Treci la conținutul principal

Parfumurile gurmande absolut irezistibile. Sunt ca cel mai minunat desert

06.05.2024

Jana Krajco

Citire timp de 5 minute

Cum probabil ați ghicit, parfumurile sunt slăbiciunea noastră. A doua este mâncarea (doar că nu ne lăudăm cu acest lucru). Tocmai de aceea vrem să vă dezvăluim mai multe despre liantul acestor două mari pasiuni ale noastre: parfumurile gurmande. Vanilie, ciocolată, vată de zahăr, caramel… Of. Haideți să trecem în revistă aceste parfumuri care parcă vă îmbie să le gustați. Cu ceva bun de ronțăit alături, desigur.

Ce sunt parfumurile gurmande?

Bucătăria, când tocmai ați scos fursecurile din cuptor. Parcul de distracții, în preajma chioșcurilor cu vată de zahăr, nuci zaharisite și castane coapte. Sau grădina bunicii, unde v-ați petrecut verile copilăriei printre fructe coapte, neștiind din care să vă înfruptați mai întâi. Parfumurile gurmande miros atât de bine, încât vă vine să le mâncați – pentru că sunt bazate pe ingrediente comestibile. Și nu doar parfumurile dulci, ci și cele picante, condimentate, calde sau fructate, precum și cele care miros a cafea sau a ceai.

Vi se pare cam mult pentru un parfum? Majoritatea nu conțin doar amestecuri de tonuri gurmande, ci sunt completate cu arome lemnoase, florale sau citrice

Angel și anii 90, așa începe istoria parfumurilor gurmande

Puteți înscrie parfumurile gurmande pe lista lucrurilor minunate pe care ni le-au adus anii ’90, alături de serialul Prietenii tăi, Backstreet Boys și prima carte din seria Harry Potter. Tocmai atunci au început parfumierii să încerce ingrediente orientale sau necunoscute și, astfel, a apărut o categorie de parfumuri cu totul nouă.

Pionierul acestui curent este considerat parfumul Mugler Angel din anul 1992, când a devenit un simbol al parfumurilor gurmande, iar acest amestec de vanilie, cu ciocolată, caramel, miere și o mulțime de note fructate a rămas parfumat și adorat până acum. 

Vibrați pe note gurmande cu aceste parfumuri pentru femei

Iarna și goana după nostalgie

Compozițiile gurmande nu pot fi clasificate simplist în parfumuri dulci și parfumuri picante. Și nici nu este ușor să stabiliți când este indicat să le purtați. Dar, dacă vă plac regulile stabilite, rămâneți la recomandările experților, care consideră că aromele de mâncare sunt ideale pentru lunile reci.

Prin compoziția lor, parfumurile gurmande adaugă o senzație de căldură și de cămin confortabil, ne fac să ne întoarcem la locurile preferate și evocă amintiri plăcute. Toate acestea invită la cuibărirea sub pătură, la lumina lumânărilor, cu o cană de ceai alături. Dar nu este la fel de adevărat că regulile există pentru a fi încălcate? 

Parfumuri de la care vă lasă gura apă

Va suna ca o rețetă de desert original dintr-un restaurant demn de ghidul Michelin. Dar, în realitate, vă vom servi cu cele mai populare ingrediente din parfumurile gurmande, astfel încât să vă puteți face o idee despre cele la care vă puteți aștepta.   

Top parfumuri gurmande pentru bărbați

Vanilie

Regina ingredientelor din parfumurile gurmande (și nu numai) este simplu de identificat. Este, desigur, vorba de vanilie. Chiar dacă vorbim mai degrabă despre vanilia sintetică sau etilvanilina cu mult (cam de cinci sute de ori) mai ieftină și mai des utilizată decât vanilia naturală. De ce este atât de populară? Este bogată fără a fi grea și reușește să accentueze perfect toate celelalte ingrediente. 

Ciocolată

Poate că, adesea, o mâncați înainte de a apuca să o mirosiți. Păcat, pentru că ciocolata miroase minunat. La fel ca în tabletele frumoase și delicioase, ciocolata are multe fețe diferite și în parfumuri, unde poate adăuga dulceață, o textură cremoasă, dar și amărăciune sau căldură

Fasole tonka

Datorită unei substanțe aromatice numită cumarină, boabele de tonka au o aromă caracteristică, de vanilie cu tente de migdale, de scorțișoară și de cuișoare și cu un accent fumuriu misterios. Ca și în cazul vaniliei, este vorba de un ingredient valoros și scump; de aceea, de obicei vă întâlniți cu varianta sa sintetică. Prelungește persistența parfumurilor, fiind un ingredient popular și ca ton de bază, adesea în locul moscului

Mierea

Mierea adaugă dulceața sa naturală fiecărui parfum, iar aceasta poate fi puțin gurmandă, puțin florală, puțin fructată, dar și ușor picantă și erbacee – în funcție de tipul de miere. Parfumiera elvețiană, Christine Nagel, consideră că mierea are două fețe: îngerească și diavolească. Știe să fie dulce, liniștitoare și să ne întoarcă la copilărie. Dar este suficient un strop, pentru ca parfumurile feminine să fie atât de incredibil de sexy. 

Caramelul 

Încheiem plimbarea printre acordurile gurmande cu nota de caramel, care ne întoarce simbolic la parfumul Angel. Tocmai Angel a făcut din caramel un ingredient faimos în parfumuri, precum și baza multor altor compoziții. Infinit de dulce și de cald, seducător și senzual cu tonuri untoase, acesta este caramelul, de aceea o singură picătură este absolut suficientă într-un parfum. 

Așa-i că vă doriți un parfum nou și ceva dulce de savurat? Răsfățați-vă cu ambele, le meritați. Întotdeauna!