Testul verii: cunoști fototipul pielii tale?

fototip

Înainte de expunerea corpului la soare, ai nevoie de o protecție solară adecvată. O alegere bună presupune cunoașterea fototipului pielii – adică gradul de reactivitate a pielii la componenta UV a radiației solare. Tocmai gradul real de sensibilitate a epidermei este hotărâtor în alegerea produsului ideal pentru protecție solară.
 
 
Clasificarea a fost elaborată în anul 1975 de Thomas B. Fitzpatrick, dermatolog la Harvard, de unde și denumirea de scala Fitzpatrick. Se bazează pe descoperirea că nuanța genetică a părului și a ochilor și culoarea pielii (mai precis cantitatea de melanină pe care o conține), determină rezultatul bronzării (intensitatea, dar și riscurile pentru sănătate). Include și scala cromatică von Luschan, care a stabilit tipul de piele pe baza comparării culorii acesteia, înainte de expunerea la soare cu 36 de plăcuțe de sticlă mată, în nuanțe din ce în ce mai intense. Astăzi, este suficient să răspunzi la cinci întrebări simple, ca să afli imediat ce fototip ai:
 
 1. Care este culoarea (originală) a părului tău?
  1. foarte deschisă sau roșcată
  2. blond sau brun deschis
  3. blond închis, între brun și castaniu
  4. între brun închis și negru
 2. Care este culoarea ochilor tăi?
  1. albastru clar
  2. albastru închis, verde sau gri
  3. căprui, căprui-verzui
  4. căprui sau căprui închis
 3. Înainte de plajă, pielea ta este:
  1. foarte deschisă
  2. deschisă, ușor înroșită
  3. medie, bej
  4. ușor închisă, cu accente măslinii
 4. Ai tenul decorat cu pistrui?
  1. Da, am o mulțime, practic peste tot
  2. destul de mulți
  3. câte unul, pe ici, pe colo
  4. deloc
 5. La soare, pielea ta:
  1. se înroșește intens imediat, nu se bronzează niciodată
  2. se arde adesea, foarte rar prinde un ton bronzat (sau doar pe anumite părți ale corpului)
  3. de obicei, expunerea la soare nu o deranjează, se bronzează frumos, se arde numai în mod excepțional și atunci doar ușor
  4. capătă un bronz cafeniu, pe care îl invidiază toată lumea

Predominant răspunsuri A = fototip I

Soarele este dușmanul tău. Împrietenește-te deci cu produsele de protecție solară. Alege-le întotdeauna doar pe cele cu factorul de protecție cel mai ridicat și limitează la 10 minute expunerea neprotejată la soare. Chiar și la lac sau în grădină, folosește SPF 50 sau 50 +. La mare, unde soarele este și mai intens, rămâi mai ales la umbră.

Aoro recomandă pentru acest fototip: Bioderma Photoderm MaxLa Roche-Posay AntheliosVichy Idéal Soleil Capital

Predominant răspunsuri B = fototip II

Și pentru tine rămâne valabilă avertizarea cu privire la soare. Pielea ta rezistă, fără cremă de protecție, maxim 20 de minute. La mare, stai la umbră și folosește SPF 50 sau 50 +. Acasă, în parc, în drum spre locul de muncă și când soarele este în toi, alege măcar un SPF 30. Oricum, nu te vei bronza uniform.

Aoro recomandă pentru acest fototip: Piz Buin Tan & ProtectBioderma Photoderm BronzVichy Dermablend

fototip protectie solara

Predominant răspunsuri C = fototip III

Pielea ta se împacă bine cu bronzarea. Sub razele soarelui european, reziști fără protecție în jur de 30 de minute. Când te bronzezi deliberat, prinzi o frumoasă nuanță ciocolatie. Cele câteva situații când chiar te-ai ars la soare au avut loc în situații extreme. SPF 30 este suficient, atât în oraș, cât și pe malul mării.

Aoro recomandă pentru acest fototip: Estée Lauder Double Wear Nude Water FreshDermacol CoverBioderma Photoderm

Predominant răspunsuri D = fototip IV

Nici nu te-ai expus bine la soare, că te-ai și bronzat. Nu știi ce înseamnă arsura pielii, iar exclamații admirative, de „iar ai fost la mare!“, auzi mai tot timpul. Reziști și 45 de minute fără cremă de protecție, dar, în interesul sănătății tale, este, desigur, mai bine să te ungi. Ajunge și un factor mai mic, chiar și SPF 15-20 va fi OK.

Aoro recomandă pentru acest fototip: Lancôme Teint MiracleLancaster Sun BeautyVichy Idéal SoleilAvène HydranceMax Fctor Healthy Skin Harmony

fototip

P.S.: Chiar dacă în Europa se întâlnesc cu precădere fototipurile I - IV, există și fototipul V, întâlnit la asiatici și la populația de origine semitică, precum și fototipul VI, specific celor cu pielea cea mai închisă la culoare, ca, de exemplu, africanii. Niciunul nu are probleme cu bronzarea, necesitând un SPF scăzut. Lor le recomandăm, de exemplu, Estée Lauder Revitalizing SupremeNuxe Sun sau Collistar Sun Protection.