Cum alegem un parfum pentru femei? Marele ghid al parfumurilor

Aroma parfumului ascunde o frumusețe trecătoare. Dacă reușiți să o captați, vă veți descoperi foarte probabil o a doua piele, una imaginară. Dar lumea parfumurilor conține multe concepte care, dacă nu sunt cunoscute, vă pot complica descoperirea armoniei perfecte. Vă arătăm calea spre parfumul dvs. personalizat și vă ajutăm să vă orientați.

parfumuri de top, notino

Alegerea parfumului în funcție de note

Multe femei se hotărăsc să cumpere un parfum în funcție de aromele pe care le simt în momentul aplicării acestuia. Este însă bine de știut că esențele parfumului se eliberează treptat. Fiecare parfum este compus din tonuri de inițiale, mijlocii și joase – vârf, inimă și bază. Modul în care acestea se întrepătrund și se armonizează în compoziție este important pentru impresia pe care o lasă.

> VÂRFUL parfumului (notele de vârf) ne oferă primele impresii și atrag atenția. Conține note volatile, care dispar rapid în decursul primelor 15 minute.
> INIMA parfumului (notele de mijloc) urmează după notele de vârf și conferă compoziției caracter. Persistă chiar și câteva ore și sunt esențiale pentru identitatea olfactivă a parfumului.
> BAZA parfumului (notele de bază) conferă parfumului profunzime și persistență. Își anunță prezența după aproximativ trei sferturi de oră de la aplicare și se întrepătrund cu notele din inimă.

Tipurile de parfum și familia olfactivă a acestora

Clasificarea parfumurilor potrivit familiei olfactive nu este aceeași în întreaga lume, dar numeroși producători se conduc după clasificarea organizației franțuzești Société Française des Parfumeurs. Aceasta identifică șapte tipuri (familii) principale de parfumuri, precum și numeroase subcategorii.

> Parfumuri citrice: Sunt dominate de esențe citrice, completate de tonuri de fructe sau florale; ca, de exemplu, la parfumul unisex Atelier Cologne Orange Sanguine sau la Elizabeth Arden White Tea Mandarin Blossom. Adesea este vorba de ape de toaletă sau de colonie ușoare și foarte potrivite ca parfumuri proaspete, de vară.

> Parfumuri florale: Familia parfumurilor florale este cea mai numeroasă, deoarece sunt printre cele mai cerute pe piață. Cele mai populare sunt parfumurile cu trandafiri, iasomie, lavandă, crini, iriși, magnolii, lăcrămioare și tuberoze. Sunt compuse fie dintr-un singur ton floral (soliflore), fie au o compoziție polifloră armonioasă. Parfumurile dulci combină flori și fructe sau note lemnoase (floral lemnos) sau proaspete (floral citric). Parfumurile florale sunt ideale pentru primăvară.

> Parfumuri fougère: Sunt dominate de mușchi, de ferigă, de chiparos și de licheni, îmbogățite extravagant cu flori sau condimente. Sunt tipice mai ales pentru bărbați, dar puteți găsi ingrediente fougère și în parfumurile originale pentru femei sau în parfumurile unisex.

> Parfumuri orientale: Parfumurile grele și pasionale, ca Mugler Alien, sunt dominate de condimente. Categoria include notele de vanilie, de mosc și de pudră sau condimentele floral picante (iasomie, frezie, trandafir bulgăresc ...). Aceste parfumuri vă încălzesc iarna sau la ocazii festive.

> Parfumuri lemnoase: Au la bază note lemnoase: cedru, trandafir, santal, abanos și alte tipuri de lemn prețios. Adesea, sunt combinate cu esențe orientale, cum ar fi vanilia de Madagascar, sau cu tonuri florale. Un exemplu excelent pentru acest gen de parfum este Armani My Way, unde vanilia și iasomia indiană se întrepătrund cu esențele de ienupăr. Le veți aprecia ca parfumuri de toamnă.

> Parfumuri chypre: Și-au luat denumirea de la parfumul Chypre din anul 1917, dominat de mușchi de stejar, cu mosc, paciuli și bergamotă. Un astfel de parfum este Narciso Rodriguez For Her Pure Musc.

> Parfumuri pieloase: Esența de piele este adesea completată cu note de tutun, de flori și de fructe. Adesea, este vorba de parfumuri unisex.

Alte clasificări ale parfumurilor pe grupe olfactive mai pot conține categorii ca: gurmande, aldehidice, acvatice, verzi și aromatice. Producătorii sunt foarte creativi în clasificarea compozițiilor și adesea combină mai multe categorii.

parfumuri, notino, parfumuri bestseller

Clasificarea parfumurilor în funcție de concentrație

Persistența unui parfum depinde de proporția componentelor – adică de raportul dintre apă, alcool și esențele parfumate. Cu cât parfumul conține mai multe esențe de parfum, cu atât aroma sa este mai intensă și mai persistentă.

> EdF (Eau Fraîche): Foarte lejeră, EdF conține în jur de 1–3% esențe aromate, fiind potrivită pentru lunile calde ale anului. Este discretă, se evaporă rapid și persistă mai mult pe haine decât direct pe piele. Este adesea o variantă ușoară, de vară, a unui parfum cunoscut.

> EdC (Eau de Cologne): Apa de colonie conține sub 5% parfum în alcool de 70%, deci servește mai mult pentru înviorare.

> EdT (Eau de Toilette): Apa de toaletă conține între 4 și 8% esențe de parfum, în alcool de 80%. Persistența sa este mai lungă decât cea a EdC, dar este recomandat să repetați aplicarea în timpul zilei.

> EdP (Eau de Parfum): Apele de parfum conțin un procentaj dublu de parfum – 8–15%, în alcool de 85–90%. Sunt intense și vă puteți bucura de persistența lor toată ziua - uneori chiar mai mult.

> P/E (Parfum/Extrait): Parfumul conține între 15 și 30% esențe de parfum în alcool concentrat. Este desigur, cel mai scump, dar se și consumă foarte puțin – iar pe haine persistă chiar și câteva zile.

4 SFATURI SUPLIMENTARE: Cum alegem un parfum cadou?

1. În funcție de ocazie

Parfumul poate fi selectat și în funcție de situație. Momentele festive și neobișnuite devin și mai deosebite cu arome fougère, orientale, lemnoase și picante, care însă nu sunt potrivite pentru muncă. Acolo trebuie să folosiți mai degrabă un parfum ușor și proaspăt, cum ar fi o apă de toaletă cu citrice sau cu arome florale sau parfumuri de flori și fructe. Senzualitatea unei întâlniri romantice este accentuată de aromele picante cu mosc (parfumuri de mosc), cu efect asupra feromonilor. În zilele libere, grijile dispar odată cu apariția parfumurilor verzi și proaspete (chypre, lemnoase) sau albastre (cu acorduri acvatice).

2. În funcție de personalitatea celei care îl folosește

Diversele tipuri de personalitate au tendința să își aleagă același gen de parfumuri. Astfel, femeile încrezătoare în sine preferă parfumurile florale simple, iar sufletele romantice adoră combinațiile de flori și fructe, precum Calvin Klein Eternity Eau Fresh. Pasionata femme fatale va alege parfumuri orientale și picante, iar femeia activă vibrează la note ușoare, citrice, acvatice și verzi. Genul de femeie originală și relaxată va aprecia un parfum unisex, precum Tiziana Terenzi Gold Kirke sau unul cu esențe senzuale de lemn, de piper sau de tutun.

3. În funcție de culoare

Printre flacoanele de pe măsuța dvs. de toaletă sigur domină o culoare care dezvăluie tipul parfumului preferat. Galbenul delicat sau transparent ascunde adesea note citrice proaspete. Flacoanele verzi rezonează cu arome fresh, ierboase și lemnoase, iar în cele albastre spumează aroma apei marine, ca în Novellista Summer Flare. Un mov spre roz sugerează tonuri dulci, de fructe, cu note florale. Flacoanele roșii ascund ingrediente orientale, complex structurate, iar cele maro, ecru sau aurii debordează de condimente. Și, pentru că negrul este culoarea nopții, căutați în el ingrediente extravagante și senzuale, precum cafeaua sau piperul roz, care emană, de exemplu, din parfumul Yves Saint Laurent Black Opium. Contrar proverbului însă, la parfumuri este de preferat să credeți, dar să cercetați. Flaconul poate servi doar ca indicator; acest „semn de recunoaștere” nu funcționează sută la sută.

4. În funcție de anotimp

Alegerea parfumului poate fi influențată și de vreme. Primăvara oferă spațiu de plutire parfumurilor florale romantice sau compozițiilor înviorătoare, floral citrice. Vara sunt perfecte aromele citrice, fructele zemoase sau buchetele de flori bogate și variate. Zilele însorite se armonizează și cu adierile ușoare și proaspete, de pădure și de mare. Toamna invită la parfumuri mai grele, mai picante, cu o bază mai dulce, iar pentru iarnă alegeți parfumuri gurmande și orientale.

V-am dezvăluit tot ceea ce v-ar putea ajuta în alegerea unui parfum care să vă reprezinte cu adevărat. Nu ne mai rămâne decât să vă ținem pumnii, ca să vă găsiți parfumul ideal!