Parfumuri de interior II: miasme medievale și lămpi cu arome

parfumuri de interior

Dacă epoca preistorică prefera aromele naturale, antichitatea adora parfumurile rituale, folosite la ceremonii religioase și pentru uz personal. Dar, după căderea Imperiului Roman, a urmat o epocă întunecată.

Standardele antice de educație și rafinament s-au retras, lăsând locul religiei și ascetismului. Pentru biserică, parfumurile – cu excepția tămâiei — erau considerate frivole, dacă nu chiar diavolești. Igiena era inexistentă, gunoaiele de tot felul șiroiau pe străzi și nici chiar bogătașii nu făceau baie mai des decât o dată la două săptămâni.

parfumuri de casa

Europa față de restul lumii

Cu parfumuri pentru uz personal și cu arome de interior se puteau lăuda doar China medievală și Orientul, unde extragerea și distilarea uleiurilor esențiale au luat avânt. De acolo au adus cruciații apa de trandafiri în secolul al XI-lea, Europa începând să se parfumeze. Cu viteza melcului însă, având în vedere că Société Française des Parfumeurs, odată cu primele parfumuri pe bază de alcool, au apărut de-abia trei secole mai târziu.

Otrăvitoarea Caterina

În 1533, când Caterina de Medici a ajuns la curtea Franței, a introdus parfumurile pentru mănuși. Pielea pentru mănuși era tratată cu urină fierbinte, în procesul de fabricație. Parfumul pentru mănuși avea rolul de a masca acest miros nedorit, îmbunătățind atmosfera evenimentelor din societate (odată cu acesta au apărut și otrăvurile pentru mănuși, pe care otrăvitoarea Caterina le păstra pentru dușmani).

Parfumatul Ludovic al XV-lea

Și, pentru că am ajuns cu povestea în epoca renașterii, amintim revenirea la rafinamentul antic, la aromele de plante și de flori, precum și la aromoterapia de interior și de uz medical. Mai târziu, în secolul al XVIII-lea, împăratul Ludovic al XV-lea a devenit obsedat de parfumurile de interior, poruncind ca încăperile regale să miroasă în fiecare zi altfel. Își oferea băi parfumate, iar parfumierii îi pregăteau „aromaterapia regală".

lampi cu arome

 

Miraculoasa lampă catalitică

Apoi a venit și secolul al XIX-lea, aducând cu el primul difuzor catalitic. Unii spun că s-a întâmplat în anul 1898, în laboratorul unui farmacist francez, iar alții susțin că invenția a avut loc în 1820, în cadrul experimentelor a doi medici. Oricum, s-a dovedit că principiul arderii catalitice oprește răspândirea infecțiilor. Ca urmare, a fost folosită inițial la dezinfecții. În plus, arzătorul catalitic capta moleculele de miros, iar când s-a adăugat aromaterapia... au apărut lămpile catalitice parfumate, așa cum le cunoaștem în prezent.

Multifuncțională și de neînlocuit

Astăzi, o lampă catalitică de calitate dezinfectează interiorul, distruge bacteriile și acarienii și, în plus, împrospătează și parfumează aerul. Ca un plus decorativ evident, lămpile catalitice  din oferta noastră au un design deosebit. Dacă te lupți acasă cu ciupiturile țânțarilor sau cu bâzâitul muștelor, o lampă catalitică este o soluție cu adevărat excelentă.