliantul trebuie să fie foarte delicat și conceput pentru zonele sensibile, astfel încât să nu vă iritați pielea înainte de a începe.

BFF pentru epilarea zonelor intime

Epilarea fără gel este no-no

Hidratarea pielii trebuie să fie menținută în permanență atunci când vă epilați zona intimă, așa că nu puteți face acest lucru fără un gel sau alt produs de ras. Opriți definitiv iritațiile și roșeața alegând un produs fără parfum, fără alcool și, în mod ideal, cu agenți de calmare, cum este aloe vera. Nu faceți economie la gel și aplicați-l pe toate zonele pe care intenționați să le epilați. Veți putea vedea pe unde a trecut lama de ras, astfel încât nu va trebui să treceți pe acolo din nou. 

Cum să epilați perfect zona intimă

În sfârșit, e momentul să luați lama de ras (ascuțită și curată) și să vă apucați de treabă. Chiar dacă sunteți tentată să vă epilați cu lama de ras în direcția opusă creșterii părului, nu o faceți – riscați să vă iritați pielea și firele de păr să crească sub piele. Rasul în direcția de creștere a părului asigură un rezultat mai fin. Întindeți pielea și treceți cu lama folosind mișcări scurte și netede. Aveți grijă să nu apăsați prea mult, lama ascuțită este eficientă și fără apăsare. Clătiți lama după fiecare trecere și nu reveniți în același loc de mai mult de două ori. 

Epilarea zonei intime după plac

Gata? Apoi spălați pielea cu apă călduță și uscați, pentru a vedea rezultatul în toată splendoarea sa. Completați cu puțină hidratare, sub forma unei creme de corp delicate, și lăsați pielea să respire o vreme, înainte de a o expune la soare sau de a intra în blugii strâmți. În zilele următoare, continuați cu hidratarea și exfolierea regulată, chiar dacă nu vă epilați.

Și, dacă veți purta lenjerie intimă din bumbac, pielea va fi încântată și nu veți avea nici urmă de iritație sau de coșuri, după epilarea în zona intimă.

Problema coșurilor

Ați făcut tot posibilul pentru a preveni erupțiile cutanate, coșurile și firele de păr crescute sub piele. Dar lucrurile nu merg întotdeauna conform planului. De vină nu sunt numai instrumentele tocite și îngrijirea necorespunzătoare, ci și alergiile sau epilarea prea frecventă. Vestea bună este că simptomele neplăcute vor dispărea de obicei în câteva zile, iar un gel calmant ușor va fi suficient ca tratament.

Dacă apare un coș inestetic în zona intimă, nu încercați să îl stoarceți, pentru a nu declanșa răspândirea bacteriilor și a infecției. În schimb, așteptați ca acesta să se spargă de la sine. Firele de păr crescute sub piele pot fi eliminate cu un ac sterilizat sau o pensetă. Nu uitați să curățați bine locul după aceea.

Epilarea zonei intime: alte opțiuni

Există și alte instrumente, în afară de clasicul aparat de ras pentru femei, care vă pot ajuta să obțineți o piele netedă. Totuși, spre bucuria firelor de păr, niciuna dintre ele (încă) nu poate face o magie reală și, în unele privințe, trebuie să faceți un compromis nepopular. Care sunt celelalte opțiuni?

  • Creme depilatoare: Aplicați crema pe zonele unde doriți să scăpați de păr (testați mai întâi pe o mică porțiune de piele, pentru a vedea cum reacționează pielea la substanțele chimice), așteptați câteva minute și ștergeți. Simplu, fără durere. Rezultatul durează câteva zile, similar cu epilarea cu lama de ras. 
  • Epilatoarele IPL: Spuneți adio părului nedorit o dată pentru totdeauna (sau cel puțin pentru o perioadă foarte lungă de timp)? Acest lucru îl pot face epilatoarele IPL care funcționează pe principiul luminii pulsate. Însă trebuie să aveți răbdare și să fiți pregătită să scoateți ceva mai mult din portofel.
  • Aparate de epilat: Nu sunt pentru persoanele sensibile, dar, dacă puteți rezista câteva minute inconfortabile, încercați un epilator. Rezultatul durează săptămâni întregi, pentru că smulge părul cu rădăcină. 
  • Ceară și benzi depilatoare: În mod similar, ceara sau pasta de zahăr smulg, de asemenea, complet firele de păr. Probabil că va dura ceva timp ca să obțineți îndemânarea de care aveți nevoie. De asemenea, aveți grijă la iritații și, în cazul în care folosiți ceară fierbinte, aveți grijă și la arsuri. 

Știți deja răspunsul la întrebarea cum să epilați perfect zona intimă și sunteți pe drumul cel bun spre o piele netedă ca în reclame. Nu-i așa că e o senzație minunată?