Mini-serial despre acnee I - știi de ce te afectează?

acnee

E spaima adolescenților, dar și a adulților. Această inflamație cronică a pielii ar trebui să dispară după vârsta de 25 de ani, dar, în realitate, peste jumătate din populație se luptă cu acneea și la treizeci de ani, ba chiar și la patruzeci. Cum apare? Din ce cauză? Și, mai presus de toate: cum combatem acneea?

E greu să lupți cu acneea zi de zi. Pielea problematică înseamnă că oamenii se uită la tine ciudat și, în cel mai bun caz, cred că te-ai blocat în adolescență. Iar tu suferi și nu știi cum să-ți ascunzi mai bine coșurile și cicatricile. Acneea poate induce depresie sau dermatilomanie, a doua constând în nevoia obsesivă de a stoarce mereu coșurile, de a te scărpina și de a jupui crustele de pe cicatrici, cu consecințe cel puțin inestetice...

Descoperă motivul pentru care ai acnee

Pe scurt, acneea este o problemă dermatologică gravă. Trebuie să-i afli cauzele, să te înarmezi cu cosmetice bune, să consulți un profesionist și să ai răbdare! Hai să abordăm problema pas cu pas, de la cauze. Te-ai întrebat de ce suferi de acnee? Cauzele pot fi numeroase. Care sunt cele mai comune?

Hormonii. Adolescența este perioada când producția de hormoni, mai ales cei sexuali, crește abrupt pentru prima dată. Efectul asupra calității pielii se observă imediat. Se mărește producția de sebum și crește intensitatea transpirației, iar pielea se comportă deodată confuz. Este unul dintre motivele pentru care fetelor li se propune tratamentul cu pilule contraceptive. Pur și simplu, „hormon contra hormon“. Hormonii pot însă cauza acnee femeilor gravide sau celor aflate la menopauză.

Stresul și un stil de viață nesănătos. Stresul este, de asemenea, asociat cu producerea hormonilor, cum ar fi cortizolul. Odată cu stresul, mai putem vorbi de un stil de viață nesănătos - deficit de somn, alimente nesănătoase, prăjite sau dulci, cofeină în exces, țigări sau alcool. Câte puțin din fiecare nu constituie o problemă, dar orice exces este dăunător. Ca să nu mai spunem că factorii enumerați mai sus ar afecta și un ten sănătos. Pielea problematică supusă acestui stil de viață se confruntă cu un adevărat iad.

Ereditate. Uneori nu ai tu nici o vină, ci ai moștenit acneea din familie.

Medicamente. Chiar dacă medicina de obicei ajută, unele medicamente agravează acneea sau chiar o cauzează. De vină mai pot fi și așa-numiții steroizi, folosiți de unii sportivi pentru a-și spori performanțele.

Fără stoarcere!

Dintre manifestările acneei fac parte comedoanele, porii astupați, punctele negre și, bineînțeles, coșurile. Mai ales coșurile cu vârful alb, care te tentează să le storci... abține-te. Mai bine găsește o cosmeticiană și las-o pe ea să elimine coșurile (nu cedează nervos de durere sau de dezgust și, spre deosebire de tine, știe ce face). Și, dacă totuși nu reziști, măcar dezinfectează mâinile și locul afectat înainte și după stoarcere. Altfel, inflamația se poate întinde.

cosmeticiana cosuri

 

Coșuri roșii, puncte negre

Coșurile mari, dure și roșii sunt întotdeauna de competența medicului dermatolog, care poate prescrie antibiotice sau alte medicamente. Medicamentul cel mai frecvent recomandat este unguentul special pentru acnee. Iar punctele negre? Pe acestea, spre deosebire de coșuri, le poți trata singură. Încearcă un exfoliator special, ca, de exemplu, Smooth Sugars Scrub, de la L´Oreál. Recenziile îl plasează în fruntea topului favoriților!
smooth sugars loreal

Pielea problematică are nevoie de curățare

Curățarea corectă face parte din îngrijirea standard a oricărui ten. Dar, dacă suferi de acnee, nu poți intra pur și simplu în magazin şi cumpăra primul produs pe care-l vezi. Alege produse destinate tenului problematic sau gras, care nu doar curăță tenul, ci îi și reglează producția de sebum și sunt neagresive față de zona afectată. Printre produsele care întrunesc cerințele menționate se află apa micelară Sebio Bioderma sau  gelul de curățare, tot de la Bioderma. Indispensabil este și un exfoliator special pentru tenul problematic – cum ar fi DermoPure, de la Eucerin.