Treci la conținutul principal

Ce este SPF și cum să vă protejați la soare?

13 mai 2022Notino
Protejarea tenului împotriva soarelui este în prezent alfa și omega în ceea ce privește îngrijirea pielii. Cu cât veți ști mai multe despre SPF, cu atât vă va fi mai ușor să alegeți cremele de protecție solară și nu numai. Dermatologii avertizează asupra faptului că crema de protecție solară pentru față este deja o necesitate zilnică.

Toată lumea cunoaște abrevierea "SPF", dar nu suntem întotdeauna siguri cum să alegem sau să folosim produsele de protecție solară. Ce înseamnă SPF de fapt? Cât de multă cremă de protecție solară trebuie să aplic pe tot corpul? Și ar trebui să folosesc o cremă cu SPF dacă fondul meu de ten îl conține deja? Haideți să aruncăm o privire asupra tuturor lucrurilor pe care ați dori să le știți despre SPF. 

Care este semnificația SPF?

Abrevierea SPF înseamnă Sun protection factor, adică "factor de protecție". În termeni simpli, este un indicator care evidențiază perioada de timp în care vă puteți expune în siguranță la soare. Dacă știți că vă veți arde în 10 minute fără o cremă cu SPF, înmulțiți acest număr cu numărul SPF de pe produs. De exemplu: cremă de protecție cu SPF 15 se înmulțește cu 10. 

Rezultatul va fi de 150 de minute. Tocmai pentru această perioadă ar trebui să fiți protejați. Soarele de la amiază este cel mai puternic în lunile de vară; atunci trebuie să țineți cont și de cât de înnorat este cerul și de cantitatea de cremă pe care o folosiți. Nu uitați să vă protejați împotriva soarelui și în încăperi, în mașină și lângă ferestre. Poate părea de necrezut, dar radiațiile UVA pătrund prin geamurile ferestrelor și provoacă îmbătrânirea pielii. 

Produse

Care este diferența dintre SPF 30 și SPF 50?

Un produs cu factor 10 oferă protecție împotriva radiațiilor UVB în proporție de 90%, cu factor 30 filtrează 97% din radiațiile UVB, iar cu factor 50 filtrează 98% din radiațiile UVB. Prin urmare, țineți cont de nevoile pielii dvs. atunci când alegeți produsul potrivit. De exemplu, pentru pielea cu pigmentare pronunțată este mai sigur să folosiți SPF 50. 

Și încă ceva: Pot exista diferențe mari de textură între SPF 30 și 50, în special când vine vorba de mărci individuale. Acest lucru este valabil mai ales pentru cele minerale, care sunt de obicei mai consistente. Există totuși branduri care pot câștiga din punct de vedere tehnologic chiar și cu acest neajuns. 

Bronzare în siguranță

Potrivit celor mai recente cercetări, utilizarea zilnică a protecției solare garantează o piele cu aspect mai tânăr. Important este să știți ce tip de piele aveți, de ce are nevoie și cum reacționează. Mai toți știm dacă pielea noastră tolerează bine soarele sau dacă este sensibilă și se înroșește rapid. Această înroșire rapidă arată momentul în care pielea strigă: "protejează-mă". 

Este indicat să vă bronzați rațional, să aplicați o cremă cu un factor de protecție suficient și să vă expuneți la soare treptat.

Acordați-i pielii timp. Cu un factor de protecție mai mare, veți obține un bronz mai lent, dar durabil. Din fericire, vremurile în care ne expuneam direct la soare fără să folosim protecție solară și, mai ales, pentru perioade lungi de timp "pentru a ne bronza mai repede" au trecut de mult. Acum știm mult mai multe despre protecția solară și despre riscurile expunerii la soare. 

Dar, cândva, protecția nu era la fel de importantă, iar cancerul de piele era mai mult sau mai puțin un concept necunoscut. Expunerea iresponsabilă la soare fără protecție poate duce la apariția acestui tip de cancer, iar incidența acestuia a crescut de câteva ori în ultimii ani. Un control anual al alunițelor poate fi, de asemenea, o măsură preventivă. 

Ce este melanina și care este rolul ei?

Melanina este un pigment care se găsește în piele, păr, iris sau retină și care protejează pielea împotriva daunelor provocate de lumină, adică de radiațiile UV. Producția sa în organism este susținută de plantele verzi, așa că nu ezitați să adăugați salate, broccoli și băuturi din legume verzi în dieta dvs. în timpul verii. 

Produse

Prima cremă de protecție solară? La ghețar!

Fenomenul SPF a fost dezvoltat de un tânăr chimist elvețian. În anul 1938, acesta s-a ars la soare în munți și, ca urmare a acestui inconvenient, a decis să inventeze o cremă de protecție solară. În anul 1944, un coleg de-al său a folosit un anumit tip de vaselină pe pielea soldaților pe post de barieră fizică împotriva soarelui. Așa că și-au pus mintea la contribuție și au amestecat prima cremă de protecție. A fost creată prin combinarea vaselinei, a untului de cacao și a uleiului de nucă de cocos și se numea "Gletcher Creme" – adică cremă de ghețar. 

Cum se împart filtrele UV?

  • UVA – "A" vine de la "aging". Cauzează îmbătrânirea pielii, pigmentarea și alergia la soare. Chiar dacă soarele nu se vede, acționează și atunci când este înnorat.
  • UVB – "B" vine de la "burning". Acesta este responsabil de arsurile solare și de bronzarea pielii.

Pe lângă filtrele UV tradiționale, unele branduri oferă ingrediente mai noi care sporesc nivelul de protecție împotriva soarelui. Actualele creme de protecție solară pentru față conțin, de asemenea, substanțe active precum niacinamida, vitamine sau acid hialuronic. Producătorii sunt conștienți de faptul că cremele de protecție devin o rutină zilnică a tenului. 

Cum afectează soarele pielea?

Una dintre consecințe este îmbătrânirea tenului. Fibrele de colagen și elastină își pierd elasticitatea. Acestea se lasă și fac pielea să pară mai bătrână. O altă consecință neplăcută este intoleranța la soare. Erupții cutanate cu mâncărimi, roșeață și arsuri cu care mulți dintre noi s-au confruntat. Este dificil de tratat și pigmentarea, care este, de asemenea, rezultatul expunerii excesive la soare.

Știți cât de multă cremă de protecție solară trebuie să aplicați?

S-ar putea să vă surprindă la fel de mult cum m-a surprins pe mine, dar avem nevoie de o cantitate de mărimea unei mingi de golf pentru întregul corp. Pentru față este de ajuns o cantitate de trei degete. Nu uitați de urechi, acestea se ard ușor. Pielea lor este foarte sensibilă și este des expusă.

Prin urmare, utilizarea SPF în timpul zilei ar trebui să devină o parte obișnuită a rutinei dvs. zilnice de frumusețe. Includem în ritualul de dimineață, la final, o cremă cu SPF. Aceasta înseamnă că trebuie să aplicați în continuare protecție solară peste crema de zi. Alegerea cremelor este în prezent atât de largă, încât nu mai este o problemă să găsiți cea mai potrivită textură. Cu cât textura este mai lejeră, cu atât mai confortabilă va fi stratificarea produselor pentru ten.

Fondul de ten care conține SPF nu este un substitut pentru utilizarea protecției solare. Partea pozitivă este că se va crea o altă barieră. Această "a doua piele" protejează, de asemenea, multe femei de o eventuală pigmentare.

Nu este suficient să folosiți o cremă de zi cu SPF?

Deși crema de zi vă poate oferi o anumită protecție împotriva soarelui, nu poate înlocui în totalitate crema de protecție solară. Nu va oferi protecție pentru toată ziua (chiar și crema de protecție solară cu SPF 50 s-ar putea să nu fie suficientă pentru întreaga zi). Mai ales dacă suntem în aer liber și ne expunem la lumina puternică a soarelui. În acest caz, se recomandă reaplicarea SPF. 

Cum procedăm?

Reaplicarea SPF pare complicată, dar nu este vreo știință. Bineînțeles, nu trebuie să vă demachiați și să aplicați din nou toate produsele. Este suficient să folosiți produse sub formă de spray. Pe timpul zilei port în geantă Anthelios spray de față revigorant antistrălucire SPF 50 și îl aplic ușor peste fondul de ten, atunci e am nevoie.

La apă, putem folosi creme de protecție nuanțate. Acestea pot înlocui parțial fondul de ten și oferă o protecție perfectă. Sunt chiar rezistente la apă, dar vă puteți aștepta ca o parte din protecție să se spele în apă. În acest caz, reaplic fondul de ten cu SPF, chiar și peste stratul inițial. Țineți cont de utilizarea unui prosop, deoarece și frecarea mecanică poate eroda protecția pielii.

SPF și copiii

Nu expunem bebelușii la soare, deoarece pielea lor nu are încă capacitatea de a se proteja singură. Este sensibilă, se arde și se supraîncălzește ușor. Copiii ar trebui să fie protejați de soare în primul rând prin purtarea de îmbrăcăminte adecvată; atunci când se joacă în aer liber sau în apă, este ideal să se folosească cea mai mare protecție posibilă. Ieșiți des afară cu copiii? Păstrați la îndemână crema de protecție solară pentru față în ambalaj mai mic.

Citiți mai mult