Treci la conținutul principal

Ce datorați părului dvs. în urma sezonului estival?

22.09.2022

Notino

Citire timp de 6 minute

Mare, băi răcoritoare în iazuri sau piscine... Drumeții în munți, excursii cu bicicleta... Chill out! Dar toate aceste activități pot fi devastatoare pentru părul dvs. Îi datorați acum multe și este timpul să îl răsplătiți cu o doză generoasă de atenție! Cum să hrăniți și să fixați părul după sezonul de vară?

Vara e o corvoadă pentru păr

Soarele, marea, piscinele cu clor... toate acestea stresează și usucă părul în timpul verii. Pălării, șepci, căști de ciclism? Deteriorarea mecanică a părului este certă. Transpirați mai mult, stați mai des sub duș și vă spălați și părul. Dar spălarea neglijentă perturbă microbiomul natural al scalpului. Și, la urma urmei, ce contează stilul de viață în timpul verii? Înghețate, cocktail-uri, all inclusive... Nimic din ce conține vitamine și minerale care să vă hrănească părul.

Să scurtați sau să luptați pentru un păr frumos?

Este gri, lipsit de strălucire, creț, slăbit, distrus? Nu e de mirare că doriți să renunțați și să vă programați direct la coafor. Și da, uneori este chiar cel mai înțelept lucru pe care îl puteți face. "Unele fire de păr sunt atât de deteriorate în urma sezonului de vară încât le lipsește așa-numita cuticulă, stratul superior scuamos, care se netezește cu o îngrijire adecvată și face părul strălucitor. Dar dacă lipsește? Atunci nu mai e nimic de netezit și singura soluție este foarfeca!". spune Ivana Pokorná de la Clinica de Medicină Estetică Formocitas.

Cel care nu tunde, hrănește și îngrijește!

Mai este mult timp până la vizita la coafor, dar doriți să vă salvați părul, care sunt soluțiile? Atunci să începem prin a face distincția între îngrijirea fibrei capilare și îngrijirea scalpului. Pentru că în fiecare caz înseamnă ceva diferit. 

 • Scalpul are nevoie să fie hrănit din interior
  "Scalpul este ca un așternut din care crește părul. Iar pentru a fi frumos, trebuie să fie hrănit," spune Ivana Pokorná. Prin urmare, legumele, fructele, produsele lactate fermentate, peștele, nucile, cerealele trebuie să fie primele în coșul de cumpărături. Alimentație echilibrată. Pentru că ea hotărăște. Dacă nu îi furnizați organismului niciunul dintre acestea, atunci va apela la scalp pentru minerale, fiind o sursă generoasă de minerale.

"Corpul ar putea să le preia din oase, din tendoane, însă acest lucru ar pune viața în pericol. În timp ce faptul că vă cade părul din cauza lipsei de nutrienți nu vă amenință. Dar tocmai de aceea, căderea părului, dacă altfel aveți o stare de sănătate bună, este un semnal că trebuie să vă îmbunătățiți alimentația, și nu doar în urma sezonului de vară," avertizează expertul. 

Vor fi benefice și suplimentele alimentare pentru păr. "Esențiale sunt magneziul, calciul, seleniul, zincul, siliciul, biotina și vitaminele A, B, C, D și E. Uităm, de asemenea, că unele vitamine sunt liposolubile - A, D, E, K - și pentru a le absorbi, le stimulăm cu acizi grași omega-3. Pe lângă omega-3, nu uitați de așa-numiții polifenoli pe care uleiul de măsline îi oferă pe lângă necesarul de acizi omega-9. Este de ajuns o lingură pe zi. Polifenolii se regăsesc în proporție semnificativă și în nuci, fructe de pădure sau în cojile de fructe", recomandă Ivana Pokorná, adăugând că, chiar și cu o alimentație și o îngrijire perfectă, se poate aștepta aproximativ două luni pentru o ameliorare.

 • Scalpul merită și o îngrijire externă
  Îngrijirea externă a scalpului include șamponul! Trebuie doar să fie folosit în mod corespunzător. "Șamponul nu-și are niciodată locul pe lungimea părului, iar acest lucru este valabil mai ales pentru părul lung care a fost deteriorat de soare sau chiar de vopsire. Scopul șamponului este de a curăța scalpul și rădăcinile de reziduurile acumulate de sebum, transpirație, săruri și impurități. Dar dacă îl aplicați și pe lungimile părului deteriorat și uscat, nu veți face decât să favorizați distrugerea, pentru că șamponul degresează", explică Ivana Pokorná.

CUM SĂ VĂ SPĂLAȚI CORECT PĂRUL?

 • umeziți părul pe întreaga lungime
 • la rădăcina părului, aplicați o cantitate mică de șampon pe scalp și apoi masați delicat, dar intens, cu vârful degetelor (atenție la unghii)
 • atunci când șamponul nu spumează: fie nu este suficient, fie grăsimea de la nivelul scalpului se prinde de el
 • dacă doriți să facă spumă, clătiți și repetați procesul
 • nu "frecați" părul ud, ci doar "stoarceți-l" ușor într-un prosop și înfășurați-l

Fibra de păr va aprecia o mască și un balsam

"În cazul fibrelor de păr, reparăm daunele cauzate în primul rând de deteriorarea mecanică – cauzată de faptul că dormim pe acestea. Să nu mai vorbim de vopsire sau de expunerea la soare. Deteriorarea mecanică este în principal o problemă pentru părul lung. În timp ce părul scurt este tânăr, în cazul părului lung este vorba de un păr care are poate cinci sau șase ani. Și imaginați-vă cum ar arăta fibrele puloverului dvs. preferat în acest timp, dacă l-ați purta în fiecare zi, l-ați spăla, l-ați vopsi...", explică Ivana Pokorná.

În plus, ne imaginăm în mod eronat că mai putem hrăni părul după ce a crescut. "Dar firul de păr este un produs al diviziunii celulare, o proteină cheratinizată, nimic nu curge prin el. De aceea, părul nu doare când îl tundem, la fel ca unghiile."

Mască în funcție de tipul dvs. de păr

Cum se aplică corect masca de păr? După șamponare, aplicați o mască de păr în funcție de tipul dvs. de păr. Dacă nu sunteți sigure în această privință, întrebați-vă frizerul. "Dar nu mai este valabilă teoria: cu cât o lăsați mai mult, cu atât mai bine.  În special pentru primele câteva aplicări, un minut sau două sunt suficiente, apoi suplimentați pentru a vă obișnui părul cu masca. Dacă lăsăm firele de păr delicate și deteriorate sub mască timp de 15 minute, acestea vor fi apoi supraîncărcate, pleoștite. Vor face față unei nutriții bogate după ce vor fi consolidate", spune Ivana Pokorná. 

Ser pentru păr, vă rog!

Mai este nevoie să faceți ceva pentru scalp. Oferiți-i apă de păr, sau ser pentru păr, din care își va extrage nutriția suplimentară. Aplicați conform instrucțiunilor și selectați în funcție de starea scalpului. Din nou, vă poate sfătui frizerul sau, mai bine, un dermatolog. 

Seruri pentru păr dovedite

Și, la final, balsamul. Fără clătire!

Acum, mai rămâne într-adevăr ultimul pas. Masați balsamul pe lungimea părului. Dar, de preferință, unul fără clătire, astfel încât urmele procesului anterior să rămână în păr și pe scalp. 

Ce balsamuri fără clătire să încercați?

Datorați toate acestea părului dvs. în urma sezonului estival. Iar dacă insistați în îngrijire, veți preveni și calitatea și sănătatea lui pentru sezonul următor!